Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Clinton og Trump i medvind efter storsejre i New York

Med klare sejre til Hillary Clinton og Donald Trump i New York, er tingene ved at være afgjort hos Demokraterne, mens det republikanske slagsmål fortsætter. For spørgsmålet efter New York er nu: Kan Trump nå 1237 før Cleveland?

NEW YORK CITY: Hvis Hillary Clinton og Donald Trump er vågnet i New York denne morgen med store smil på læberne, er det ikke kun på grund af det lækre solskinsvejr, som har været i byen de seneste dage. De to New Yorkere fik nemlig de storsejre med fra hjemmebanen, de begge havde ønsket sig, da indbyggerne i The Empire State tirsdag satte deres krydser i primærvalgkampen.

Og ja, New York er ‘kun’ en stat, ligesom alle de foregående. Og så ikke helt alligevel. For udfaldet af primærvalget her i New York har allerede vist sig uhyre vigtigt og vil være det i den kommende tid. Både for Demokraterne og Republikanerne. Af flere grunde.

Hvis vi starter hos Demokraterne, så har fru Clinton med sin knusende hjemmesejr fået sat en stopper for Bernie Sanders fortælling om momentum og vist, at hun har et bredere appelgrundlag end Vermont-senatoren. Hvilket tidligere har sikret hende sejrene i en række andre større stater og nu også gjorde det i New York.

Med sejren er Hillary Clinton rykket et stort skridt nærmere den endelige nominering og har samtidig sendt Sanders i tovene. Og har udsigt til gode resultater igen i næste uge i blandt andet Pennsylvania og Maryland. Det ved Hillary Clinton, det ved Bernie Sanders. Og derfor så vi i går aftes Hillary Clinton række ud mod Sanders og hans mange især unge støtter, i ønsket om at starte helingsprocessen i det demokratiske parti. Hvordan det vil blive modtaget i Sanders-lejren er endnu uvist. I skrivende stund er Sanders rejst hjem til Vermont for at slikke sårene efter nederlaget. Og spørgsmålet nu er, hvor længe han vil fortsætte sin kampagne, da det er endnu vanskeligere at forestille sig, hvordan han skal overhale Clinton efter New York, end det i forvejen var før New York.

På den måde har New York fået en ganske afgørende betydning for Hillary Clinton og vil uden tvivl blive set som et af de centrale primærvalg, når historien om den demokratiske valgkamp 2016 en gang skal skrives.

Hos Republikanerne uddelte Donald Trump New York-øretæver til både John Kasich og især Ted Cruz. Byggematadoren, hvis navn er at finde på adskillige bygninger her i byen, satte skabet så eftertrykkeligt på plads i sin hjemstat, at hverken Kasich eller Cruz så nogen grund til at markere valgaftenen i The Big Apple, men for længst var taget videre mod de næste stater i primærrækken.

Sejren i New York var vigtig for Donald Trump, der har været lidt på hælene den seneste tid med en række nederlag til Ted Cruz. Snakken om, hvorvidt Trump var ved at miste pusten, var så småt begyndt at brede sig, og derfor var triumfen i New York lige det The Donald havde brug for. At han så samtidig vandt så overbevisende, at han nærmest støvsugede staten for delegerede, sætter gang i en spekulation, der ellers har været lidt i bero den seneste tid, nemlig spørgsmålet om, hvorvidt Trump kan nå at vinde 1237 delegerede før konventet i Cleveland i juli. Eller om det ender i kampvalg, hvilket vil være dårligt nyt for Trump. Der er fortsat meget, der taler for at det ender i kampvalg i Cleveland, men med Trumps storsejr i New York er spørgsmålet om, hvorvidt sejren her kan blive startskuddet til en Trump-slutspurt i den kommende tid. Der bliver i hvert fald både regnet, spekuleret og analyseret flittigt på muligheden, som fortsat er et mareridts scenario for den republikanske ledelse.

New York endte derfor med at blive et triumftog for de to hjemmebanefavoritter Trump og Clinton. I næste uge venter fem primærvalg i det nordøstlige USA. Og her står både Clinton og Trump ligeledes til gode resultater, hvilket i sagens natur vil forstærke deres førerpositioner i deres respektive partier.

Hillary Clinton har kurs mod den demokratiske nominering og gør formentlig arbejdet færdigt inden længe. Donald Trump, ja, han vil forsøge at italesætte New York-sejren som starten til slutspurten. Om det lykkes ham at nå 1237 inden Cleveland, er den store ubekendte. Men at der nu igen spekuleres i muligheden, er godt nyt for Trump.

Med andre ord: Der er grund til brede New York-smil hos Hillary og The Donald efter primærvalg i The Empire State.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen