Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

En af de vigtigste personer, som du sikkert aldrig har hørt om

Han var en af de vigtigste strategiske amerikanske tænkere i de sidste 4 årtier – alligevel kender de fleste ham nok ikke. Andrew Marshall blev ansat i 1972 til at tænke over USA’s langsigtede strategiske udfordringer, og se ud over de umiddelbare udfordringer Pentagon stod i. Han var med til at påvirke USA’s strategi mod Sovjetunionen, og allerede fra 1980’erne opfordrede han til et strategisk fokusskifte mod Kina – et fokus som nu dominerer USA’s nationale sikkerhedsstrategi. Marshall døde den 26. marts i en alder af 97 år.

Han kom faktisk med en uddannelse i økonomi, men han endte med at være en af de vigtigste sikkerhedspolitiske strategiske tænkere i Pentagon gennem mere end 40 år. Andrew Marshall havde den grundlæggende tanke, at stater ligesom firmaer befinder sig i konkurrence med hinanden. Målet i denne konkurrencesituation var at få modstanderen til at fokusere og investere i at rette op på svagheder i en sådan grad, at det til sidste knækkede dem politisk, militært og økonomisk.
Marshall døde tirsdag den 26. marts i en alder af 97 år, og efterlader sig skarer af beundrere og lærlinge.

Da Marshall blev ansat af Henry Kissinger i 1972, var hans opgave at fokusere på USA’s langsigtede strategiske udfordringer. Han skulle se ud over de aktuelle udfordringer, som Pentagon måtte have. Det bragte ham i løbet af de næste fire årtier ofte i konflikt med resten af Pentagon, som af gode grunde ofte var helt opslugt af de konflikter og udfordringer man stod i. For eksempel kæmpede Marshall en hård kamp i begyndelsen af 00’erne for at Pentagon til at fokusere mere på Kina – en holdning som stødte frontalt ind i behovet for opmærksomhed på to omfattende landkrige i Mellemøsten.

I 1973 grundlagde Marshall en uafhængig tænketank indenfor Pentagon ved navn Office of Net Assessment. Her blev der lavet nogle af de hemmeligste strategiske analyser i det amerikanske militær, og end ikke diverse forsvarsministre fik lov til at beholde kopier af rapporterne. Disse rapporter var analyser af USA’s strategiske planer sat overfor forudsigelser om fremtidens konflikttyper og modstanderes kapaciteter.

”Yoda”

Nogle af de mest fremtrædende analytikere ved tænketanke i Washington D.C., politikere og militære ledere har været forbi Marshalls kontor. De har været i træning hos ”Yoda”, et tilnavn som Marshall fik, fordi han blev set som den alvidende mester, som havde det forkromede overblik, og som søgte at lære andre at se verden på samme måde.

Der var da også god grund til Marshalls særstatus indenfor Pentagon.

En af hans store opgaver, da han grundlagde Office of Net Assessment var selvfølgelig at se på de langsigtede udfordringer i konflikten med Sovjetunionen. Her var Marshall overbevist om, at de amerikanske efterretningstjenester og politikere overvurderede modstanderen gevaldigt. I Marshalls analyse var den sovjetiske økonomi langt mindre end antaget, og belastningen af de store udgifter til militæret langt større end antaget. Derfor var han også stor tilhænger af udviklingen af B-2 bombemaskinen. Det helt centrale ved B-2 bombemaskinen er, at den ikke kan ses på radar, men Pentagon mente at den var for dyr i forhold til, hvad den kunne levere. Men Marshall så et klart formål med udviklingen. Hvis man udviklede dette fly, så ville sovjetterne på et tidspunkt finde ud af, at USA var ved at udvikle et fly, som ikke kunne ses på radar. Det ville aktivere den russiske paranoia, som havde rod i den tyske invasion i 1941, hvor Luftwaffe havde overrumplet de sovjetiske luftforsvarssystemer, og domineret luftrummet med katastrofale konsekvenser for sovjetiske styrker. Den sovjetiske tænkning var, at det aldrig måtte ske igen. Derfor ville nyheden om udviklingen af et fly som ikke kunne ses på radaren, føre til massive sovjetiske investeringer i luftforsvar – investeringer som Marshall var overbevist om, at Sovjetunionen ikke havde råd til. Historien viste han havde ret.

Kina, Kina, Kina

Det emne som fyldte rigtig meget i de sidste mange år af Marshalls karriere var udfordringen fra Kina. Allerede i 1980’erne gjorde han opmærksom på den fremtidige udfordring fra ”Riget i Midten”, og i 1990’erne argumenterede han kraftigt for et amerikansk fokusskifte mod Asien og Kina som en strategisk konkurrent.

Denne diskussion bragte ham som nævnt i modvind under krigene i Irak og Afghanistan, men efterhånden gik det op for Pentagon, at et fokusskifte var nødvendigt.

I 2009 bad forsvarsminister Robert Gates f.eks. Marshall om at lave en større analyse af Kina som strategisk konkurrent. Denne analyse blev lavet sammen med senere general og forsvarsminister James Mattis.

Trods den modstand Marshall mødte, endte han (igen) med at få ret på længere sigt. Det er bl.a. hans analyser af det strategiske forhold til Kina, som i dag ligger til grund for USA’s nationale sikkerhedsstrategi, hvor Kina udråbes til den primære sikkerhedspolitiske konkurrent.

Så fra at have været med til at definere USA’s strategiske tilgang til Den Kolde Krig med Sovjetunionen, så har han altså også været med til at lægge kimen til USA’s håndtering af det vigtigste strategisk forhold i det 21. århundrede.

På den måde er Marshall klart en af de vigtigste personer – som du sikkert aldrig har hørt om.

 

I anledning af Marshalls død udsendte forsvarschef Joseph Dunford følgende besked:

On behalf of all U.S. military men and women serving in uniform around the world, Vice Chairman of the Joint Chiefs of Staff Gen. Paul Selva and I extend our sincere condolences to the family and friends of DoD pioneer and visionary Andrew Marshall on the occasion of his passing. As our nation returns to an era of great power competition, we can take comfort in the knowledge that Andy’s brilliant leadership of the Department of Defense Office of Net Assessment for more than 40 years paved the way for how the Defense Department assesses the strategic environment and seeks to preserve the competitive advantage of the U.S. military. Truly an institution, he was a selfless public servant who drove the Department to ask hard questions and make the tough decisions necessary to keep our nation secure. We salute his lifetime of service and honor his incredible legacy.

 

I 2015 udkom den anbefalelsesværdige bog The Last Warrior: Andrew Marshall and the Shaping of Modern American Defense Strategy om Andrew Marshalls liv og karriere. Bogen er skrevet af Marshalls protegéer Andrew Krepinevich.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen