Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Bush vs. Rubio: Mesteren og lærlingen

Kampen om at blive udpeget som Republikanernes næste præsidentkandidat spidser til, og de håbefulde kandidater er ikke bange for at gå hårdt til deres partifæller. To af favoritterne til Republikanernes præsidentkandidat er Marco Rubio og Jeb Bush, der har mange ligheder, men som også adskiller sig fra hinanden på vigtige områder. Ikke mindst på uddannelsesområdet.

Republikanerne har tabt de seneste to præsidentvalgkampe til Barack Obama. I begge tilfælde gik Republikanerne ud fra de ville vinde, først mod en uprøvet senator i 2008 og senere mod en stærkt presset siddende præsident, der stod med store arbejdsløshedsproblemer og efterveerne af finanskrisen i bagagen. Obamas sejre og Republikanernes nederlag skyldtes ikke mindst Demokraternes evne til at tale til en ny type vælgere, der normalt ikke render valgstederne på dørene. Demokraternes interesse i de etniske minoriteter er en stor del af forklaringen på demokraternes valgsejr, der i høj grad blev afgjort at den overraskende store valgdeltagelse blandt disse minoriteter, der i overvejende grad stemte på Obama.

The Grand Old Party i det 21. århundrede
I første omgang afskrev Republikanerne den høje valgdeltagelse blandt de etniske minoriteter i 2008-valget som en statistisk afvigelse. Men da det samme mønster gjorde sig gældende i 2012 måtte de indse, at verden omkring dem havde ændret sig. Hvis det konservative Grand Old Party skal vinde embedet i 2016 har de brug for en kandidat, der passer til den nye virkelighed, og som kan tage Republikanerne ind i det 21. århundrede.

To af favoritterne til den republikanske nominering er Jeb Bush og Marco Rubio. Begge passer nemlig til den profil Republikanerne har brug for, for at vinde valget næste år. For det første kommer de begge fra Florida, og hjemmebanefordelen i den strategisk vigtige delstat kan være afgørende for udfaldet af præsidentvalget. Jeb Bush er tidligere guvernør i Florida, og Rubio har en af Floridas sæder i Senatet og har tidligere været speaker for parlamentet i solskinsstaten.

Både Bush og Rubio anses generelt for at høre til den mere konservative del af de Republikanske parti, uden at de dog er for ekstreme, så også her minder de om hinanden. Deres politiske linje på de fleste spørgsmål anses for at være afbalanceret nok til at være tålelig for både de mere moderate grupperinger i partiet og de mere ekstreme.

Den latinske forbindelse
På yderligere et punkt ligner de to meget hinanden, og det er den latinske vinkel. Marco Rubio er som navnet antyder af cubansk afstamning og Jeb Bushs kone er fra Mexico. Dermed har de en anderledes, nogle vil sige mere moderne, holdning til immigranter og etniske minoriteter end den stereotypiske hvide rige mandlige republikanske politiker.

Netop den latinske forbindelse og deres mere imødekommende politik overfor immigranter og etniske minoriteter gør dem til stærke kandidater i præsidentvalget, fordi de kan kapre stemmerne fra nogle af de etniske minoriteter, der i de foregående to valgkampe nærmest per automatik stemte på Obama.
Med deres profiler krydser Bush og Rubio dermed mange punkter af på Republikanernes tjekliste for en god præsidentkandidat, der passer til den nye virkelighed.

Den rigtige profil
På grund af deres politiske og geografiske nærhed har de to politikere arbejdet tæt sammen i deres tid som henholdsvis Guvernør og speaker for parlamentet i Florida, og Jeb Bush var blandt Marco Rubios varmeste tilhængere, da førstnævnte endnu var at betragte som et fremadstormende politisk talent tilbage i 1998. Dengang var der en klar rollefordeling i floridiansk politik med Jeb Bush som den ældre mentor, der rådgav og hjalp en ung talentfuld politiker, hvis politik på mange måder mindede om sin egen. Da Rubio blev valgt til speaker for parlamentet i Florida i 2005 gav guvernøren Bush ham et samurai-sværd og udnævnte ham til en ægte konservativ kriger.

Rubios udfordring nu bliver at adskille sig fra den tidligere guvernør på den nationale scene, og vise vælgerne, at lærlingen er bedre end mesteren. Den ensartede profil, og den kendsgerning at de gennemførte meget af deres politik sammen gør det til en vanskelig manøvre. Rubio har valgt at sætte sit angreb på sin gamle læremester ind på uddannelsesområdet.

Slaget i den uddannelsespolitiske arena
Florida gennemgik en række reformer af deres uddannelsessystem da Bush var guvernør og Rubio var speaker for parlamentet i Florida. Delstaten strøg op af ranglisterne på uddannelsesområdet, og reformerne var overordnet set en succes for både Rubio og Bush. Mange af reformerne flugtede med kravene til ensrettede tests og læringsstandarder, som er støttet af den føderale regering i Washington. Læringsstandarderne er kendt som Common Core, men programmet møder stor kritik fra især det republikanske bagland, der ser Common Core som føderal indblanding i delstatslige affærer. Bush er som den eneste af favoritterne i den republikanske lejr tilhænger af Common Core, hvilket gør emnet om fælles læringsstandarder og føderalt indblanding i uddannelsespolitikken til et sårbart område for ham i nomineringskampen. At være tilhænger af Common Core er i mange republikanske kredse nærmest et skældsord, som ivrige følgere af tv-debatterne mellem præsidentkandidaterne vil vide. I den seneste tv-debat fik altid kontroversielle Donald Trump på et spørgsmål om immigrationspolitik sagt, at Bush har en blød immigrationspolitik, og i øvrigt var tilhænger af Common Core.

Rubio var ikke sen til at tage det modsatte synspunkt og han er stærkt imod Common Core. Det har ført til en række komiske tilfælde, hvor Bush og Rubio begge tager kredit for at have løftet kvaliteten af uddannelsessystemet i Florida gennem de gennemførte reformer, men hvor Bush bruger det som argument for at udbrede dele af Common Core andre steder, bruger Rubio til at argumentere for det modsatte. Rubios argumenterer at det var på trods af Common Core elementerne og ikke på grund af dem, at reformerne var effektive. Situationen er et glimrende eksempel på, at to politikere forsøger at bruge den samme solstrålehistorie til at argumentere for hver deres synspunkt.

Af den grund er der også meget fokus på uddannelse når de to politikere debatterer. Under den første tv-debat adresserede moderatoren konflikten direkte, da han bad Bush forsvare Common Core. Senere spurgte han Marco Rubio hvorfor Jeb Bush tager fejl med hensyn til de ensrettede læringsstandarder. Rubio svarede, at Common Core er et forsøg på at nationalisere uddannelsespolitikken og samle mere ansvar og suverænitet i Washington frem for på delstatsniveau. I det hele taget er Rubios retorik på området meget aggressiv, og han gør flittigt brug af de konservative klassikere om at Washington langsomt men sikkert forsøger at overtage flere og flere opgaver fra delstaterne. I et forsøg på at berolige sine vælgere har Bush meget travlt med at garantere, at Common Core ikke er et føderalt overgreb, og at staterne kan melde sig ud hvis de har lyst.

Mesteren og lærlingen
Jeb Bush har længe været favorit til at løbe med nomineringen, men i meningsmålingerne er han blevet indhentet af Rubio. I skrivende stund ligger Rubio og Bush hver med opbakning fra omkring 9-10 % af vælgerne. For tiden stjæler Donald Trump opmærksomheden, men når den boble sprænger, bliver kampen mellem Bush og Rubio for alvor spændende at følge, for begge har en god mulighed for at løbe med partiets nominering til præsidentvalget næste år. Da mesteren Bush overrakte sværdet til sin lærling tilbage i 2005 havde han nok ikke regnet med, at lærlingen ville blive en af hans hårdeste konkurrenter til at nå det Hvide Hus 10 år senere.

Written By

Hans Dahl-Nielsen er cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. Har tidligere undervist i amerikansk politik på Broward College, FL, hvor han også var akademisk koordinator. Forfatter til 'Skoler I Skudlinjen' og blandt bidragyderne til ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’, ‘Fiktionens Magt’ og ‘Den Amerikanske Drøm’. Tilknyttet Kongressen.com som uddannelsespolitisk skribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen