Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

De frivilliges valgkamp

Ingen amerikansk præsidentvalgkamp uden frivillige. Heller ikke i 2012, hvor de frivillige igen har spillet en central rolle i især Obamas kampagne

Der er mange ting, der spiller ind, hvis en præsidentkampagne skal fungere optimalt. Penge i kassen, en solid politisk platform og en kandidat, der appellerer bredt. Men hvad der er mindst lige så vigtigt, om end ofte overset når først de politiske bølger går højt, er den rolle, de mange frivillige spiller i valgkampen. Sådan har det været i årevis, og den nuværende valgkamp mellem Barack Obama og Mitt Romney er ingen undtagelse. Begge kandidater har en mindre hær af frivillige partisoldater i ryggen, selv om traditionen for frivillighed trives noget bedre blandt de demokratiske vælgere, fortæller ph.d. stipendiat Anne Mørk, der er i gang med sin afhandling om frivillige organisationer i amerikansk politik:
”Når vi taler præsidentvalgkampe generelt, så betyder frivillighed næsten alt, fordi partierne er ikke så organiserede som partierne er i Danmark. Derfor er partierne meget mere afhængige af, at frivillige går ud og laver arbejde. De går ud og banker på dørene, ringer til potentielle vælgere, laver fundraisings og så videre,” siger Anne Mørk og uddyber:
”I nyere tid har især det Demokratiske parti været meget bedre til at mobilisere vælgerne til at være frivillige. Republikanerne yder i højere grad frivillighed ved at betale penge. Altså ved at yde donationer. Demokraternes valgmaskine er noget mere effektiv, og de er meget bedre til at få de frivillige ud. Generelt er de frivillige ofte unge og pensionister. Især de unge har jo en tendens til at læne mod Demokraterne og det er dem, der udgør kernen i de frivillige grupper under valgene.”

2008-valgkampen var banebrydende
Modsat valgkampen i 2008, hvor præsident Obama især blandt de unge vælgere oplevede en opbakning, hvis lige ikke er set siden John F. Kennedy, har det været vanskeligere for præsidenten at genskabe begejstringen ved 2012-valgkampen. Og det kommer til udtryk i forhold til at antallet af frivillige, forklarer Anne Mørk:
”Ved valget i 2008 var Obama-kampagnen jo helt særlig i forhold til frivillighed. De havde så vidt, det vides, flere frivillige end nogen anden præsidentkampagne har haft. Man har ikke præcise tal, for det kan være svært at måle. Men Obama havde omkring fem millioner frivillige i 2008, hvilket var noget særligt. Nu i 2012 er vi lidt mere tilbage ved det sædvanlige. Der er lidt færre frivillige på Demokraternes side, simpelthen fordi entusiasmen for Obama lidt er forsvundet. Til gengæld har Republikanerne været lidt bedre til at få græsrødderne i gang, primært på grund af Tea Party bevægelsen.”

Mere ansvar til de frivillige
Uanset om man er frivillig i enten Obama eller Romney lejren, så er det med at stemme dørklokker og ringe til potentielle vælgere blandt de hyppigste gøremål. Men modsat Romney, som kører sin kampagne traditionelt, hvad angår de frivilliges ansvarsområder, så har man i Obamalejren fortsat den udvidelse af de frivilliges ansvarsområder som man startede i 2008, fortæller Anne Mørk:
”Den almindelige frivillige, der melder sig, bruger ofte tid på enten at ringe til vælgere eller stemme dørklokker. Men Obama har både i 2008 og 2012 overladt mange opgaver til frivillige, som ellers normalt vil blive håndteret af betalte medarbejdere. Det kan være sådan noget som at organisere andre frivillige, organisere ting på universiteter eller organisere fundraisere, hvilket er lidt anderledes. Hos Romney er det en betalt stab, som arrangerer det meste, og så er der frivillige, som laver det kedelige arbejde, som eksempelvis at stemme dørklokker. Det er den traditionelle måde. Obamas måde med at give de frivillige mere ansvar er den mere nytænkende måde. Romney følger den sædvanlige tankegang på det punkt.”

Formentlig færre frivillige end ved sidste valg
Præcis hvor mange frivillige, der i denne valgkamp er involverede i henholdsvis Barack Obama og Mitt Romneys kampagner, vides ikke med sikkerhed. Tallene er endnu ikke tilgængelige, og det kan meget vel være, fordi det vil være en skidt historie for Obama at offentliggøre, at han denne gang har mobiliseret færre folk end i 2008:
”Det kan være, fordi Obama kampagnen ikke har lyst til at gå ud og sige, at man denne gang kun har tre millioner frivillige, hvis det er det, der er tallet, fordi det formentlig er lavere end tallet fra sidste gang.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen