Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Bill Clintons triumf-aften i Philadelphia

Han er kendt som en af de dygtigste kommunikatorer i amerikansk politik. Men også kendt som en mand, med et glødende temperament, der ind i mellem laver ulykker. Og som skal styres. Men hvis Bill Clinton kan holde det niveau han viste tirsdag aften i Philadelphia, så bliver han en kolossal gevinst for Hillary resten af valgkampen

PHILADELPHIA, PENNSYLVANIA: Der er få, der kan tryllebinde en forsamling som Bill Clinton. Få, der som den tidligere præsident kan få samtlige tilhørere til at føle, at han i virkeligheden taler direkte til dem. Og ingen, der som Bill Clinton stadig har en aura af drenget stolthed over sig, når han undervejs i sine taler bider sig i underlæben, som en markering af, at han næsten ikke selv kan tro sit eget held.

Alt det er velkendt. Sådan har det været længe. Men over de seneste år, er Bill Clinton også blevet kendt som en mand, der har det med at lave ballade. Af den slags, der hæmmer hans hustrus politiske muligheder.

Tilbage i 2008-valgkampen kom han flere gange galt af sted med nogle meget hårde angreb på Barack Obama. Og i indeværende valgkamp har der flere gange været situationer, hvor det berømte Clinton-temperament har vist sig. Og gange, hvor eks-præsidenten ganske enkelt ikke har fået tænkt sig om.

Seneste eksempel på dette var for ganske få uger siden, umiddelbart før FBI’s offentliggørelse af resultaterne af deres store undersøgelse af Hillary Clintons email sag. Helt tilfældigt befandt Bill Clinton sig i samme lufthavn som justitsminister, Loretta Lynch, der stod som øverstansvarlige for undersøgelsen. Clinton kender hende fra gamle dage og tænker: ‘Jeg smutter da lige over og hilser på Loretta.’ Dumt? Bestemt. For selv om begge parter hævdede at de kun talte om golf og børnebørn, og ikke om mailsagen, så var tvivlen plantet og angrebsflanken åbnet.

I det hele taget har det store spørgsmål for Hillary Clintons 2016-valgkamp været: Hvordan kan vi bedst bruge Bill på en måde, så der ikke sker fejl undervejs?

Svaret fik vi tirsdag aften på Demokraternes partikonvent i Philadelphia. På dagen, hvor partiet officielt havde nomineret Hillary Clinton som præsidentkandidat, var Bill Clinton aftenens hovedtaler. Placeret mellem to andre stærke talere, nemlig Madeleine Albright og Meryl Streep.

Og det var en veloplagt Bill Clinton, der lidt over ti lokal tid gik på scenen. Jubelen var øredøvende, og de mange tusinde partisoldater viftede ivrigt med skiltene med teksten ‘America’.

Bill Clinton var kommet til Philadelphia for at fortælle en historie. En historie om Hillary. En historie om sin hustru. En historie om sin datters mor. En historie om sin bedste ven. Og en historie om sit største forbillede.

Lad det være sagt allerede nu: Det gik rent hjem! Bill Clinton tryllebandt publikum med historien om, hvordan han som ung mand i starten af 70’erne havde mødt en pige ved navn Hillary Rodham. Og fik tårerne frem i flere øjenkroge rundt om i salen, da han fortalte om sit livs lykkeligste øjeblik, nemlig da han og Hillary blev forældre til Chelsea.
“Jeg vidste at min datter havde fået verdens bedste mor,” smilede Clinton.

Bill Clinton solgte mennesket Hillary Clinton på fineste vis denne tirsdag aften i Philadelphia. Hvilket han og mange andre skal blive ved med at gøre i de kommende måneder frem mod valget den 8. november. For et af de helt centrale problemer for Hillary Clinton er, at amerikanerne ikke rigtig bryder sig om hende. Og ikke føler, at de kan have tillid til hende. At det ikke ændrer sig, bare fordi Bill Clinton holder en god tale, siger sig selv. Der skal holdes rigtig, rigtig mange gode taler før det eventuelt bliver anderledes.

Men tirsdag aften i Philadelphia gav et meget vigtigt svar på et spørgsmål, der florerede allerede inden Hillary Clinton offentliggjorde sit kandidatur i april 2015. Nemlig spørgsmålet om, hvordan Bill kan bruges bedst. Svaret fik vi i går aftes. Sådan her! Hvis Bill Clinton kan holde den stil og fastholde det høje niveau, han demonstrerede på konventet, bliver han et kæmpe aktiv for sin hustru de næste måneder. For Bill Clinton er stadig en af amerikansk politiks dygtigste kommunikatorer. Bliver han brugt rigtigt de næste måneder, kan det langt fra udelukkes, at han snart kan skrive endnu en titel på et langt cv, nemlig titlen som Amerikas første ‘førstemand’.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen