Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Chuck Schumer – Demokraternes pitbull

Præsident Trump kalder ham ”the head clown” men sandheden er, at Chuck Schumer er Trumps værste mareridt: en garvet og vellidt demokratisk politiker, som har formået at positionere sig som lederen af den nationale bevægelse mod den 45. præsident. ”Det farligste sted i Washington, DC er mellem Chuck Schumer og et tv-kamera” lyder joken – en rammende beskrivelse af Demokraternes pitbull.

Det er nu lidt over en måned siden Donald Trump blev indsat som præsident, og ved indsættelsen talte Chuck Schumer, lederen af det demokratiske mindretal i Senatet. Fra podiet på Capitol Hill læste han op fra et brev skrevet af Sullivan Ballou, som var soldat i den amerikanske borgerkrig. Brevet beskriver Ballous hengivenhed til den amerikanske regering, som var så stærk at han var villig til at gå i døden for at beskytte den mod sydstaternes tropper. Om brevet sagde Schumer: ”Det er på grund af Sullivan Ballou og talrige andre, der troede på noget større end dem selv, og som var villige til at ofre for det, at vi i dag står her i frihedens fulde velsignelse i verdens bedste land. Og denne ånd lever videre i hver og en af os, amerikanere hvis familier har været her i generation og dem, der netop er ankommet. Og jeg ved, at vores bedste dage endnu ikke er kommet.” Umiddelbart var Schumers tale ikke et studie i partiskhed, men når man læser nærmere er det alligevel tydeligt, at hans ord var en klar afstandstagen til Trumps indvandrerkritiske agenda og en indtrængende bøn til amerikanerne om at huske på, at den splittelse der lige nu hersker i landet ikke må ende i endnu en borgerkrig.

Lad os kigge lidt nærmere på manden selv. Charles Ellis ’Chuck’ Schumer har en lang karriere som politiker bag sig som startede i 1975, da han blev valgt ind i New York State Assembly. Fra 1981-99 var han repræsentant for New York i Repræsentanternes Hus og siden 1999 har han siddet som senator for hjemstaten. Med sine 66 år er det meget tvivlsomt, at han kommer til at stille op til præsidentvalget i 2020, selvom han lader til at passe godt ind i rollen som Demokraternes vagthund i Senatet. Han ligner i al fald en mand, der stortrives når han står til demonstrationer og råber ”Dump Trump” til menneskemængdens store glæde. Man kan kun spekulerer på hvorvidt det sætter Trumps pis i kog, at Schumer er mere populær end ham i deres fælles hjemstat, men mon ikke det er kilde til frustration i det hvide hus i disse dage?

Siden indsættelsen af Præsident Trump har Schumer kæmpet for Amerikas ”bedste dage”, som han nævnte i sin tale ved indsættelsen. Som leder af det demokratiske mindretal i Senatet er han pt. det tætteste partiet kommer på en leder. I de kommende år skal han således agere indpisker for et samlet demokratisk parti så det kan komme styrket gennem de næste to år og stå stærkt frem mod midtvejsvalget i 2018 og endelig præsidentvalget i 2020, hvor Demokraterne selvfølgelig håber, at Trump/Pence mareridtet får sin ende.

Og der er nok at tage fat på for Schumer. Vælgerne har talt deres tydlige sprog: Republikanerne sidder på flertallet i begge kongressens kamre, hvilket i den grad vidner om at Demokraterne ikke har været i stand til at skabe den form for tillid til vælgerne, der har været nødvendig. Denne tillid er Schumer dog ved at få banket på plads nu. Beskrivelsen af Schumer som Demokraternes pittbull er ikke ny – han er kendt og måske endda berygtet for sin aggressive kommunikationsstil, en kurs der bestemt ikke er blevet ændret i løbet af den sidste måned.

De kommende måneder og år vil utvivlsomt være en prøvelse for det Demokratiske Parti, men med Schumer bag roret har partiet fået en leder med en stærk demokratisk baggrund. Schumer har blandt andet lovet at sætte sig imod nedlæggelsen af ACA (Obamacare) og arbejder blandt andet sammen med Bernie Sanders for at arrangere demonstrationer rundt omkring i USA, så borgerne kan komme til orde. Derudover er Schumer en stærk fortaler for immigranters rettigheder. Hans mellemnavn ’Ellis’ er en hyldest til Ellis Island, øen hvor millioner af immigranter første gang satte fod på amerikansk jord. ”Amerikas fremtid” kalder han immigranterne – en beskrivelse direkte modsat den Trump står for på samme område. Schumer er heller ikke bange for at sætte hårdt mod hårdt, når det kommer til Trumps kabinet, som han kalder ”det værste kabinet, jeg nogensinde har set i Amerikas historie.”

Listen over Schumers holdninger, der står i stærk kontrast til Trump er lang. Men ligeledes er Schumers politiske karriere, og den kommende tid vil vise, om hans politiske tæft vil være nok til at stå imod gennemførelsen af Trump og Republikanernes vision for Amerikas fremtid, eller om Schumers image som partiets pittbull vil være nok til at sætte en stopper for dem, og sikre at Amerikas bedste dage endnu ikke er kommet, som Schumer ønsker det.

Amanda Hansen Bøllehuus er uddannet cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet og American University med speciale i immigrationspolitik. Har tidligere arbejdet for både DR Nyheder og TV2 News. Bor til daglig i Washington D.C. og er tilknyttet Kongressen.com som indenrigsskribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen