Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

David Beckham – Fra fodboldstjerne til byggematador

Miami er igen blevet en fodboldby – soccer, ikke football. Men det bliver ikke kun spillet på banen, projektet kommer til at handle om. David Beckhams nye fodboldklub Club Internacional de Fütbol Miami, er nemlig bare kransekagefiguren i et milliardprojekt, der potentielt kan blive en lukrativ forretning for David Beckham og hans kreds af investorer.

750 hotelværelser, et stadion med plads til 25.000 tilskuere og over 900.000 kvadratmeter kontor- og kommerciel ejendom, der hovedsagligt skal huse Miamis voksende tech-branche. Det er nøglepunkterne i David Beckhams fodboldprojekt i Miami.

Det giver derfor ikke rigtig mening at kalde David Beckhams projekt i Miami for et egentligt fodboldprojekt. Inter Miami-projektet handler om meget mere end fodboldklubben – det handler først og fremmest om penge.

Projektet har været undervejs siden 2014, da David Beckham udøvede sin efterhånden meget berømte kontraktmæssige ret til at eje en fodboldklub i den amerikanske fodboldliga, Major League Soccer.

Årsagen er simpelthen en klausul i Beckhams kontrakt, da han første gang underskrev en aftale om at spille fodbold i USA for LA Galaxy i 2007. Siden Beckhams aktive karriere sluttede har Beckham arbejdet på projektet, og en fodboldklub er da også en oplagt brik i Beckhams forretningsimperium.

At det lige blev i Miami, Beckham skulle starte sin fodboldklub er heller ikke tilfældigt. MLS-organisationen har længe forsøgt at finde den rigtige løsning på at komme ind på markedet i Florida, og efter flere mislykkede forsøg, faldt Beckhams projekt på et tørt sted.

Efter flere års tovtrækkeri med byrådet i Miami, er det endelig lykkedes at finde en passende placering i Miami, og den 6. november i år stemte et flertal af befolkningen i Miami ’ja’ til planerne om at udvikle Melreese Country Club blot et stenkast fra Miami International Airport i det centrale Miami.

Forud ligger der dog stadig et forhandlingsforløb med byrådet i Miami, der skal godkende de endelige planer for salget af området til Beckhams investorgruppe, før det første spadestik kan tages.

Freedom Park LLC

“Det er en dårlig aftale. Det er en ejendomshandel, og de bruger et stadion som et lokkemiddel.”

Sådan lød det fra byrådsmedlem og tidligere borgmester i Miami, Willy Gort i november i år, da det stod klart, at Beckhams projekt havde opnået fået flertal. Og konflikten mellem dele af byrådet og Inter Miami stopper ikke her.

For hvem skal betale regningerne, når det offentligt ejede stykke land med dertilhørende golfbane skal jævnes med jorden og gøres klar til Beckhams projekt?

Allerede i september i år præsenterede Beckham sine planer for fodboldklubben. Under det nyoprettede firma, Freedom Park LLC, vil Beckham og hans forretningspartnere altså udvikle Melreese i det centrale Miami og omdanne det til en park med plads til fodboldklub, kommercielle interesser og offentligt frirum.

Prisen for hele herligheden? 1 milliarder dollars, lyder det fra investorerne i Freedom Park LLC med Beckham i forgrunden. Forlydenderne går dog også på, at jorden under området er giftig, og det kan ende med at blive en dyr regning for overhovedet at klargøre området til at føre planerne ud i livet.

Men som Willy Gorts citat demonstrerer er det ikke den eneste forhindring, som Freedom Park LLC skal overkomme for at føre planerne ud i livet.

Det er nemlig ikke alle parter, der er overbeviste om Freedom Park-projektet som en investering i lokalområdet. Flere politiske kræfter spekulerer i, at der er underliggende motiver med projektet, der bliver solgt til offentligheden som en gevinst for Miami som by.

David Beckham om projektet: 

 

For eksempel er det offentligt kendt, at LA Galaxy’s tidligere direktør Tim Leiweke, der var med til at forhandle Beckhams skifte til klubben i 2006, også er trådt ind i Beckhams nye fodboldprojekt – formentlig fordi han ved, at Beckham har fået en god aftale med MLS i stand.

I den forbindelse er det også værd at nævne Beckhams forretningspartnere; Simon Fuller, Marcelo Claure, brødrene Jorge og Jose Mas og Masayoshi Son, der alle er kompetente forretningsmænd, der ikke investerer store summer i projekter uden at forvente et afkast.

Investorgruppen

Flere af navnene på listen over investorer i Freedom Park LLC er interessante, når snakken falder på sport i Miami. Forretningsmanden med rødder i bank- og tele-branchen Marcelo Claure, har tidligere forsøgt sig med at stifte en fodboldklub i 2009, da han sammen med FC Barcelona var langt i planerne, men til sidst måtte opgive.

Jorge Mas er også interessant. Han har tidligere forsøgt sig med at investere i sport, da han sidste år mislykkedes med at overtage baseball-holdet Miami Marlins. I stedet vandt en investorgruppe med baseball-legenden Derek Jeter, budkrigen, og derfor er det oplagt for Jorge Mas at træde ind i ejerkredsen i et nyt sportsprojekt.

Det er også oplagt for Idol-skaberen Simon Fuller at være en del af Beckhams projekt. Som manager for Victoria og David Beckham har Fuller i mange år været en af David Beckhams tætteste rådgivere. Det var blandt andet Fuller, der forhandlede med MLS, da Beckham i sin tid skrev under på sin kontrakt med LA Galaxy, og efter sigende har Fuller også spillet en stor rolle i Freedom Park-projektet.

Den sidste person i ejerkredsen, Mayayoshi Son, blev i 2018 rangeret som nummer 18 på Forbes’ liste over milliardærer. Tele- og bankmanden kommer altså ind i projektet med dybe lommer, og han kan blive en nøgleperson, når regningerne begynder at rulle ind på projektet.

David Beckhams kontrakt med MLS – baggrund

Det var en god forretning, da David Beckham i 2007 skrev kontrakt med Major League Soccer. Flere tilskuere end tidligere strømmede på lægterne og så med hjemme fra stuerne, for at se verdensstjernen, og sammen med Victoria Beckham, blev Beckham-parret fast inventar på den røde løber i Los Angeles – alt sammen god eksponering for MLS, der for eksempel så en stigning på 231 procent i salget af merchandise i den 6-årige periode Beckham spillede i ligaen.

Derfor glæder MLS-organisationen sig unægtelig til at have Beckham tilbage i MLS med det nye fodboldhold i Miami. For det første har markedet i Florida stort set været uudnyttet siden 2001, hvor Miami Fusion spillede sine sidste kampe i MLS. For det andet, vil Beckham-brandet utvivlsomt føre en øget mediebevågenhed med sig, ligesom der formentlig også vil være en finansiel gevinst.

For sandheden er, at MLS som organisation har fremvist røde tal på bundlinjen hvert år siden MLS blev oprettet i 1996.

“Sammenlagt, taber holdene i ligaen stadig godt 100 millioner dollars om året,” sagde Mark Abbott i 2013, da MLS-organisationen kom under kritiske øjne, fordi flere af spillerne på kontrakt i ligaen, ikke følte, de tjente nok penge til dagen og vejen.

På den måde er det ikke nogen hemmelighed, at det er de kommercielle interesser forbundet med fodboldklubben, der skal generere indtægterne til projektet, og ikke spillet på banen, der endnu har til gode at fremvise de helt mørkegrønne bundlinjer, der alene kan tiltrække den investorgruppe, som Beckham har samlet.

Beckhams kontrakt med MLS indeholdt en klausul, der betød, at verdensstjernen kunne købe sig en plads til sit eget fodboldhold for 25 millioner dollars – eftersigende et røverkøb i forhold til nutidens priser for sådan et foretagende.

Derfor er det et godt incitament for investorer at støtte Beckham i sit projekt, fordi han har fået pladsen i ligaen til en spot-pris; derfor bliver det nemmere – og billigere – at få del i omsætningen i ligaen, hvor sparsom den end er i forhold til de andre, amerikanske sportsgrene, der stadig er langt foran soccer både økonomisk og målt på popularitet.

 Club Internacional de Fütbol Miami – 2020 MLS debut

Ikke desto mindre er det sikkert og vist, at Club Internacional de Fütbol Miami eller Inter Miami, skal spille med i den amerikanske fodboldrække, MLS fra 2020-sæsonen.

Det bliver spændende at følge klubben i de første sæsoner. Bliver det en lige så hård start som for Minnesota, der de første sæsoner nærmest var pinligt dårlige, eller bliver det en succeshistorie som i Atlanta, hvor der allerede tilsyneladende er skabt en fankultur og sportslige resultater?

David Beckham har allerede rekrutteret Paul McDonough, vicepræsidenten hos Atlanta United. Så meget tyder på, at han ikke vil risikere, at Inter Miami skal floppe

Og hvilke spillere vil det lykkes Beckham at tiltrække? Selveste Gerd Müller har jo tidligere spillet sin fodbold i Florida for Fort Lauderdale Strikers. Det samme gjorde George Best på sin turné rundt i fodboldverden i 70’erne og 80’erne.

Antoine Griezmann har allerede udtalt, at han ville være interesseret i Beckhams projekt. Men kunne for eksempel Cristiano Ronaldo blive fristet af vejret og livsstilen, når hans tid hos Juventus er overstået?

Jonas Hagemann Jensen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet med speciale i amerikansk diskurs i sportsjournalistik. Han står blandt andet bag podcast-serien ’Freddy Adu og den amerikanske drøm’. Tidligere ansat som Nyhedsresearcher på Berlingske. Bor til dagligt i New York, hvor han arbejder på det danske generalkonsulat. Han er tilknyttet Kongressen.com som sportsskribent med fokus på MLS og soccer i USA.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen