Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Efter nattens debat: Republikanerne har smidt fløjlshandskerne

11 af de 16 republikanske kandidater tørnede i nat sammen i den anden præsidentdebat. Og modsat den første debat for en måned siden, står en ting nu klart: Trump er ikke længere en, de øvrige kandidater bare smiler af. Han er nu manden, folk som Bush, Rubio og Walker i fællesskab angriber

Flere ting står klart efter nattens republikanske tv-debat på CNN. For det første: Donald Trump er ikke længere en, man griner lidt overbærende af, når han siger noget. Han er nu blevet en modstander, der skal nedkæmpes. Og helst i en fart. Hvilket kom tydeligt til udtryk via talrige angreb fra flere af kandidaterne på scenen.

For det andet: Carly Fiorinas formkurve vil fortsætte med at stige i kølvandet på debatten. Den tidligere Hewlett Packard-direktør fik sat flere stærke hug ind undervejs, og var en af aftenens klare vindere. Ikke mindst hendes irettesættelse af Donald Trump omkring kvinder, gik rent ind hos både publikum og formentlig også hjemme i mange amerikanske stuer.

For det tredje: Marco Rubio fortsætter med at levere varen. I den første debat for en måned siden, var Florida-senatoren blandt aftenens vindere, og det samme gjorde sig gældende i nat. Rubio var igen stærk på udenrigspolitikken, og fik gentagne gange iscenesat sig selv som udenrigspolitisk hardliner på især præsident Obamas bekostning.

For det fjerde: Jeb Bushs stab skal sørge for at få den tidligere Florida-guvernør op i gear fra starten af en debat. I den tre timer (!!!!) lange debat var det især i hen mod slutningen, at Bush for alvor fungerede. Ingen tvivl om, at hans generelle performance denne gang var bedre end den forrige, men det ville uden tvivl være en fordel for Jeb, hvis han skyder med skarpe skud fra starten, og ikke først for alvor for skudt sig ind et godt stykke inde i debatten. Når det er sagt, så håndterede Jeb desuden de mange Trump-provokationer godt, om end hans kropssprog flere gange signalerede at hans sympati for byggematadoren er til at overse.

For det femte: Det kører ikke for Scott Walker. Det er kun få måneder siden, at Wisconsin-guvernøren toppede målingerne, men sådan er det langt fra længere. Og nøjagtig som i den første duel for en måned siden, havde Walker i går svært ved at markere sig. Scenen kunne ellers ikke være bedre for Walker, nemlig i Ronald Reagans præsidentbibliotek foran det gamle Air Force One. Walker gør gerne en dyd ud af at fremhæve Reagans fortræffeligheder, og har blandt andet i sin bog ‘Unintimidated’ berettet om, hvordan han hvert år fejrer Reagans fødselsdag som en hyldest til Reagan og hans værdier. Men det var ikke den nye Reagan vi i nat så i Scott Walkers skikkelse. Han fik markeret sig med en god pointe over for Trump om, at bare fordi Trump sagde noget, betød det ikke, at det nødvendigvis var rigtigt, men var ellers usynlig. Næsten kun overgået af Mike Huckabee, og på visse tidspunkter Rand Paul.

For det sjette: Hvis ret mange amerikanere så samtlige tre timers debat, er det et mindre mirakel. Det kan forbløffe, hvordan CNN har tænkt, at tre timer vil være en passende længde for en debat. Ganske vist kræver det selvfølgelig lidt ekstra tid, når hele 11 kandidater skal til fadet, men sandsynligheden for, at den overvejende majoritet af seere er endt med at tænke: ‘Jeg snupper de tre minutters højdepunkter på hjemmesiden i stedet for de tre timers sammenhængende debat’, er ganske stor.

Nattens debat gav med andre ord mange både vigtige og interessante svar i forhold til det republikanske præsidentvalg. For skulle man have været i tvivl inden de tre timers tvekamp gik i gang, så kan ingen nu være i tvivl om, at kandidaterne for alvor har smidt fløjlshandskerne. Ikke mindst over for Donald Trump.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen