Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Californisk “jungle-valg” kan afgøre Repræsentanternes Hus

Tirsdag er der primærvalg i Californien. Et anderledes valgsystem giver begge partier hovedpine. Valget i Californien kan afgøre, om demokraterne kan overtage Repræsentanternes Hus til midtvejsvalget i november.

Af Peter Keldorff

SAN DIEGO, CALIFORNIEN: På et stærkt befærdet gadehjørne i en nordlig forstad til San Diego hæver Lauren Kornit sin blå valgplakat, med den lokale demokratiske kandidats navn på, op mod de passerende biler, og råber:

– Stem på Doug Applegate på tirsdag!

Bilerne dytter ihærdigt tilbage som et tegn på, at de har modtaget det politiske budskab.

Lauren og syv af hendes demokratiske partimedlemmer er igang med den amerikanske valgkampsklassiker; “Sign-waving” – at vinke med skilte.

På gadehjørnet skifter lyset til rødt. Lauren og de andre skynder sig lidt rundt om hjørnet, så de kan henvende sig til bilerne, der nu har grønt lys, og kommer drønende på tværs den anden vej fra.

– Glem ikke at stemme til primærvalget – det er vigtigt! råber Lauren Kornit og partifællerne, mens de vifter og “vinker” med valgplakater og skilte, der opfordrer myldretidsbilisterne til at stemme på den demokratiske kandidat.

De lokale ildsjæle har ret i vigtigheden. Mange amerikanske medier og kommentatorer mener nemlig, at tirsdagens primærvalg i Californien kan afgøre valget til Repræsentanternes Hus, der først finder sted i november.

– Primærvalget har enorm betydning. Det kan betyde, at demokraterne ikke kan vinde nok pladser i Repræsentanternes Hus til at overtage kontrollen fra republikanerne, fortæller Christine Mai-Duc, som er politisk journalist på Los Angeles Times, og dækker den californiske valgkamp intenst.

Årsagen er Californiens specielle primærvalgsystem, det såkaldte “top-to” eller “jungle” – primærvalg.

Her er der ingen partiopdeling. Det betyder, at i hver kreds konkurrerer alle mod alle i kampen om at gå videre til det rigtige valg i starten af november. De to kandidater med flest stemmer i hver valgkreds går videre til midtvejsvalget. Uanset partifarve.

I flere kredse er der dermed stor chance for, at det er to kandidater fra samme parti, der ender på stemmesedlen til november. Istedet for en kandidat fra hvert parti.

Californien kan afgøre
Californien bliver vurderet som altafgørende for midtvejsvalget i november, fordi der er mange nu republikanske kredse, hvor der er chance for, at demokraterne kan vinde. På grund af statens størrelse, er der samtidig rigtig mange pladser i Repræsentanternes Hus, som kan skifte side.

– Der er mange kredse, som ved sidste midtvejsvalg i 2014 stemte en republikaner ind i Repræsentanternes Hus, men som ved præsidentvalget i 2016 stemte på Hillary Clinton. De californiske kredse og pladser i Repræsentanternes Hus, som nu ser ud til at være blevet demokratiske, er afgørende for det Demokratiske Partis ambitioner om at tilbagevinde Repræsentanternes Hus, forklarer Christine Mai-Duc fra Los Angeles Times.

Men fordi demokraterne i flere af kredsene har opstillet rigtig mange kandidater, der ofte bekriger hinanden i kampen om at blive den lokale kandidat, ser det nu ud til, at de i høj grad stjæler stemmer fra hinanden.

I flere af de afgørende kredse i staten er der derfor mulighed for, at det er to republikanerne, som ender på stemmesedlen til november. Og så vil kredsen og sædet i Washington altså være tabt på forhånd for demokraterne.

Et skrækscenarie som de frygter på gadehjørnet i San Diego, hvor Lauren Kornit og de andre stadig hujer, råber og “vinker” med deres skilte til bilisterne, der suser forbi på vej hjem fra arbejde.

I deres valgkreds stod demokraterne ellers godt. Det nuværende republikanske kongresmedlem har valgt at gå på pension efter valget til november. Kredsen blev derfor opfattet som en af de lavthængende frugter for demokraterne, der stod til at overtage sædet i Repræsentanternes Hus.

Men en hård intern kamp blandt demokraterne har nu skabt tvivl om resultatet. Den kandidat Lauren støtter er for eksempel blevet anklaget for hustruvold af en anden demokratisk kandidat.

– Vi er en af de kredse, hvor der er reel risiko for, at der kommer to republikanere på stemmesedlen til november. Jeg ville blive fuldstændig ødelagt, hvis det var tilfældet. Så kan vi jo ende med at være dem, der sørger for, at republikanerne beholder Repræsentanternes Hus, siger Lauren Kornit.

Republikanerne har også problemer
Ironisk nok skyldes demokraternes californiske problemer ikke kun det specielle valgsystem, men også et rekordstort engagement blandt partiets ildsjæle, der er kommet op ad lænestolene i kampen mod Donald Trump og regeringens politik. Modstanden mod præsidenten er den primære drivkraft bag de iltre demokratiske græsrødder, og nævnes ofte som hovedårsag til, at mange tror, at det Demokratiske Parti kan vinde Repræsentanternes Hus tilbage.

Men græsrøddernes engagement betyder samtidig, at der er rigtig mange demokratiske kandidater, der har meldt sig på banen i det vigtige primærvalg i Californien.

– I nogle kredse er der 15-16 demokratiske kandidater, som kæmper mod hinanden, men samtidig også kæmper mod republikanske og uafhængige kandidater. Det er meget kaotisk med så mange kandidater, og det er svært at forudse, præcis hvordan det vil påvirke valget, fortæller Christine Mai-Duc fra Los Angeles Times.

Primærvalget i Californien er absolut mest problematisk for det Demokratiske Parti. Det er dem, som har mest at tabe i det såkaldte “Jungle-primary”.

Men republikanerne har også været frustrerede over Californiens specielle primærvalgssystem. De har kæmpet hårdt med at få en ordentlig kandidat til guvernørposten, som der også er valg til ved midtvejsvalget i november.

Præsident Donald Trump og andre toneangivnede republikanerne har erklæret deres støtte til den noget uortodokse og ukendte kandidat John Cox. Selvom partiet spås nærmest ingen chance for at vinde guvernørsædet tilbage fra demokraterne, har de republikanske spidser været meget aktive i valgkampen.

De republikanske partibosser er nemlig bange for, at deres vælgere vil miste engagement, hvis ikke de har mulighed for at stemme på en republikaner til guvernørposten.

På grund af valgsystemet er der nemlig chance for, at det vil blive to demokratiske kandidater, der kommer på stemmesedlen til guvernørvalget. Det kan så igen betyde, at mange republikanske vælgere bliver hjemme, og ikke stemmer i de altafgørende valg til Repræsentanternes Hus og Senatet.

De seneste meningsmålinger tyder dog på, at begge partier ender med en plads på stemmesedlen til guvernørposten.

Farvel til rigsretssag
Primærvalget i Californien kan også ende med at blive afgørende for et af de helt store ønsker hos demokraterne; en rigsretssag mod Donald Trump.

Hvis Robert Muellers undersøgelse af Trump-kampagnens mulige samarbejde med Rusland kommer frem til noget kritisabelt, er der flere mulige scenarier. Det som oftest nævnes er, at Repræsentanternes Hus bagefter skal afgøre, om man skal starte en rigsretssag mod præsidenten.

Det vurderes af mange til at være en ren politisk afgørelse. Der skal højst sandsynligt et demokratisk flertal i Repræsentanternes Hus til at starte en rigsrets-proces.

Det vil i sidste ende være Senatet, der afgører en eventuel rigsret. Men i Senatet kræver det 2/3 af stemmerne for at kende en præsident skyldig. Uanset resultatet til november, vil det betyde, at rigtig mange republikanere skal stemme imod deres egen præsident. Hvilket er muligt, men dog svært helt at forestille sig på nuværende tidspunkt.

Men mange demokrater håber stadig, at en rigsretssag bliver startet i Repræsentanternes Hus – for dermed at bekæmpe den forhadte præsident så meget som muligt.

Men måske har de californiske demokrater inden da udkonkurreret hinanden i tirsdagens såkaldte “jungle-primærvalg”.

Og så kan demokraterne risikere at miste muligheden for at genvinde kontrollen i Repræsentanternes Hus. Og må dermed højst sandsynligt vinke farvel til den våde drøm om at starte en rigsretssag mod Trump efter midtvejsvalget i november.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen