Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Cannons Q and A

”Det republikanske parti er blevet kapret og halvdelen af medlemmerne hepper på kapreren!”

Donald Trump har taget det republikanske parti som gidsel, og ingen ser ud til at kunne stoppe ham. Selv om partiledelsen gør alt hvad de kan for at prøve, lyder vurderingen fra RealClearPolitics’ Carl Cannon

Af Anders Agner Pedersen og Anna Hornshøj

Forestil dig følgende melding komme over højtaleren:
‘Ladies and gentlemen, this is your party leader speaking. We have a situation. Our party has been hijacked!’

Forestil dig følgende melding, og forestil dig så, at reaktionen fra lige knap halvdelen af partiet er jubel og klapsalver.

Forestil dig forbavselsen, forundringen, forargelsen og fortvivlelsen.

Faktisk behøver man ikke forestille sig det. For det er sådan omtrent det, der lige nu er virkeligheden i det republikanske parti. Donald Trump har taget partiet som gidsel og lige knap halvdelen af de republikanske vælgere jubler, mens ledelsen hovedrystende forsøger at stoppe kapringen, samtidig med at de prøver at forstå, hvordan kapringen overhovedet kunne finde sted. Og ikke mindst, hvorfor så mange af partifællerne synes, at det er i orden.

I kølvandet på Super Tuesday er den republikanske partis ledelses mareridt for alvor ved at blive virkelighed. Donald Trump er lige nu favorit til at vinde nomineringen og manden på den aktuelle andenplads, er Tea Party-kongen Ted Cruz. En mand, der set ud fra ledelsens perspektiv er omtrent lige så uønsket som Trump.

Og at en løsning på partikapringen derfor ikke just er lige om hjørnet.

Status efter Super Tuesday er således borgerkrigen i det republikanske parti fortsætter, og at Trump fortsætter med at tage stik hjem. Senest i Michigan, Mississippi og Hawaii.

I denne udgave af Cannons Q&A ser Carl Cannon, chef for RealClearPolitics’ Washington-redaktion, nærmere på udviklingen i de to partiers valgkamp her godt en uge efter Super Tuesday og knap en uge før Little Super Tuesday, hvor fem centrale delstater – Florida, Ohio, Illinois, Missouri og North Carolina – går til valg.

Super Tuesday er nu overstået, og hvis vi først kaster blikket på Demokraterne, hvordan vurderer du så situationen? Er der umiddelbart noget der kan stoppe Hillary?
”Jeg tror, vi ser Hillary Clinton cruise direkte mod nomineringen. Ser vi på det som en kroning, har hun været den oplagte hele tiden, og selv ikke den demokratiske base og de grupperinger der er blevet langt mere liberale i løbet af de seneste år, vil nominere en 74-årig socialist til præsidentkandidat. Så Hillary ligner mere eller mindre den sikre kandidat.”

Anderledes voldsomt går det for sig hos Republikanerne. Situationen minder mest af alt om anarki?
”Forleden hørte jeg en mand illustrere den republikanske situation i forhold til Donald Trump. Han sagde, at hvis man var republikaner ville man nok mest af alt føle det som, at det fly man sidder på lige er blevet ’high-jacked’ og halvdelen af passagererne hepper på ham der har ’high-jacked’ flyet. Det er på sin vis et meget godt billede på situationen, som den ser ud lige nu.”

Ser du også Trump som favorit til at vinde partiets nominering, trods partiledelsens modstand?
”Jeg bliver nødt til at erkende, at han er den mest sandsynlige til at blive nomineret, lige meget hvor skørt det lyder. Marco Rubio har lige vundet Puerto Rico, hvilket ikke er helt ligegyldigt, set i det større billede. Og ikke mindst i forhold til Florida. Mitt Romney vandt der for fire år siden, og John McCain gjorde det tilbage i 2008. Demokraterne siger at Rubio er den mest ’electable’ kandidat, men det er svært at fortælle Ted Cruz det, hvis Rubio ikke rigtig kan vinde nogen stater. Derfor var det også vigtigt for Rubio at vinde Puerto Rico. Nu starter The winner takes it all-valgene, og der bliver Kasich nødt til at vinde over Trump i Ohio, og Rubio bliver nødt til at slå Trump i Florida. Sker de to ting ikke, bliver det svært at stoppe Trump.”

Ser du nogen form for forbrødring mellem Marco Rubio og John Kasich?
”Jeg kan godt se en ’ticket’ for mig, der hedder Rubio/Kasich. Eller måske alternativt Kasich/Rubio. Hvem skal være præsident, og hvem skal være vicepræsident, det er selvfølgelig ikke en særlig rar samtale at have, men de er relativt lig hinanden og begge meget konservative. Og der er ingen der kan lide Ted Cruz, og ingen i partiets bagland der stoler på ham, så det vil blive svært at lave en aftale med ham om noget som helst. Trump er der heller ingen der vil slå en handel af med. Men den 15. marts starter ’Winner takes it all’-valgene og det bliver afgørende for både Rubio og Cruz. Og Kasich.”

Der er mest lige nu, der taler for en dyst mellem Hillary Clinton og Donald Trump. Hvordan ser du det mest sandsynlige udfald af en sådan duel?
”Målingerne viser, at hun slår ham, og det gør hun fordi, der er nogle essentielle vælgergrupper han ikke har fat i. Først og fremmest har han ikke tag i latinovælgerne, de liberale vil ikke stemme på ham og halvdelen af det republikanske parti virker som om, de synes, han er forfærdelig, så det er svært at komme med nogle grunde for, hvordan han skulle slå Hillary. Men på den anden side, hvis du, inden primærvalgene startede, havde sagt til mig, at Trump ville ligge som spidskandidat, ville jeg have kaldt dig skør. Trumps tilstedeværelse ændrer dynamikken i et selskab. Hvis han kommer til at stå overfor Hillary i en valgkamp, vil han kigge hende ind i øjnene og sige at hendes mand er en voldtægtsmand eller noget i den retning. Trump er x-faktoren, men helt reelt set så slår Hillary ham nemt. Det er også en del af grundlaget for, at det republikanske parti ikke ønsker ham som kandidat. Fordi han vil få meget svært ved at slå Hillary. Men der kan ikke siges noget med fuldstændig sikkerhed på nuværende tidspunkt.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen