Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

End ikke sort stjerneforfatter kan hjælpe Sanders

Det kniber gevaldigt for Bernie Sanders med at appellere til de sorte vælgere. Hvilket er en stor del af grundlaget for hans snart mange nederlag til Hillary Clinton. Og når end ikke en af de vigtigste sorte stemmer, forfatteren Ta-Nehisi Coates, kan hjælpe Sanders, ser det svært ud for senatoren

Af Katrine Jo Andersen og Anders Agner Pedersen

En knastør sommerdag i 2014 blev en ubevæbnet knægt skudt i brystet af en betjent i Ferguson – en ludfattig forstad til St. Louis i Missouri. Teenageren Michael Browns død fik de sorte amerikanere på barrikaderne. De satte bål og brand i gaderne. Og med Black Lives Matter i forreste geled krævede de retfærdighed og ligeværd.

Ferguson, Missouri, blev således epicenteret for den nye bølge af sort oprør, som Amerika har vidnet de seneste år.

Tirsdag stemte befolkningen så i Missouri. Og Bernie Sanders led endnu et nederlag til Hillary Clinton. Et ganske tæt et af slagsen, men ikke desto mindre et nederlag. En af forklaringerne er, at den hvide ældre mand fra Vermont ikke har fat i de sorte vælgere.

Men den 10. februar fik han en håndsrækning fra en af de vigtigste sorte stemmer – forfatteren Ta-Nehisi Coates. Og hvad så, vil mange sikkert tænke. Men Ta-Nehisi Coates’ støtte er af afgørende betydning, hvis det overhovedet skal lykkes Sanders at appellere til de sorte, hvilket må siges at være essentielt, hvis han skal holde fast i den spinkle mulighed, der fortsat er for at han kan overhale Hillary Clinton i primærvalgkampen.

En vred stemme
Her knap otte år efter, at Amerika valgte deres første sorte præsident, er håbet om forandring forvandlet til vrede og frustration hos mange sorte amerikanere. Ta-Nehisi Coates er deres stemme.

Mens Barack Obama talte til et håbefuldt sort USA, taler den yngre Ta-Nehisi Coates til et håbløst sort USA – slået tilbage af politidrab og stilstand. Spørger man amerikanerne mener næsten halvdelen, at Barack Obama har skabt en større kløft i befolkningen, en tredjedel mener, at han ikke har gjort nogen forskel, og kun hver femte mener, at han har bragt amerikanerne tættere sammen, ifølge en undersøgelse fra Rasmussen Reports.

Ta-Nehisi Coates argumenter for, at vold og undertrykkelse mod sorte mennesker, er indgroet i den amerikanske kultur som en tung arv efter slaveriet. Det er tradition. Og mens Barack Obama er vokset op på Hawaii, opdraget af en hvid mor i en akademisk familie, så er Ta-Nehisi Coates vokset op i det sorte Baltimore, opdraget af farens bælte og gadens hierarki. Han er for mange vrede, sorte amerikanere lettere at relatere til, og derfor er hans endorsement så vigtig for Bernie Sanders.

I juli 2015 udkom Ta-Nehisi Coates hovedværk ’Between the World and Me’. Biografien er en fortælling om at være sort i Amerika, og den strøg straks ind som nummer 1 på New York Times bestsellerliste. Bogen er skrevet direkte til Ta-Nehisi Coates sin søn, Samori, og forfatteren skriver indledningsvist:

”Jeg skriver til dig i dit femtende år. Jeg skriver til dig, fordi dette var året, hvor du så Eric Garner blive kvalt ihjel for at sælge cigaretter (…) Og du har set mænd i uniform køre forbi og myrde Tamir Rice, et 12-årigt barn, de var bundet af ed til at beskytte. Og du ved nu, hvis ikke du vidste det før, at landets politikorps er bemyndiget til at destruere din krop. Det betyder ikke noget, at destrueringen sker som et resultat af en uheldig overreaktion. Det betyder ikke noget, at den grunder i en misforståelse (…) Dem der destruerer din krop vil sjældent blive holdt ansvarlige. For det meste vil de få tildelt pension (…) Alt dette er kendt for sorte. Alt dette er gammel viden for sorte. Ingen bliver holdt ansvarlige”.

Coates kan give Sanders rygdækning
Med andre ord: Ta-Nehisi Coates er ikke hvem som helst i det sorte Amerika. Tværtimod er han en mand, hvis ord vejer tungt. Og derfor også en mand, som Bernie Sanders virkelig kan bruge til noget i sit forsøg på at få sin fortælling til at appellere til de sorte vælgere. For Sanders problem er, at han ikke tidligere i sin karriere har beskæftiget sig ret meget med sortes rettigheder. Hvad end han forsøger at give udtryk for det modsatte. Og overfor en modstander ved navn Hillary Clinton, der sammen med sin mand, Bill, har en lang historie med at sikre bedre vilkår for de sorte, er det op ad bakke for Sanders.

Og spørgsmålet er, om det snart er ved at være for sent? I hvert fald blev Sanders kørt midt over af Clinton-maskinen på Little Super Tuesday. Fem sejre ud af fem mulige, inklusiv den i Missouri, blev det til for Clinton. Ikke mindst grundet Clintons appel til de sorte vælgere.

Bernie Sanders skal derfor til at opfinde noget af en mirakelkur, hvis han skal gøre sig forhåbning om at vinde den demokratiske nominering. Bernie Sanders bør derfor nok overveje at invitere Ta-Nehisi Coates med på valgbussen den kommende tid. For Sanders har brug for al den opbakning han kan få, hvis han ikke skal ende på en flot andenplads i primærvalgkampen.

Men svært ser det ud – at dømme ud fra den første halvdel af primærstaternes resultater, har Coates ikke kunne være med til at give Sanders den nødvendige sorte støtte, han så desperat har brug for. Om det lykkes de kommende uger, vil tiden vise. Mest taler for, at det ikke sker. Hvor gerne både Bernie Sanders og Ta-Nehisi Coates vil det.

Written By

Katrine Jo Andersen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt fra San Francisco State University med fokus på amerikanske forhold. Forfatter til ‘Et Kvælertag, 13 Skud Og Et Hashtag’ og tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mail: katrinejoandersen@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen