Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Demokraterne vinder Huset, Senatet forbliver republikansk

Valgaftenen forløb for det meste som forventet. Her er Kongressens umiddelbare reaktioner.

Washington D.C. – Tirsdag aften bød på et delvist magtskifte i USA.

Som forventet var tirsdag aften en historie om to forskellige valg. Demokraterne genvandt flertallet i Huset, mens Republikanerne øgede deres flertal i Senatet.

I sidste ende var der for mange små brande overalt i landet, som det Republikanske Parti ikke kunne slukke. Det var særligt distrikter i forstæderne, der afviste partiet og præsident Trump.

I Senatet udnyttede Republikanerne det politiske landskab og øgede deres flertal. Det betyder to år mere med flere konservative dommere og flere af Trumps håndvalgte ministre.

Jeg vil kalde det en demokratisk bølge, når du tænker på, hvor dårlig kortet var i Senatet, og at Demokraterne vandt guvernørposterne i det meste af Midtvesten. Men nogle Demokraterne vil uden tvivl være skuffede efter i aften. Stort set alle deres mest højt-profilerede kandidater før valget tabte. Og tabte klart.

Jeg har mange flere tanker senere på ugen, hvor jeg kan dykke ned i tallene og se de sidste resultater, men her mine umiddelbare tanker.

Strøtanker

Jeg tror ikke, man kan overvurdere, hvor stor betydning det får, at Demokraterne har taget flertallet i Huset. Præsident Trumps agenda er død. Demokraterne kan indkalde til utallige høringer og starte undersøgelser og føre kontrol. De vil forsøge at få fat i præsidentens skattepapirer. Og hvad med rigsretssag? Chancerne er små, men nu har de i hvert fald muligheden, hvis Mueller-undersøgelsen afslører ulovligheder.

Du kan heller ikke undervurdere, hvor stor betydning det har, at Republikanerne øgede deres flertal med mindst 2 pladser. Det gør vejen til et demokratisk flertal i 2020 langt sværere.

Nancy Pelosi snakkede om en tværpolitisk markedsplads fyldt med ideer. Kald mig skeptisk. Der er ikke meget, der tyder på, at der vil være appetit til at samarbejde med præsident Trump. Særligt ikke, når 2020 er lige rundt om hjørnet. Men lad os nu se. Der er også spørgsmål om, hvorvidt Pelosi overhovedet kan blive Speaker. Vi kan komme til at se den samme dynamik, som vi så på den republikanske side efter valget i 2010, så vi tre nye grupper, der har skabt den politisk dynamik, der er hovedgrunden til stilstand i Kongressen. Den moderate Tuesday Group og det radikale Freedom Caucus kan ikke blive enige meget. Kommer vi til at se en progressiv gruppe anført af Alexandria Ocasio-Cortez og en moderat gruppe med Conor Lamb?

Nogle gange er valg forudsigelige. Her er, hvad vi skrev i morges, og hvad der har været forventninger i de sidste seks måneder.

Partierne er langt mere splittet geografisk end tidligere. Det var en trend, vi allerede havde holdt øje med. Demokraterne er stærkere i byerne/forstæder, mens Republikanerne dominerer på landet/ex-urbs. Særligt i Syden.

Stærke kandidater betyder stadig noget i amerikansk politik. Josh Hawley var den første kandidat, som demokraten Claire McCaskill har stået over for, der rent faktisk førte en god kampagne.

Præsident Trump har en utrolig evne til at opildne sin egen base. Det var sandsynligvis forskellen i Senatet. Og problemet i Huset.

Jeg skal nok tænke lidt mere over det, men det ligner, at Kavanaugh var afgørende i Senatet. Manchin stemte ja og vandt i den mest republikanske stat i Senatet. McCaskill, Heitkamp og Donnelly stemte nej og tabte alle tre.

Demokraterne vandt guvernørposten i ærkekonservative Kansas og snublede i Florida og Georgia, hvor deres store håb Andrew Gillum og Stacey Abrams tilsyneladende var for venstreorienterede for staten.

Der må også være en smule demokratisk skuffelse på valgaftenen, fordi deres helt store talenter tabte. Beto O’Rourke i Texas kom tæt på, men Texas er bare for republikansk.

Kvindernes år? For første gang i USA’s historie vil der være over 100 kvinder i Repræsentanternes Hus.

Der er stadig resultater, der tikker ind. Vi ved ikke, hvor stort Demokraternes flertal bliver. Men lige nu ligner det, at Nancy Pelosi bliver den nye Speaker i Huset.

Tak, fordi I har læst med. Præsidentvalget i 2020 starter i dag …

Søren Dal Rasmussen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og MA i 'Elections and Campaign Management' fra Fordham University i New York. Han er medforfatter til bogen 'Krigen på Capitol hill' og har bidraget til bøgerne 'PræsidentPortrætter', 'Glimt Af Et Præsidentvalg' og 'JFK100'. Bor til daglig i Washington D.C. og er tilknyttet Kongressen.com som politisk analytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen