Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Da en hvid betjent skød en sort mand, blev Pete Buttigiegs kampagne vendt på hovedet

Den demokratiske præsidentkandidat, Pete Buttigieg, er kommet i modvind efter en sag i hans hjemby South Bend, hvor en hvid betjent har skudt en sort mand. For det er langt fra alle i lokalområdet, der er lige glade for måden, Mayor Pete har håndteret sagen indtil videre.

SOUTH BEND, INDIANA: Den demokratiske primærvalgkamps største positive overraskelse, South Bend-borgmester Pete Buttigieg, er under pres.

Omkring klokken 03:30 søndag den 16. juni undersøgte en South Bend betjent et område, hvor en suspekt mand skulle være i gang med at gå igennem en række parkerede biler. Da den hvide betjent, Sergent Ryan O’Neill, fandt den mistænkte, skød han den sorte mand i maven.

Eric Logan, 54, døde.

Siden har South Bend været fyldt med vrede og nationale medier. For Eric Logans død er mere end endnu et eksempel på en hvid betjent, der dræber en afroamerikansk mand i USA. Det giver demokratiske vælgere anledning til at genoverveje, om Pete Buttigieg nu også er så egnet til at blive præsident, som mange går og tror.

Buttigieg er blevet kendt for at tale frit, klart og intelligent, for at være ung og visionær og for at have vendt en rustbælteby til en ”beta-by,” der prøver nye idéer og teknologier og er på vej frem.

Der har ikke været meget kritik af Mayor Pete. Men det, der har været, har ofte drejet sig om hans manglende evne til at tiltrække afroamerikanske vælgere i primærvalgkampen og for et ikke altid godt forhold til den sorte befolkning i South Bend.

Byrådsmedlemmet Regina Williams-Preston, der uden succes forsøgte at blive demokraternes kandidat til at overtage Buttigiegs borgmesterpost, når hans periode udløber med 2019, har anklaget Buttigiegs ”1000 properties in 1000 days” projekt for at straffe afroamerikanske husejere, der ikke har råd til at lave forbedringer, for hårdt, og for at stå bag en gentrificering, som skulle have gjort det svært for folk med lav indkomst at blive boende i dele af byen.

Buttigieg hyrede byens første sorte politichef, men degraderede ham igen da FBI undersøgte en sag, hvor politichefen, inden han fik den post, optog samtaler mellem hvide betjente.

Et rygte siger, at betjentene sagde racistiske ting om politichefen, men Buttigieg vil ikke offentliggøre optagelsen, fordi det sandsynligvis vil være et en krænkelse af betjentenes ret til at tale i fred. Af samme grund har Buttigieg ikke selv hørt båndet, siger han.

Det har dog ikke tilfredsstillet alle i South Bend, hvor mange mener, at politichefens degradering handlede om race. Den degraderede betjent har selv lagt sag an mod byen.

Da Sergent Ryan O’Neill den søndag morgen affyrede sit våben, var det fordi, Eric Logan havde trukket en kniv og ikke ville slippe den, trods O’Neills ordre. Det er i hvert fald politiets version. Logans hører vi aldrig.

Det burde der dog være taget højde for. South Bend betjente har nemlig alle påført body-cams, der skal sikre, at betjente, som misbruger deres magt, kan holdes forsvarlige.

Men O’Neill havde ikke tændt sit kamera. Kameraet tænder automatisk, når en betjent tænder sine udrykningslygter. Men det gjorde O’Neill ikke. Han tændte heller ikke kameraet manuelt. Og da der ikke var nogen vidner eller private optagelser af episoden, kan det blive umuligt at finde ud af, hvad der egentligt skete. Logans familie siger, at de ikke kan forestille sig, at han ville stjæle eller løfte en våben mod en betjent. Han straffeattest viser domme for salg og besiddelse af kokain og for besiddelse af en pistol uden tilladelse.

South Bends nuværende politichef, Scott Ruszkowski, som er hvid, har siden fortalt sine betjente, at de skal tænde deres kameraer i alle interaktioner med private individer.

Buttigieg var på kampagnesporet men vendte hjem, da han hørte om episoden. Siden er hans håndtering blevet kritiseret af blandt andre Logans familie. Han var for lang tid om at tale med dem, og han dukkede ikke op til en mindehøjtidelighed, siger de.

Han påstår, at han ikke ønskede at få mindehøjtideligheden til at handle om sin person, men siden er han dukket op til flere offentlige begivenheder i Logans minde og med fokus på forholdet mellem det lokale politi og minoritetsbefolkninger.

Her har stemningen langt fra været god. Folk har råbt af hinanden, politiet og Buttigieg, der har indrømmet, at han har fejlet i sit forsøg på at få sorte indbyggere til at føle sig trygge, når de ser en betjent.

”Alt politiarbejde og alle liv i USA foregår i skyggen af racisme,” har han sagt.

En viral video viser Buttigieg i en samtale med sorte vælgere. Her spurgte en kvinde, hvordan Buttigieg kan forvente at afroamerikanere vil stemme på ham.

”Jeg beder dig ikke om din stemme,” sagde Buttigieg.

”Du får den heller ikke,” svarede en anden kvinde.

Buttigieg har også fået kritik for at sætte for meget fokus på Eric Logans død. Den lokale Fraternal Order of Police har i et åbent brev anklaget præsidentkandidaten for at udnytte den ulykkelige situation til sin fordel. De er utilfredse med påstanden om, at politiarbejde foregår i skyggen af racisme.

”Borgmester Buttigieg fortsætter med kun at sætte fokus på én hændelse og én familie,” siger brevet, der beder befolkningen om at stå sammen i en svær tid.

Også nationalt har Mayor Pete fået kritik. Whoopi Goldberg, der er medvært på det populærere talk-show The View, kaldte denne uge Buttigieg ”mere end lidt grøn,” og en anden vært foreslog, at han bør fokusere på at ordne problemerne i South Bend, før han forsøger at blive præsident.

Bare i januar havde The View ellers en anden lyd og var med til at løfte Buttigieg til den nationale scene, da han var gæst.

Logans død undersøges endnu, og Buttigieg har sagt, at han vil bede det amerikanske Justitsministerium om at stå bag en uafhængig undersøgelse. Den slags er ministeriet dog gået væk fra under Præsident Donald Trumps ledelse. En måske mere sandsynlig løsning er at få en uafhængig anklager fra et andet Indiana county til at undersøge hændelsen.

Situationen i South Bend har tvunget Buttigieg til at aflyse kampagnebegivenheder, selv om han har fastholdt nogle begivenheder og er rejst væk fra South Bend og vendt tilbage igen i dagene siden Logans død.

Demokraternes første debat, onsdag og torsdag denne uge, hvor Buttigieg er blandt den 10 på scenen torsdag, kan blive afgørende for, hvordan der nationalt vil blive set på Buttigieg og hans håndtering. Med cirka fem minutter per kandidat er dette næppe, hvad Buttigieg havde drømt om at bruge den første debat på. Måske kan det blive enden på borgmesterens nationale succes – eller også kan han bruge muligheden for at tale om et ømtåleligt emne til at vise, at han har, hvad der skal til.

Written By

Rasmus S. Jorgensen er uddannet journalist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og University of Notre Dame. Han startede sin karriere i amerikansk journalistisk på Notre Dame Magazine, hvor han fortsat er freelanceskribent, og har siden været på South Bend Tribune. Han har tidligere boet i Arlington, Virginia, men er nu bosat i South Bend, Indiana, hvorfra han følger Midtvesten for Kongressen.com. Tlf. +1 (574) 318-6357 Mail: rschjorgensen@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen