Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Er Facebooks storhedstid ovre?

2018 var ikke just et ønske-år for Facebook, der måtte gå igennem flere skandaler i det forgangne år. 2019 kan derfor gå hen og blive et skæbneår for det sociale medie – særligt hvis platformen vil undgå politisk regulering.

Har du deaktiveret din Facebook-konto i 2018?
Så er du ikke den eneste. Flere amerikanske og europæiske undersøgelser viser, at det sociale medie måske stadig er vores allesammens foretrukne platform, men flere og flere unge, særligt unge amerikanere, er enten passive brugere af mediet, eller også har de helt forladt platformen.

Og 2019 kan derfor gå hen og blive et vigtigt år for Facebook, både brugermæssigt og politisk.

Verdens mest succesfulde firma
Ser man med helt objektive øjne på medieplatformen, er Facebook formentlig en af verdens mest succesfulde virksomheder. Det sociale medie har i løbet af sine 14 år på markedet opnået kontakt med flere brugere end den katolske kirke, som immervæk har en del flere år på bagen. Og egentlig var 2018 også et relativt givende år rent økonomisk for Facebook, men derimod har virksomheden skrantet på så mange andre punkter.

Skandalerne har ligefrem stået i kø: uretmæssig udlevering af brugernes data, anklager om indblanding i det amerikanske valg, høringer i Kongressen, Fake News og meget, meget mere. Facebook og mediets direktør, Mark Zuckerberg, har ikke just haft et super 2018.

2019 kan derfor gå hen og blive et skæbneår for Facebook, hvis mediegiganten vil fastholde sin magtposition hos både brugere og annoncører, og, ikke mindst, hvis de stadig vil nyde godt af relativt ”frit lejde” som i de forgangne år.

Tilliden skal genvindes
Særligt én skandale har overskygget de andre i 2018; kontroversen med konsulentfirmaet Cambridge Analytica, der uretmæssigt fik adgang til mindst 87 millioner Facebook-brugeres data.

Men selvom flere af os i kølvandet herpå valgte at deaktivere vores Facebook-konti, efter historien så dagens lys, har mange af os også de sidste mange år brugt platformen som et andet slags mediearkiv til alle vores billeder, videoer, minder og holdninger, og selvom vi deaktiverer og sletter på livet løs, vil det være stort set umuligt for den almene bruger at slippe helt ud af Facebooks kløer.

Facebooks fornemmeste opgave i 2019 bliver derfor at genvinde tilliden til brugerne – og ikke mindst deres tid på platformen.

Vil politikerne regulere Facebook?
Men du og jeg er ikke de eneste, der skal lefles for i 2019. Det forgangne år har nemlig også budt på en række politiske stramninger for Facebook i Europa, hvor EU ikke har været bange for at sende kæmperegninger til mediegiganten efter brud på databeskyttelse. Senest er EU’s GDPR-lovgivning da også blevet noget af en hovedpine for det sociale medie.

Og det smitter af på Facebooks hjemmebane, USA.
Her har Mark Zuckerberg brugt sit 2018 på høringer i Kongressen, hvor amerikanske politikere fra både Demokraterne og Republikanerne bl.a. har spurgt ind til Facebooks rolle i Cambridge Analytica-skandalen, Facebooks rolle i det amerikanske valg– og ikke mindst Facebooks generelle rolle i samfundet.

Fra at vi i 2017 talte om Zuckerbergs mulige kandidatur til præsidentposten i USA, har Facebook i 2018 ikke mange venner tilbage i D.C., og høringerne har da også givet antydninger til, at de amerikanske politikere ikke er langt fra overvejelserne om en form for regulering af Facebook, hvis ikke mediegiganten får styr på sin indtil videre noget laissez-faire tilgang til brugernes data og dets rolle i amerikansk politik.

Men høringerne har også vist, at nok kan amerikanske politikere være skridtet nærmere en regulering af kæmpe-mediet, men det er langt fra alle i D.C., der forstår tech-giganten.

Et af de mest tåkrummende spørgsmål, og der var en del, under høringerne kom således fra Utahs senator Orrin Hatch (R): ”Hvordan vedligeholder I en forretningsmodel, hvis ingen betaler for jeres ydelser?” hvortil Zuckerberg måtte svare: ”Senator, vi sælger annoncer”.

Og den uvidenhed kan da også komme Facebook til gode.

Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at Facebook også findes i 2019, og der er heller ingen tvivl om, at de fleste af os også stadig vil scrolle gennem det endeløse feed af billeder, videoer, opdateringer og annoncer. Men 2019 vil også unægtelig blive et afgørende år for Facebooks fremtid – både hos brugerne og ikke mindst hos politikerne. Spørgsmålet er, hvor længe Facebook kan lykkes med at drive ‘business as usual’.

Katrine Villarreal Villumsen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og cand.mag. i Amerikanske Studier fra samme sted. Hun har tidligere boet, studeret og arbejdet i Californien, været ansat på Berlingske og i DR Nyheder, og er nu selvstændig og specialiserer sig i at rådgive medier, organisationer og virksomheder i at præstere bedre på sociale medier. Hun underviser desuden i sociale medier i både Danmark og i Norge, ligesom hun har deltaget i en lang række foredrag, oplæg og konferencer om emnet. Tilknyttet Kongressen.com som SoMe-analytiker. Tlf. 3160 5020 E-mail: katrinevillumsen@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen