Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Da New York ville tage USA tilbage fra Trump

Du kunne allerede mærke det i løbet af valgaftenen på Manhattan. Den overvældende frustration, der gennemsyrede flertallet i byen, der aldrig sover. I takt med at aftenkulden sneg sig ind over ansigtet, og Donald Trump sikrede sig de afgørende valgmænd fra Florida, Ohio, Pennsylvania og Michigan, voksede spændingerne mellem vælgerne på gaden.

Foran Hotel Hilton i Midtown, hvor Trumps officielle fest blev holdt, var et par hundrede højlydte Trump-supportere stimlet sammen for at fejre den uundgåelige sejr. Iklædt de allerede ikoniske røde ”Make America Great Again” kasketter, t-shirts med portrætter af deres ufiltrerede helt og med hjemmelavede papskilte fyldt med kreative slogans. Som natten skred frem blev de mødt af stadigt hyppigere tilråb fra forbipasserende New York’ere med tårer og afmagt i øjnene. Politibetjente mandsopdækkede situationen tæt på, og pressen var mødt talstærkt op for at forevige årtiers politiske overraskelse.

Et par hundrede meter længere nede af gaden kunne du skimte en flok Bernie Sanders-støtter, der stod og råbte. Af racisterne. Af rigmændene. Af rednecks’ene. Flere steder ved hotellet stoppede folk op og skændtes højlydt på fortovet. For og imod Trumps forandringer. Et par gange var der ved at opstå håndgemæng. Alle havde tilsyneladende glemt Hillary Clinton og ”Stronger Together”. Klokken nærmede sig 3 om natten. Og ingen syntes at lægge mærke til, at Trump tonede frem på tv-skærmene i landets stuer og holdt sin sejrstale. Det delte Amerika var i oprør ude på gaden. Først ud på morgenen brød de sidste protester op omkring 5th Avenue. Trætheden havde besejret frustrationen. Indtil videre.

Næste dag regnede det i New York. Hele dagen. Folk fra Det Store Æble var i chok. Her i den progressive og larmende storby på østkysten, propfyldt med rigmænd, studerende, feminister, immigranter og minoriteter havde vælgerne i overvældende grad stemt på Clinton. På Manhattan fik hun 87 %. I Brooklyn 80 % og i Queens 75 % af stemmerne. Men det var ikke nok. Det amerikanske hjerteland havde talt. Arbejderne ville have forandring. Det hvide USA ville have deres land tilbage. Og med hjælp fra valgmændene blev Trump arkitekten.

Men New York ville ikke acceptere Trump. Om aftenen den 9. november mødtes 5.000 frustrerede mennesker på Union Square i det sydlige Manhattan og gik samlet op ad 5th Avenue til Trump Tower. De stimlede sammen foran skyskraberen og råbte deres afmagt ud i november-kulden. Du kunne se, hvordan se sad i lygtepælene og hejste deres hjemmelavede papskilte mod himlen. Det var det unge Amerika, som var mødt op. Sorte, latinoer, homoseksuelle, muslimer og kvinder, som følte sig trådt på med valget af Trump. Minoriteter, som frygtede det USA, de skulle vokse op i. Et diskriminerende, ekskluderende og hadefuldt USA. Et USA fra fortiden.

”Not our president” gjaldede det vredt ud over boulevarden, som huser verdens mest eksklusive forretninger og lejligheder. Overalt strittede skilte op, som hånede USA’s nye præsident. ”Fuck that wall” stod der med henvisning til Trumps monumentale mærkesag og forsøg på at stoppe den illegale indvandring fra syd. ”Our bodies, our choice” og ”These pussies grab back” lød det fra kvinder, rasende over Trumps sexisme og Pences abortmodstand. Andre forsøgte med forsonende skilte ”Lead with Love” eller ”America Needs a Hug”. Demonstranterne tog hver deres mærkesag med til Trump Tower. Mange havde end ikke stemt på Clinton. Men denne aften var de forenet i frygten for Trump. Og de kom igen dagen efter. Og dagen efter. Og dagen efter igen.

Nu er det en uge siden, at New York ikke valgte Trump og gik på gaden i afmagt. Protestoptogene har siden spredt sig ud over Amerika. De har taget deres udspring i progressive storbyer med demokratisk flertal og masser af unge vælgere: Philadelphia på Østkysten. Universitetsbyen Austin i Texas. Obamas hjemby Chicago mod nord. Los Angeles og Portland på Vestkysten og Denver i Midtvesten, kendt for legalisering af Marihuana. Og protesterne er ikke længere fredelige. Sammenstød og anholdelser har hærget Portland, en hvid Trump-støtte blev tæsket af to sorte i Chicago. I Ohio blev en anti-Trump-taler overfaldet af en universitetsstuderende. I Missouri forsøgte en mand at køre sin truck ind i anti-Trump demonstranter.

Valget af Donald Trump har været præget af uforudsigelighed, mørke og had. Spørgsmålet er, om de folkelige reaktionerne vil blive det samme? USA holder vejret.

Written By

Emil Lee Madsen er uddannet Cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Ohio. Forfatter til bogen ’Rombama’ om 2012-valgkampen og blandt bidragyderne til ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På? og ‘Fiktionens Magt’. Analyserer hver måned den lovgivende forsamling på Kongressen.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen