Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Clinton vandt pointsejr i tæt affære

Den længe ventede første tv-debat mellem Hillary Clinton og Donald Trump blev både intens, medrivende og til tider stærkt underholdende. Men nogen klar vinder af debatten var der ikke.

HEMPSTEAD, NEW YORK: Det sitrede af spænding i presserummet mandag aften kl. 21 amerikansk tid. Efter ugers nedtælling var tiden nu kommet til det første tv-slag mellem Hillary Clinton og Donald Trump. En debat, hvor der var klare forventninger om læssevis af angreb fra begge lejre. Og en debat, hvor den store ubekendte var: Hvilken version af Donald Trump ville vi komme til at se?
Og både Trump og Clinton gik til stålet. Nærmest fra første fløjt røg de i totterne på hinanden og langede det ene angreb efter det andet på tværs af debatscenen på Hofstra University på Long Island.
Det var tydeligt, at begge kandidater havde forberedt sig grundigt. Om end på forskellige måder. Men begge var kommet til Long Island med kanonerne ladte. Og samtidig bevidste om, at modparten ville angribe og at det i den situation var vigtigt at bevare fatningen og fremstå overbærende og afslappet.
Det lykkedes godt for dem begge i første halvdel af debatten, og noget bedre for Clinton end for Trump i den sidste del.
Trump lagde stærkt ud og lignede en mand, der ville få en stor aften på Hofstra. Men The Donald kunne ikke holde kursen. Tværtimod bed han flere gange på Clintons angreb, både hvad angik skattepapirer, email hacking og støtten til Irakkrigen. Disse må ellers siges at være nogle af de mest forventlige angreb fra Clinton-lejrens side, men dem havde Trump ikke desto mindre vanskeligt ved at respondere på.

Clinton fremstod som altid velforberedt, og havde en af sine bedste stunder i løbet af den 90 minutter lange infight, da Trump angreb hende for netop at have forberedt sig. Hvortil Clinton svarede, at det skam var rigtigt at hun forberedte sig. Inklusiv til det at blive præsident. Den gjorde ondt på den republikanske modstander.

Nogen klar vinder af aftenens debat var der imidlertid ikke. Clinton fik sat lidt flere point i på kontoen end Trump, men evnede ikke at sætte det afgørende angreb ind, der for alvor fik Trump i knæ. På samme måde som det på intet tidspunkt reelt lykkedes Trump at få skovlen under Clinton.

Hvor mange nye tilhængere de to historisk upopulære kandidater har fået ombord efter aftenens debat, er endnu svært at sige med sikkerhed. Men det er næppe ret mange. Debatten bekræftede i højere grad de i forvejen overbeviste, mere end lokke nye ombord. Med andre ord: dem der inden debatten, var overbeviste Trump eller Clinton-støtter, var det også efter debatten.

Selv om der ikke var nogen klar vinder på Long Island mandag aften, så har Hillary Clinton haft grund at køre hjem til Chappaqua med lidt større tilfredshed end den følelse Trump har siddet med i bilen hjem til Trump Tower på Manhattan.

Clinton fik vist, at hun kan modstå Trumps provokationer. Hun fik vist, at hun sætter ham til vægs, når taler falder på politisk substans. Og fik vist, at hun kan fremstå som en politiker i overskud, når hun husker det. Hvilket hun skal sørge for at gøre fremadrettet.

Trump derimod må ærgre sig over, at han ikke kunne holde kursen samtlige 90 minutter. For havde han fortsat hele aftenen som han startede den, havde han formentlig vundet debatten. Og kunne bruge sejren til at fortælle historien om sig selv, som kandidaten med momentum. Og som kandidaten, der kan stoppe Clinton. Den fortælling er sværere for ham at få til at flyve efter mandagens debat.

Så bundlinjen efter første af i alt tre tv-slag mellem Trump og Clinton er således, at den klare sejr udeblev, men at Hillary endte med at komme lidt bedre fra Long Island end Trump.

Hvordan det kommer til at påvirke næste debat om knap to uger, det vil vise sig. Sandsynligheden for, at Trump kommer til at gå endnu mere i offensiven end han gjorde i går, er stor. For han kan ikke nøjes med at tabe knebent en gang til, sådan som det blev tilfældet på Hofstra University. Det ændrer ikke dynamikken tilstrækkeligt til Trumps fordel. Så mon ikke sandsynligheden for, at vi skal høre om Hillarys helbred, Monica Lewinsky og Gennifer Flowers, mailkontoer og den slags, når de to kandidater næste gang mødes til direkte tv-debat. Noget kunne tyde på det.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen