Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Demokraternes vildeste drømme afhænger af Tennessee

Valget, om at blive Senator Bob Corkers efterfølger, fik pludselig uventet stor international opmærksomhed, da sangerinden Taylor Swift meldte sin støtte til den Demokratiske kandidat, Phil Bredesen. Og Demokraternes vej til et flertal i Senatet ser i stigende grad ud til at skulle gå igennem Tennessee, en stat, der længe har været en Republikansk højborg.

Senatsvalget i Tennessee mellem det stærkt konservative, Republikanske kongresmedlem, Marsha Blackburn og Tennessees forhenværende guvernør, Demokraten, Phil Bredesen har fået enorm stor international opmærksomhed. En opmærksomhed skabt af country- og popsangerinden, Taylor Swift, der i et opslag på sociale medier opfordrede sin følgere til at registrere sig som vælgere samtidig med, at hun udtrykte sin støtte til Phil Bredesen.

Swifts opfordring førte til et boom i vælgerregistrering i det følgende døgn, ikke kun i Tennessee. Bredesens kampagne har dog brug for ekstraordinære omstændigheder, hvis han skal blive den første Demokrat valgt til Senatet fra Tennessee siden 1990. En kampagne, der ikke bliver nemmere af, at han står overfor en af Præsident Trumps mest trofaste støtter i en stat, der længe har været Republikansk, og hvor et flertal af vælgerne støtter Trumps linje.

Den pragmatiske guvernør

Den Demokratiske kandidat, Phil Bredesen er en midtsøgende kandidat, der ligger stor vægt på brede politiske forlig og samarbejde mellem partierne. Han er den ideelle kandidat for et lokalt Demokratisk Parti, der hungrer efter en sejr i et valg på delstatsplan. Den seneste Demokrat, der har vundet et delstatsvalg i Tennessee var da også Bredesen, da han i 2006 blev genvalgt som guvernør i Tennessee, et embede han bestred i perioden fra 2003-2011.

74-årige Philip Norman Bredesen, Jr. som han retteligt hedder, har dog tilbragt en stor del af sit liv udenfor den stat, han i sit politiske liv har repræsenteret. Han er født i New Jersey og vokset op i den vestlige del af staten, New York. Han kom efter et længere ophold i London først til Tennessee i 1975, hvor han og konen, Andrea begge har arbejdet i sundhedssektoren.

Han var borgmester for countrymusikkens hovedstad Nashville fra 1991-99, hvor han reformerede byens undervisningssektor og satsede på byens sportsscene med investeringer i et stort amerikansk fodboldstadium og hjælp til at hente NFL-holdet, Houston Oilers til byen (Holdet blev omdøbt Tennessee Titans) samt investeringer i faciliteter for det nyoprettede ishockeyhold, Nashville Predators.

Bredesen stillede op til guvernørvalget i 2002, hvor han vandt et tæt valg blandt andet takket være stor støtte fra det østlige Tennessee, der gennem et århundrede ellers har været en Republikansk bastion. Bredesens første periode som guvernør var dog særdeles vellykket og hans genvalg i 2006 var en formsag.

Bredesens profil minder i høj grad om Senator Doug Jones fra Alabama, der sidste år slog Trump-støtten, Roy Moore, Jr. i et senatsvalg i en solid Republikansk stat. Bredesens kampagne håber givetvis på, at en moderat/midtsøgende tilgang til politik sammen med utilfredshed mod Præsident Trump fra en række minoritetsgrupper kan løfte ham til sejr. Bredesen, der i en række økonomiske spørgsmål er forholdsvis konservativ, har dog fået en del kritik for sin støtte til den nyligt udpegede og kontroversielle højesteretsdommer, Brett Kavanaugh, og Bredesens støtte er ifølge de seneste meningsmålinger begyndt at skride.

Den idealistiske Trump-støtte

Phil Bredesens modstander ved valget til Senatet, er 66-årige, Marsha Blackburn, der ligesom Bredesen ikke er født eller opvokset i Tennesssee. Blackburn er derimod født og opvokset i nabostaten, Mississippi, hvor hun udover at tage en universitetsgrad i hjemmekundskab, blev kåret som skønhedsdronning ved den lokale oliefestival i 1969 og arbejdede som dørsælger ved siden af sine studier.

Efter en kort periode i delstatspolitik, blev Blackburn i 2003 valgt til Repræsentanternes Hus i Tennessees 7. distrikt. Et distrikt, der strækker sig mellem storbyerne Nashville og Memphis over både den vestlige og centrale del af Tennessee, og som er et sikkert Republikansk distrikt med et populistisk-konservativt præg. Blackburn blev med sin valgsejr i 2002, den første kvinde i Tennessee, der ikke blev valgt som stedfortræder for sin mand.

Den politiske profil hos Blackburn er stærkt konservativ, hvilket tilsyneladende lå mere til grund for Taylor Swifts beslutning om at støtte Bredesen end hans politiske profil. Blackburn er imod den frie abort, stamcelleforskning, og homoseksuelles ret til ægteskab.

Marsha Blackburn har længe været en af Præsident Trumps mest trofaste støtter og nominerede i år præsidenten til Nobels Fredspris. Hun deler Præsident Trumps skepsis overfor klimaforandringerne og har tidligere gjort fælles front med Trump i bevægelsen, der betvivlede Obamas indfødsret. Præsident Trump har også flere gange gengældt støtten: Blackburn var en del af præsidentens transition team og har deltaget ved vælgermøder for Blackburn i Nashville og Johnson City.

Hvem bliver Bob Corkers afløser?

Tennessee bliver dog et svært valg for Phil Bredesen at vinde. De fleste analytikere og meningsmålinger peger på, at Tennessee ikke følger Taylor Swifts råd og vælger den moderate Bredesen, men i stedet fastholder deres støtte til Trumps agenda personificeret af Marsha Blackburn.

Bredesen skal gå en svær balancegang mellem at appellere til de moderate Republikanere som støttede den afgående senator og udtalte Trump-kritiker, Bob Corker og at appellere til den mere liberale base af minoritetsvælgere i storbyerne Memphis og Nashville. Spørgsmålet om Brett Kavanaugh illustrerede det svære dilemma Bredesen står i. Hans støtte til Brett Kavanaugh har formentlig vundet ham en række moderate, Republikanske vælgere på bekostning af mere liberale vælgere.

Demokraternes spinkle håb om at erobre et flertal i Senatet går dog i stigende grad gennem Phil Bredesen og Tennessee. North Dakotas Demokratiske senator, Heidi Heitkamp er bagud med dobbelte cifre i meningsmålinger og Missouris og Indianas Demokratiske senatorer, Claire McCaskill og Joe Donnelly er fanget i umanerligt tætte valg. Det ser derfor ud til, at Demokraterne skal vinde minimum to eller helst tre af senatsvalgene i Tennessee, Texas og Nevada for at opnå flertal i Senatet. Der skal altså et ekstraordinært valg til, hvis Tennessees Demokratisk Parti skal få deres første sejr i staten i 12 år, og hvis Demokraterne skal generobre flertallet i Senatet.

Mads Høeg-Mikkelsen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet, hvor han har specialiseret sig i amerikansk politisk historie med særligt fokus på amerikanske politiske institutioner. Han har tidligere været udvekslingsstudent på Ohio University samt været ansat hos DR programmet ”Detektor.” Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mobil: 22 93 97 71 Mail: mads.hm1993@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen