Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

#Commander-in-tweet

Donald Trump bruger de sociale medier som direkte talerør til befolkningen. Derfor er de traditionelle mediers rolle under stærkt pres. De traditionelle medier er sat på overarbejde for at følge trop.

Af Anna Hornshøj og Nora Sina

Donald Trump har nu været præsident i USA i en måned.

Hans måde at føre valgkamp på var kontroversiel – ikke mindst på de sociale medier. Den aggressive stil og fremtræden skabte stor debat både nationalt og internationalt. Forventningerne til ham som præsident var blandt eksperter og medier, at hans udtalelser på de sociale medier ville være mere stuerene og afdæmpede. Det skete ikke.
I den første måned i præsidentembedet har Trump tweetet 168 gange, hvilket svarer til cirka seks tweets dagligt. Han har annonceret medlemmer af sit kabinet på Twitter, har en koordineret indsats på Facebook, Twitter og Instagram og bruger fortsat hans egne profiler energisk fremfor præsidentembedets officielle profiler. De officielle profiler bruges i langt højere grad til at poste officielle anliggender og til at re-tweete post fra hans personlige profiler, hvor hans tilslutning i likes er mere end dobbelt så stor. Det er her han har sin direkte kontakt til det amerikanske folk – ligesom under valget – og her kan man se den massive støtte fra hans vælgere.
Den symbolske værdi i at bruge sin egen profil fremfor POTUS-profilen skaber genkendelse og holder ham jordnær. Han signalerer, at han ikke er blevet en del af den politiske elite, som han førte valgkamp mod.

Genkendelighedens glæde virker
Groft set kan man inddele Trumps tweets i fire kategorier: Hans kabinet, Ivanka, announcements og ikke mindst massevis af udmeldinger som fx ”The threat from radical Islamic terrorism is very real, just look at what is happening in Europe and the Middle-East. Courts must act fast!”. Det er denne form for udmeldinger, han får flest likes på og reaktioner på. Han viderefører den linje man så under valgkampen. Sproget er stadig rabiat og budskabet tydeligt.

De tweets, der får flest folk til tasterne, er dog de mest emotionelle. Eksempelvis Superbowlfinalen eller medfølelse til hans datter Ivanka Trump.

På trods af at Trumps strategi på de sociale medier fungerer som hidtil, er han langt fra på den tidligere præsident Obamas niveau. Antallet af likes og re-tweets er meget mindre, hvilket nok i høj grad må skyldes Obamas enorme internationale fanskare.

#ImpeachTrump
Modstanden mod Trump på de sociale medier er ikke just gået i stå siden tiltrædelsen. Trumps retorisk hårde tweets bliver mødt af foragtende hashtags.

Blandt de mere seriøse er hjemmesiden og hashtagget Impeach Trump, der samler underskrifter for at anklage Trump for magt- og embedsmisbrug. Indrejseforbuddet for muslimer fra syv lande i MENA regionen bliver mødt af #NoBanNoWall. Trums reaktion: Et retweet af Isreals Benjamin Nethayahu: ”President Trump is right. I built a wall along Isreal’s southern border. It stopped all illegal immigration. Great succes. Great idea.”

Fællesskabet mod Trump manifesteres fysisk i demonstrationerne verden over heriblandt Womans March og virtuelt i #resist og #TrumpProtest. Det er dog ikke kun et fællesskab mod Trumps substantielle politik, men også mod hans brug af de sociale medier. Demonstranterne bruger sloganet ”We want a commander in chief, not a commander in tweet”. Man er træt af at nyheder og politik skal formuleres på 150 tegn, som et tweet højst må være.

Trumps udmelding i indsættelsestalen om at ville samle nationen ses hidtil hverken på Instagram, Twitter eller Facebook.

SoMe sætter dagsordenen
Ligesom i valgkampen formår Trump at udnytte Twitters impulsivitet og megafon-funktion. Hvorfor skulle en amerikaner læse en artikel om Trumps politik, hvis man kan få informationerne direkte fra kilden døgnet rundt? Hvorfor vælge andenhånd fremfor førstehånd?

Trumps ageren på de sociale medier ligger i tråd med hans overbevisning om mediernes korrupthed. Det forhold mellem medier og politik, der traditionelt er gensidig afhængigt, ændres fuldstændigt med Trump. Han har ikke brug for medierne som mellemmand. Formidlingen går direkte fra præsident til amerikaner.

Et tweet fra Trumps profil bliver derfor til dagsorden for hele verdenen. En sådan direkte indflydelse af 150 tegn på et socialt medie, er hidtil uset. De utallige daglige tweets sætter de traditionelle medier på overarbejde, for tempoet er højt og budskabet heftigt.

Donald Trump er i sandhed commander-in-tweet.

Written By

Anna Hornshøj studerer statskundskab ved Københavns Universitet med særlig fokus på internationale relationer. Tilknyttet Kongressen.com som redaktionssekretær. Mobil: 51169690 Mail: annaskovlunde@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen