Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

BRIK-panel

Brasilien vil bruge OL offensivt

Store sportsbegivenheder kommer i de næste par år til Brasilien. I 2014 er landet vært for VM i fodbold og i 2016 venter OL i Rio. Og brasilianerne har store forventninger til især OL, som virkelig har givet den nationale stolthed et nøk op ad

Af Steen Fryba Christensen

BRIK-PANEL: Det gav anledning til stor jubel i Brasilien, da det tilbage i oktober 2009 lykkedes Rio de Janeiro at blive værter for OL i 2016. Mange havde forventet, at OL-værtskabet ville ende hos Chicago, der sendte både præsident Obama og talkshow-dronningen Oprah Winfrey til København i den afsluttende charmeoffensiv inden beslutningen blev truffet. Men det blev som bekendt ikke den berømte blues by ved Lake Michigan, men i stedet hjembyen for Copacabana, der om tre år danner rammen om verdens største sportsbegivenhed.
Det var den nu tidligere præsident Lula, der stod i spidsen for Brasilien, da værtskabet blev afgjort for godt tre et halvt år siden og i hans sind var der ingen tvivl. Tildelingen af OL-værtskabet i 2016 var en klar anerkendelse af Brasilien i det internationale samfund. Brasilien var steget op og nu var et land som kunne stå for denne slags begivenheder, ifølge Lula. Præsidentens stolthed blev delt af mange brasilianere. Det nationale stolthed fik i det hele taget et nøk op, lige som den nationale selvforståelse virkelig blomstrede op.

Store forventninger
At der er store forventninger i Brasilien i forhold til det kommende OL-værtskab er der ingen tvivl om. Man håber at kunne tiltrække flere turister, både under selve arrangementet, men også efterfølgende på grund af opmærksomheden omkring Brasilien. Det er en effekt, man har set flere andre steder, når der har været afholdt OL og er også forhåbningen i Brasilien.
Modsat af de andre BRIK-lande, nemlig Kina, der i 2008 afholdt OL i Beijing, skal Brasilien ikke på samme måde bruge til OL til at starte en ny fortælling. For Kina var der nogle andre undertoner som var vigtige for dem, nemlig problemstillingen om Kina som værende et lidt autoritært system, og et land, som undertrykker menneskerettigheder. De ønskede at skabe en ny forståelse af Kina. Den problemstilling har Brasilien ikke. Man har så den problemstilling, at landet er kendt for stor ulighed og for at have meget kriminalitet. Så man vil forsøge at få lidt mere styr på kriminalitetsproblematikken, samtidig med at man er kommet et godt stykke med at reducere fattigdomsproblematikken. Der er selvfølgelig stadig mange fattige i Brasilien, men man forsøger at komme til at fremstå som et land, der har mere styr på den sociale side af sin udvikling. Man har gjort to ting. Det ene er at man har søgt at skabe en dynamisk økonomisk udvikling, især med henblik på jobskabelse og internt forbrug i Brasilien. Det er lykkedes relativt godt. Derudover har man så også indført nogle sociale programmer, som store dele af befolkningen har fået del i. Det er blandt andet nogle fattigdomsorienterede programmer, som er med til at inkludere de fattigste i Brasilien i forbrugsmarkedet i et hvis omfang. Det vigtigste har dog været jobskabelse.

Rio i fokus
Der vil under OL være stort fokus på hele Brasilien, men naturligvis mest på Rio, der som værtsby først og fremmest er i fokus. Rio er i forvejen en meget kendt by og der kommer mange turister. Men Rio har også været kendt for problemer med kriminalitet og narkobander. Der vil man satse meget på at forbedre den side af sagen, både i forhold til OL og VM. Brasilien har allerede gjort rigtig meget på det her punkt, og der er ingen tvivl om, at det er meget højt prioriteret. Potentielt kunne Rio ende med at få et virkelig godt navn. Det er en fantastisk flot by, så hvis man kan skabe en ny forståelse for, at det ikke er så farligt at komme til Rio, vil det være en stor gevinst, både for Rio som by og Brasilien generelt. Det er meget centralt for dem at få det til at lykkes.
Nu vil der sikkert være flere, der tænker: ’Hvad med VM næste år?’ Og ja, det er bestemt vigtigt for Brasilien at de næste år skal være værter for VM i fodbold. Det er uden sammenligning den største sportsgren i Brasilien og den største sport i verden. Men ser man bort fra det, så er det fortsat kun én enkelt sportsgren, modsat OL. Derfor er det mit indtryk, at OL, sammenlignet med VM, ses som den største fjer i hatten blandt brasilianerne. Både i blandt den menige brasilianer og på de bonede gulve.

Steen Fryba Christensen er professor ved Institut for Kultur og Globale Studier ved Aalborg Universitet med særlig fokus på Latinamerika. Var i 2010 medforfatter til bogen ‘Fremtidens Stormagter’ om BRIK-landene, hvor han skrev bogens første del om Brasilien. Analyserer hver måned Brasiliens relation til USA i Kongressen.coms BRIK-panel

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen