Kongressen.com
Analyse Økonomisk analyse

Den amerikanske vækst skuffer

Den amerikanske vækst har langt fra været så stærk, som man kunne have håbet på hen over de seneste måneder. Der er dog tendenser både blandt forbrugerne og virksomhederne, som taler for, at den amerikanske økonomi går bedre væksttider i møde

ØKONOMISK ANALYSE: Det har ikke været nogen god sommer for den amerikanske økonomi. Det overordnede billede er, at væksten har været skuffende. I første halvår er den samlede produktion steget 1,4%, og det er kun halvdelen af hvad økonomien normalt kan præstere. Det er bekymrende, at væksten ikke rigtigt er kommet i gang så langt inde i opsvinget. Der er dog kommet mere optimistiske meldinger fra forbrugerne og virksomhederne, og det giver forhåbninger om en stærkere vækst.

Forbrugerne har været tilbageholdne hen over sommeren. De er ganske vist blevet mere optimistiske, men det har ikke rigtigt materialiseret sig i stigende købelyst endnu. Det er vigtigt, at forbrugerne kommer i gang, fordi de køber ca. 70% af den samlede produktion i USA. Forbruget bliver støttet af stigende beskæftigelse og huspriser, faldende arbejdsløshed samt mere udlånsvillige banker. Noget af det, der holder forbruget tilbage, er moderate lønstigninger. De holder kun lige trit med inflationen og dermed er der ikke nogen reallønsfremgang. Det er positivt, at der kommer flere i job, men det er primært til glæde for dem, der kommer i arbejde. Hvis den positive effekt rigtigt skal sprede sig til alle lønmodtagere, kræver det reallønsfremgang. Faldet i arbejdsløsheden tyder dog på, at dette er på vej.

Arbejdsmarkedet som den positive oplevelse
Arbejdsmarkedet har absolut været den positive oplevelse med solid jobvækst. Der er skabt 200T nye job hver måned i år. Arbejdsløsheden er faldet yderligere til 7,4% i juli og til sammenligning er arbejdsløsheden i Euroland på 12,1%, og de var begge 10% tilbage i oktober 2009. Der er blevet stillet spørgsmålstegn ved kvaliteten af de skabte job, fordi halvdelen kommer fra lavtlønssektorer, så som butikker, restauranter og sundhedssektoren. Det er imidlertid ikke anderledes end i de fleste opsving, som USA har oplevet.

Vi har fået mere optimistiske signaler på det seneste fra virksomhederne. Specielt byggefirmaernes humør er røget i vejret i de seneste måneder, og det giver næring til forventningerne om et stærkt stigende boligbyggeri. Men også meldingerne fra industrien og servicesektoren har været mere positive. Der er således en betydeligt stigende optimisme blandt virksomhederne, men spørgsmålet er om det afspejler sig i de hårde nøgletal, så som beskæftigelse, industriproduktion samt bolig- og detailsalg.

Blandede tendenser på boligmarkedet
Industrien har faktisk stået stille i år, men det ser dog bedre ud på flere punkter. De får flere nye ordrer, og samtidigt har de skåret ned på lagrene, og det plejer at være en god kombination for industrien. Det understøttes også af mere positive signaler fra industrivirksomhederne. Det ser også ud til, at virksomhederne er blevet mere villige til at investere.

Boligmarkedet har vist lidt blandede tendenser. Boligsalget og -priserne er steget ganske fornuftigt, men byggeriet af specielt lejligheder har skuffet i år. Det er lidt overraskende i lyset af de ganske positive signaler fra byggefirmaerne. Byggefirmaerne har reduceret deres beholdninger af boliger til salg, og det kan sammen med stigende efterspørgsel efter nye boliger resultere i en kraftig stigning i byggeriet.

Læs også

“På mange måder går det bedre end før corona”

Kongressen

Det betyder Højesterets dramaet for din virksomhed

Anders Agner Pedersen

Kampen om Amerika: Ginsburgs død genopliver striden om abort

Kongressen

Topmøde: Tommy Ahlers

Anders Agner Pedersen

Trump hamrer på den blå mur

Mads Høeg-Mikkelsen

Jon Stewart kaster sig ind i veteraners kamp for hjælp

Philip Chr. Ulrich