Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Bossen af Amerika

Bruce Springsteen gæster i aften Danmark, hvor han skal rocke et for længst udsolgt Parken. Det politiske engagement er fortsat glødende hos The Boss, hvilket senest kom til udtryk op til en koncert i North Carolina

Af Anders Agner Pedersen og Hans Dahl-Nielsen

Han har skrevet den sang, som flest politiske kampagner ville ønske, at de måtte bruge som eventmusik ved valgmøder. En sang, der egentlig ikke var ment som den storpatriotiske hymne, den i dag er blevet kendt som.
Det er selvfølgelig ‘Born In The USA’ der er tale om. Nøjagtig som det er lige så selvfølgeligt, at ‘han’ i dette tilfælde er bossen himself – Bruce Springsteen.

66 år er han efterhånden blevet, men energiniveauet er stadig tårnhøjt. Både på scenen og i politiske sammenhænge. Skulle nogen være i tvivl, så spørg North Carolinas guvernør, Pat McCrory. Tilbage i marts underskrev han en lov gældende for delstaten vedrørende brugen af offentlige toiletter. En lov, der dybest set handlede om, at transkønnede ikke skulle have lov til at benytte det toilet, de mente passede til deres køn.

Loven blev underskrevet den 23. marts, ganske få uger før Springsteen og hans E Street Band skulle spille en koncert i netop North Carolina. Men koncerten blev aldrig til noget. I protest over loven, meddelte Springsteen at han i solidaritet med modstanderne af loven, aflyste koncerten.

Det fik guvernør McCrory til at gå til modangreb på Springsteen og antyde, at der var tale om en afledningsmanøvre fra Bossens side. Og at aflysningen i virkeligheden hang sammen med sløjt billetsalg. Det skulle McCrory aldrig have sagt. For salget af billetter var gået glimrende for Springsteen i North Carolina, og beskyldningen ramte derfor den republikanske guvernør som en boomerang og han måtte til sidst beklage over for Springsteen.

Et par måneder er nu gået siden ‘the bathroom bill’ fik Bossen til at aflyse i North Carolina. Siden har han været rundt til adskillige andre koncerter, senest blandt andet i Berlin.

I aften står han så på scenen i Parken i København. En scene, han senest indtog tilbage i maj 2013, hvor billetterne – nøjagtig som denne gang – blevet revet væk på ganske få minutter.

Og det er ikke uden grund, at Springsteen-billetterne gang på gang bliver revet væk, for det er en sand amerikansk musikinstitution, der kommer til byen med sit berømte E Street Band.

Bossen har spillet sammen med the E Street Band siden 1972, og i aften gæster de Danmark og en udsolgt Parken endnu engang. For mange har Bruce Springsteens musik altid været lyden af USA. Både de ældre generationer, der var med på Springsteen-noderne fra starten, og de yngre generationer, der har fået ‘Born In The USA’ ind med modermælken i barndomshjemmet.

Tilbage i karrierens spæde start var det Springsteen, der samlede pengene ind fra de små spillesteder i hjemstaten New Jersey og delte dem ud til bandmedlemmerne. Det gav ham tilnavnet “Bossen”. Selv har han aldrig brudt sig om navnet, men han har lært at affinde sig med, at hele verden betragter ham som noget helt særligt.

Og det er heller ikke mange musikere, der kan stable så stor en turné på benene med så kort frist, og uden nogen bestemt anledning. Egentlig lå det ikke i kortene, at Bruce Springsteen and the E Street Band skulle på turné foreløbigt. Springsteen var igang med at indspille et soloalbum og gøre klar til den efterfølgende klassiske promoveringstour rundt til sine mange millioner af fans. Men da det gik op for Bossen, at han stod overfor et par år uden sine gamle venner fra bandet, besluttede han sig fra den ene dag til den anden, at han ville på turné med de gamle drenge.

Springsteen ringede rundt til band-vennerne med en måneds varsel og spurgte om de ville med rundt i verden endnu engang. Og som altid var bandmedlemmerne klar. Bandets trommeslager Max Weinberg måtte aflyse en række optrædener i sidste øjeblik, men som han forklarede, har han altid en Springsteen-klausul i alle sine kontrakter: ‘Når Bruce ringer, smider man hvad man har i hænderne og møder op.’ Man er jo ikke Bossen for ingenting.

Turneen markerer 35-års jubilæet for udgivelsen af det ikoniske dobbelt-album ‘The River’ fra 1980, der tæller store numre som ‘Hungry Heart’ og titelnummeret ‘The River’. Særligt i sidstnævnte er et fremragende eksempel på Springsteens enestående evne til at gøre hverdagens kampe til genstand for storladent musik på den helt store scene.

Til trods for sin enorme succes har Springsteen formået at holde fast i sine rødder og bevare sin folkelighed. Det kommer i den grad til udtryk på scenen, for Springsteen and the E Street band er kendte for deres marathon-koncerter, der kan tage op til 4 timer. Bossen har hverken opvarmningsband, lange garderobe-pauser eller stjernenykker. Showet er tværtimod ganske lige til. Det er en mand med sin musik og sine venner på scenen, og de er kommet for at levere 4 timer med musik og underholdning i verdensklasse.

Sådan var det sidste gang og sådan bliver det forhåbentlig i aften, når Bossen af Amerika kommer til byen.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen