Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Early voting mønstre peger på Clinton-sejr

Early voting i Florida, Virginia og North Carolina trender i den demokratiske kandidats retning. Det efterlader Trump uden chancer i valgmandskollegiet.

”Min største styrke? Det er vel, at jeg altid er tidligt på den.”

Sådan indleder præsident Obama en video, som Clinton-kampagne offentliggjorde i denne uge.

”Min yndlingsting at gøre for tidligt: at stemme. Hvorfor vente til 8. november? Når du stemmer tidligt, kan du vælge både dagen og den tid på dagen, som passer dig bedst,” fortsætter videoen.

I sidste uge startede vælgerne med at stemme i Florida og Ohio. 1,4 millioner amerikanere har i skrivende stund valgt, hvem de mener skal være USA’s næste præsident.

Det foreløbige mønster fra flere battleground stater indikerer, at Hillary Clinton bliver USA’s næste præsident.

For eksempel viser data fra i mandags, at registrerede demokrater og republikanere i Florida er helt lige i indleverede brevstemmer. Republikanere førte til sammenligning med 3 procentpoint i indleverede brevstemmer i 2012.

Ifølge United States Elections Project foretaget af lektor i politisk videnskab Michael McDonald fra University of Florida trender de tidlige tal fra North Carolina ligeledes i Clintons retning.

”Clinton står i øjeblikket til at klare det bedre end Obama, og antallet af republikanske brevstemmer sakker i øjeblikket bagud i forhold til, hvor de var i 2012,” skriver han i sin ugentlige analyse.

Samtidigt har kvinder i North Carolina og Florida meldt sig til at brevstemme i højere grad end mænd. En tendens, der taler til Clintons fordel givet hendes store forspring i målingerne blandt den demografiske gruppe.

Sidste uges resultater fra Virginias Department of Elections illustrerer desuden, at early voting var steget med 23 procent i forhold til 2012. Den markante stigning kommer hovedsageligt fra den demokratiske højborg i den nordlige del af staten, der så en stigning med 55,6 procent. En tidlig indikator på, at entusiasmen er større blandt Clinton-vælgere. Det er samtidig den del af staten, hvor en stor del universitetsuddannede hvide holder til, den gruppe som Trump har klaret sig dårligt blandt sammenlignet med tidligere republikanere.

Uden sejr i en af disse tre stater er Donald Trumps muligheder for at vinde flertallet i valgmandskollegiet lig nul – selv i de mest generøse scenarier.

Mere end en tredjedel af alle amerikanske vælgere stemte før valgdagen i 2012. Enten ved at brevstemme eller stemme i egen person.

Det er blandt andet et resultae af kampagnernes øgede fokus på early voting i de seneste valg. Ved at skubbe vælgerne til stemmeurnerne før valgdagen mindsker kampagnerne antallet af vælgere, de skal få til at stemme på valgdagen. Og du opbygger en forspring, der kan vise sig at være umuligt for din modstander at slå.

Det er særligt demokraternes strategiske skift og styrke inden for data og field, der driver den udvikling. I 2012 vandt Mitt Romney flertallet af vælgere på den officielle valgdag i størstedelen af de såkaldte battleground stater. Men på det tidspunkt havde Barack Obama allerede opbygget en uoverkommelig margin. I Nevada og Colorado stemte næsten to tredjedele af sidste valgs vælgere tidligt.

”Vi vidste, at Obama ville vinde et par dage før Election Day,” fortalte Jim Messina, præsidentens tidligere kampagneleder i flere interviews efter valget i 2012.

I år forventes det at omkring fire ud af ti vælgere vil afgive deres stemme inden den 8. november.

Søren Dal Rasmussen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og MA i 'Elections and Campaign Management' fra Fordham University i New York. Han er medforfatter til bogen 'Krigen på Capitol hill' og har bidraget til bøgerne 'PræsidentPortrætter', 'Glimt Af Et Præsidentvalg' og 'JFK100'. Bor til daglig i Washington D.C. og er tilknyttet Kongressen.com som politisk analytiker.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen