Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Dagen før dagen (før dagen)

I morgen tages Donald Trump officielt i ed som amerikansk præsident. Og i overmorgen forventes et rekordstort fremmøde. At dømme ud fra de lokales reaktion i Washington, går de næsten mere op i begivenheden lørdag end fredag.

WASHINGTON D.C.: Det er ikke svært at finde plakater i Washington for weekendens store begivenhed. Altså den på lørdag. Den i morgen fylder af gode grunde ganske meget i bybilledet, al den stund at sikkerheden i byens centrum er endnu mere massiv end normalt.

Det er i morgen, fredag, at Donald Trump formelt set tages i ed som Amerikas 45. præsident. En kendsgerning, der kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på ganske mange amerikanere. Ikke mindst her i Washington D.C., hvor det ikke er nogen hemmelighed, at man hellere havde set Hillary Clinton eller en anden demokrat afløse Barack Obama i Det Hvide Hus.

Lysten til at fejre den kommende præsident er til at overse, når man taler med de lokale. Som en kvinde, jeg talte med i går eftermiddags, præcist udtrykte det, da jeg spurgte hende om hun ville være blandt tilskuerne på The Mall fredag: ´Nej!´

Lørdagens store begivenhed her i byen, regnede hun derimod med at hun ville kigge ned forbi til. Sådan er der mange, der har det her i byen. De gider ikke være med til at fejre Trump. De synes ikke, der er noget at fejre. I stedet synes de, der er grund til at protestere. Og det gør de så på lørdag. I stor stil endnu. Faktisk så stor, at der bliver tale om en demonstration i samme skala som da Martin Luther King tilbage i 1960’erne stod i spidsen for borgerrettighedsbevægelsen og gav udtryk for sin drøm om et Amerika uden raceadskillelse.

Nu er Washington på få måder repræsentativt for USA i al almindelighed. Det er i overvejende grad en demokratisk højborg, men ikke desto mindre er weekendens begivenheder et tydeligt eksempel på den kolossale splittelse, der fortsat er i det amerikanske samfund efter valgkampen.

Fredag mødes Trumps tilhængere for at hylde ham, når han formelt set tiltræder som præsident. Lørdag møder i titusindvis af især kvindelige demonstranter op for at give udtryk for deres utilfredshed med den nye mand på broen.

Det bliver uden tvivl et par historiske dage i Washington D.C.

Glæd dig til at følge med i det hele her på Kongressen.com i de kommende dage, hvor Kirstine Biltoft-Knudsen, Søren Dal Rasmussen, Johan Wizan og undertegnede følger begivenhederne tæt. Både fredag og lørdag.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen