Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Litteratur

“Did I miss anything on the way here? Like Texas seceding?”

En populærkulturel hyldest til Hillary Clinton, lød kritikken, da CBS-serien Madam Secretary havde premiere. Men selv om serien er kraftigt inspireret af fru Clintons tid som udenrigsminister, er det stadig til debat om serien var en fordel eller ulempe for 2016-kandidaten. Læs uddrag af Madam Secretary-kapitlet fra Fiktionens Magt her.

CBS Broadcastings nyeste tv satsning, ”Madam Secretary”, har fået de politiske gemytter i kog i Washington D.C. For historien om ”Madam Secretary” er ikke kun fortællingen om en kvindelig amerikansk udenrigsministers travle hverdag, men også fortællingen om et kommende præsidentvalg, det demokratiske Hollywoods angivelige Hillary Clinton propaganda, og karrierekvinder.

Ikke siden tv-serien ”House of Cards” kom frem har der været en større diskussion om en amerikansk tv-serie, end der er nu,” konstaterede Berlingskes Kristian Mouritzen i en artikel sidste år, hvor han skrev om de politiske kontroverser, CBS Broadcastings (CBS) nye tv satsning, ”Madam Secretary”, havde udløst.

Ja, det er ikke for meget at påstå, at den polarisering, der generelt har kendetegnet amerikansk politik i de seneste år, fortsætter dybt inde i fiktionens verden. En hurtig Google søgning viser næsten 70.000 resultater, når man googler ”Madam Secretary Hillary Clinton”. For historien om ”Madam Secretary” er ikke kun fortællingen om en kvindelig amerikansk udenrigsministers travle hverdag, både på job- og privatfronten. Det er også fortællingen om et kommende præsidentvalg, det demokratiske Hollywoods angivelige Hillary propaganda, og karrierekvinder.

Det hjælper ikke på det konservative USA’s sure miner, at det blandt andet er den kendte skuespiller Morgan Freeman, der står bag ”Madam Secretary”. Freeman er ikke kun kendt for tidligere at have haft filmroller som både Gud og amerikansk præsident, men også for sin udprægede støtte til det demokratiske parti og præsident Obama. Ligeledes hjalp det heller ikke, at Freeman indrømmede, at idéen til serien kom, da han fulgte den amerikanske kongres Benghazi høringer – en konsekvens af angrebet på den amerikanske ambassade i byen Benghazi i Libyen i 2011, hvor fire amerikanere døde. Men ikke nok med det. Også Bill Clintons forhenværende, demokratiske udenrigsminister, Madeline Albright, fungerede som konsulent på serien, og dukkede op til en præmierevisning i Washington D.C. Og Hillary Clintons tidligere personlige assistent var såmænd også på gæstelisten. Så bliver det vist ikke mere åbenlyst, siger Amerikas konservative. ”Det er ren Pro-Hillary propaganda! En time lang reklame for Hillary!” lød dommen fra FOX News.

Men er CBS serien virkelig ”en venstreorienteret sammensværgelse i underholdningsbranchen, der tvinger Hillary ned i halsen på seerne,” som den konservative kommentator Myra Adams har postuleret? Umiddelbart vil man måske godt kunne mene, at serien ligner et slet skjult forsøg på en glorificerende fiktion om Hillary Clintons fortræffeligheder. Seriens hovedperson er, som titlen indikerer, en kvindelig amerikansk udenrigsminister. Hun hedder Elizabeth McCord og bliver spillet af den amerikanske skuespiller Téa Leoni, som tidligere har medvirket i film som Bad Boys og Deep Impact. Men ikke nok med det. Den nyudnævnte udenrigsminister er oven i købet lyshåret og går i
buksedragt. Så kan det jo kun være Hillary Clinton, lyder kritikken fra de konservative. Men mistænkelighederne stopper ikke her. Ydermere kører serien pt frem til 2016. Altså selve året, hvor Hillary Clinton højst sandsynligvis igen kandiderer til posten som amerikansk præsident. Kort sagt, så giver CBS mrs. Clinton altså gratis reklame i bedste sendetid! Eller som FOX News formulerede det: ”Serien er blevet skabt for at reparere på Hillarys tid som udenrigsminister og skal overbevise amerikanerne om, at Hillary ikke var udenrigsministeren, der mislykkedes med stort set alt, hun rørte – fra den russiske reset til Mellemøsten.”

Læs hele Mirco Reimers Madam Secretary-kapitel i Fiktionens Magt, der udkommer onsdag den 29. april på Forlaget Rosenkilde.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen