Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Debbie Wasserman Schultz – den demokratiske kile

Hun har siddet som kongresmedlem i Florida i seks perioder. Hun har været formand for DNC. Hun er Hillary-støtte, og på det seneste har hun også været involveret i flere kontroverser. Mød Debbie Wasserman Schultz, en af de mest prominente jødiske politikere i Amerika.

Tikkun Olam. At hele verden. Det er det hebraiske begreb, de jødiske værdier, som Debbie Wasserman Schultz har bygget en karriere over. Det som hun forsøger at leve op til som jøde, kvinde og amerikansk politiker.

Mange af de sager hun har kæmpet for som medlem af kongressen kan spores tilbage til Tikkun Olam; kvinderettigheder, sundhed og velfærd, social retfærdighed og stramninger af våbenlovgivningen.

Hun er vokset op med, at hvis man har mere end de fleste, må man hjælpe dem, der ikke har været lige så privilegerede.

Debbie Wassermann Schultz blev født Deborah Wasserman i 1966. Hun er demokrat, repræsenterer som medlem af kongressen Floridas 23. distrikt – faktisk er hun det første jødiske kongresmedlem valgt fra Florida – og indtil for ganske nylig var hun formand for DNC, Democratic National Committee. Hun var medformand på Hillarys kampagne i 2008, og hun har tidligere siddet i Repræsentanternes Hus i Florida og været senator også i Florida.

Men faktisk er hun født i Queens, New York, som datter af Ann og Larry Wasserman. Hun voksede op på Long Island, hvor hun gik i highschool, inden hun flyttede på college. I 1988 dimitterede hun fra University of Florida Gainesville med en grad i statskundskab, som hun senere opgraderede med en master i 1990. Så snart hun havde sin uddannelse på det tørre, gik hun ud og søgte et job. Intet mindre end 500 ansøgninger skrev hun, og repræsentanten for Florida, Peter Deutsch, var så imponeret, at han ansatte hende og nødede hende til at søge hans job fire år senere. Fire år, seks måneder, 25.000 besøg og fem konkurrenter senere kunne Debbie Wasserman Schultz i en alder af 26 kalde sig den yngste kvindelige lovgiver i statens historie.

Hun arbejdede i Florida State House of Representatives i otte år, hvorefter hun blev adjunkt i statskundskab ved Broward Community College. I 2004 stillede hun op til kongressen for sit distrikt og vandt med lidt over 70 procent af stemmerne. Da hun blev taget i ed, foregik det med hånden på den hebraiske bibel, Tanakh. Hendes konkurrent, Hostetter, anklagede Schultz for at være en dårlig mor – livet i kongressen ville ikke komme til at fungere med små børn. Men det lod Debbie Wasserman Schultz sig ikke kue af. Hun har i dag tre børn med sin mand gennem 25 år, Steve Schultz, som arbejder inden for finansverdenen.

Og netop kvinders rettigheder ligger Debbie Wasseman Schultz på sinde. Det er en af hendes mærkesager, og som kvinde og mor går hun ind for ligestilling og kvindesager som eksempelvis fokus på brystkræft.

I en alder af 41 fik Debbie Wasserman Schultz selv konstateret brystkræft. Det var noget, hun holdt skjult, mens hun passede sit arbejde i Repræsentanternes Hus, men i 2009 kom det frem, at hun havde været opereret syv gange for brystkræft det foregående år. Siden da, har hun søgt at fremme indsatsen for tidlig screening.

I 2011 annoncerede vicepræsident Joe Biden, at Debbie Wasserman Schultz skulle være Tim Kaines efterfølger som formand for the Democratic National Committee eller DNC. Men med tiden i DNC vil hun ikke kun blive husket som en hårdarbejdende kvinde med fart på op gennem systemet.

I et interview i programmet Face the Nation fik hun bevæget sig ud i en kritik af republikanerne, og hvordan de ville afhænde Medicare. Det var dog falske anklager, ligesom da hun i morgenprogrammet Washington Watch with Roland Martin fik sagt, at republikanerne vil tilbage til tiden med Jim Crow-lovene. En analogi hun trak tilbage dagen efter.

Hun er en pragmatiker, hun støtter Israel og hun har altid støttet Hillary, og i forsommeren 2016 gik det galt igen efter længere tids kontroverser om hendes rolle i DNC. Her er hun kilen mellem kandidaterne Hillary Clinton og Bernie Sanders, og hun har fået skudt i skoene, at hun ikke er objektiv nok. Støtter af Bernie Sanders har længe set hende som en del af problemet, der arbejdede imod en samlet demokratisk front. En opgave formanden for DNC ellers forventes at indtage, når tiden op til præsidentvalgets afslutning nærmer sig.

Da hun så kun planlagde seks demokratiske debatter på ganske håbløse tidspunkter i weekenderne i Hillarys favør, blev det til sidst dråben, der fik demokraterne til at tage styringen og erstatte Debbie Wasserman Schultz som formand for DNC. Titlen har hun, indtil der bliver valgt en efterfølger på demokratisk vis, men hun afviste, at hun på noget tidspunkt har favoriseret Hillarys kampagne.

Mere venter forude for Debbie Wasserman Schultz, som eftersigende vil få kamp til stregen, når der skal vælges ny repræsentant for Floridas’ 23. distrikt. Men hun har aldrig været bange for at kæmpe for sin sag, og nu uden pladsen i DNC kan hun stille op til senatet i Florida, en plads der bliver ledig efter Marco Rubio til november. Eller hun kan satse på at klatre længere op ad stigen i Repræsentanternes Hus eksempelvis som den første jødiske kvindelige formand for parlamentet.

Written By

Simone Okkels er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole med speciale i tech, innovation og startup. Forfatter til e-bogen 'Støvet I Californien'. Bor til daglig i den nordlige del af Californien og er tilknyttet Kongressen.com som tech-analytiker. Sokkels@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen