Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Demokrater afpresser halvhjertet Trump på Dreamers

I torsdags kom en aftale på plads om de offentlige finanser, som løber til den 22. december, hvorfor nye forhandlinger allerede er i gang. Republikanerne har brug for demokraterne for at nå de 60 stemmer i Senatet, der vil bryde en filibuster, og det vil demokraterne udnytte til at få en aftale om unge udokumenterede immigranter i hus. Det er dog langt fra sikkert, at det lykkes. Omkostningerne ved at lukke regeringen er store, så forvent et politisk spil ”Chicken”, hvor demokraterne højst sandsynligt kommer til at vige først.

Forholdet mellem demokraterne og Donald Trump er ikke længere så rosenrødt, som det var i en kort periode i september, da parterne indgik en midlertidig aftale om at hæve gældsloftet med udløb i fredags. Præsidenten blev af sine partifæller i the Grand Old Party kritiseret for at mangle politisk tæft. Det var uklogt at udskyde en vigtig afstemning med behov for demokraternes stemmer til at ligge tæt på deadline for en demokratisk mærkesag: nemlig sagen om de 800.000 illegale unge Dreamers, der kom til USA som børn. Demokraterne ville nemlig bruge deres stemmer til at afpresse republikanerne til at indgå en aftale om at beskytte the Dreamers, lød kritikken.

Og ganske rigtigt har demokratiske topfolk givet udtryk for, at hvis ikke der kommer en aftale om Dreamers, så lukker de regeringen. Spørgsmålet er, om de tør.

Med vanlig sans for dramatik og spektakel angreb Trump de demokratiske ledere i Kongressen, Chuch Schumer og Nancy Pelosi, inden aftalen om det nye offentlige budget skulle i hus: “They want to have illegal immigrants pouring into our country, bringing with them crime – tremendous amounts of crime. We don’t want to have that. We want to have a great, beautiful, crime-free country.”
Holdningen ledte Trump til at understrege, at han ikke troede på en aftale med demokraterne, hvilket fik de demokratiske ledere til at blive væk fra drøftelserne og udsende en fælles erklæring om, at de ville fortsætte forhandlingerne med de republikanske ledere af Kongressen i stedet for præsidenten. Det var Mitch McConnell og Paul Ryan dog ikke interesserede i, og demokraterne måtte senere vende tilbage til forhandlingsbordet med præsident Trump for bordenden. I torsdags – dagen inden deadline – kom aftalen om de offentlige finanser så i hus.

Det nye føderale budget blev accepteret i begge kamre i Kongressen, og dermed blev kampen om Dreamers og lukning af regeringen igen udskudt. Denne gang løber budgettet dog kun til den 22. december, hvorefter der skal findes en ny aftale.

Svært for demokrater at lukke regeringen
I det demokratiske parti har topfolk fra Senatet som Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Kamala Harris og Richard Durbin givet udtryk for, at de ikke stemmer for en aftale uden samtidig at få en afklaring om fremtiden for the Dreamers. Også lederen af demokraterne i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har sagt, at hun ikke går fra aftalerne uden at hjælpe de udokumenterede unge. Samtidig understregede hun dog, at demokraterne ikke ønsker at lukke regeringen, og det understreger demokraternes dilemma.

Det kan nemlig blive meget svært for demokraterne at lukke for de offentlige udgifter.

Først og fremmest er demokraterne grundlæggende partiet, der går ind for en stærk offentlig sektor. På den måde klinger det ideologisk en smule falsk, når demokrater ikke vil lægge stemmer til en aftale, der sikrer den offentlige sektors opretholdelse. Det gælder især, hvis Trump fremlægger et budget, der lægger op til en stigning i de offentlige budgetter over en bred kam og ikke kun til militæret, som de libertarianske medlemmer af republikanernes Freedom Caucus på den yderste økonomiske højrefløj ønsker det. Takker demokraterne nej til noget, de åbenlyst ønsker, for at udnytte en politisk mulighed på et helt andet område, vil amerikanere i begge politiske lejre miste tillid til partiet.

Ud over de ideologiske problemer for demokraterne har der historisk været kortsigtede vælgeropbakningsmæssige konsekvenser ved at være partiet, der lukker for de offentlige udgifter. Senest tabte republikanerne opbakning i 2013, da de lukkede for regeringens udbetalinger i modstand mod Obamacare. Og det er ikke svært at forklare, hvorfor det koster opbakning at lukke for statens forbrug. En politimand, der ikke får udbetalt sin løn pga. politisk opportunisme fra demokraterne, har en rigtig god grund til ikke at stemme på partiets kandidat til midtvejsvalget.

Derfor er timingen også farlig for de demokrater, der genopstiller til midtvejsvalget. Mange kongresmedlemmer fra især røde stater vil fristes til at gå på kompromis for at vinde genvalg i 2018. Lægger man dertil, at 68 procent af alle demokrater mener, at man bør gøre, hvad man kan for ikke at lukke regeringen, og at 61 procent af vælgerne generelt mener, at det er forkert at bruge aftalen om de offentlige finanser til at presse politiske modstandere på afkoblede politikområder, så er det tydeligt, at det kan have store omkostninger for demokraterne, hvis de ikke stemmer for det nye budget inden den 22. december.

Kryber demokraterne til korset og dropper kravet om en aftale for Dreamers i denne omgang, er vi tilbage ved Trumps politiske tæft. For nok har han flere gange bevist, at hans politiske, demokratiske og institutionelle forståelse kan ligge på et meget lille sted. Men måske gamblede han rigtigt, da han indgik en aftale med demokraterne i september.

Written By

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen