Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Efter to års søgen: USA finder endelig ambassadør til Saudi Arabien

Posten som amerikansk ambassadør i Saudi Arabien har stået tom siden præsident Trump tiltrådte. Det blev udstillet, da sagen om drabet på Jamal Khashoggi begyndte. Nu har præsidenten nomineret en yderst kvalificeret kandidat til posten: tidligere chef for U.S. Central Command, John Abizaid. Han kommer til posten med militær erfaring fra regionen og en kandidatgrad i mellemøststudier fra Harvard.

En lang række poster i toppen af det amerikansk udenrigsministerium står stadig tomme, selvom vi snart nærmer os to-året for Trump-administrationen. En af de poster har været ambassadør-posten i Saudi Arabien. Præsident Trump og udenrigsminister Mike Pompeo har kritiseret demokrater i Kongressen for denne mangel, men sandheden er, at der ikke har været nogen nomineret, som Senatet har kunne overveje. Det har man i høj grad rettet op på nu.

Præsident Trump nominerede for noget tid siden den pensionerede general John Abizaid til posten som amerikansk ambassadør til kongedømmet. Abizaid kommer utrolig velkvalificeret til posten.

I 2003 efterfulgte han general Tommy Franks som chef for U.S. Central Command. I den kapacitet var han ansvarlig for USA’s militære operationer i Mellemøsten. Den post bestred han indtil 2007, og i den tid var han altså øverste ansvarlig for USA’s militære relationer i regionen.

Nogle amerikanske medier har udtrykt bekymring for, om nomineringen og den forventede udnævnelse af den tidligere general vil betyde et yderligt overdrevet fokus på militære relationer til Saudi Arabien på bekostning af andre aspekter. Her må man dog også tage andre aspekter af Abizaids baggrund med i betragtningerne. Ud over sin militære uddannelse har han også en kandidatgrad i mellemøststudier fra Harvard University, og under sin studietid var han Olmsted Scholar ved universitetet i Amman, Jordan (hans bedsteforældre immigrerede til USA fra Jordan).
Ved Harvard skrev han bl.a. sit speciale om amerikansk forsvarspolitik i forhold til Saudi Arabien.

Abizaid kommer til på et tidspunkt, hvor USA’s relationer til Saudi Arabien er voldsomt omdiskuterede i kølvandet på drabet på Jamal Khashoggi i Tyrkiet, men også som resultat af den amerikanske støtte til kongedømmets krig i Yemen. Han vil også skulle håndtere relationerne til det saudiske styre i en tid, hvor man ved forhandlinger i Stockholm søger at finde ud af en løsning på konflikten.

Der er altid rigeligt at forholde sig til i saudis-amerikanske relationer, men i øjeblikket er der meget kritisk opmærksomhed på forholdet, hvor mange amerikanske politikere ellers normalt har et meget pragmatisk forhold til styret i Riyadh.

Årsagen til at man indtil videre ikke har nomineret en ambassadør til Saudi Arabien vides ikke officielt, men man kan spekulere i, at man hidtil fra Det Hvide Hus’ side har været godt tilfreds med, at præsident Trumps svigersøn Jared Kushner har været den primære kontaktperson i et af de vigtigste geopolitiske forhold for USA. Nomineringen af Abizaid skal dog efter al sandsynlighed ikke ses som en svækkelse af Kushners stilling, men nok snarere udtryk for, at man har brug for hjælp til at håndtere det tumultariske forhold.
Det bliver interessant at følge, hvordan den pensionerede firestjernede general og Kushner vil finde ud af at samarbejde.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen