Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Er Hillary igen ved at miste grebet om Iowa?

Med under to uger til valgdagen i Iowa, har Bernie Sanders halet ind på den ellers sikre favorit, Hillary Clinton. Kampen om Iowa ser derfor ud til at blive tættere end først forventet, og Hillary Clinton må sande, at hun har mere end vanskeligt ved at begejstre den berømte primærstat, som hun i 2008 tabte til Barack Obama

IOWA: I byen Waterloos centrale forsamlingshus i det nordøstlige Iowa føres fremmødte støtter til et Hillary Clinton-arrangement ind i et rum der følger reglen om at være lidt for lille for at få fremmødet til at virke større.

Clinton indtager hjemmevandt pladsen bag mikrofonen og fortæller om netop at have besøgt industriparken Cedar Valley TechWorks nær ved, og roser byen for at have investeret i højkvalitets tekniske jobs og træningsfaciliteter der vil gøre Waterloo konkurrencedygtig i den globale økonomi.

Det er en relativ nylig udvikling at dette hjørne af Iowa kan tiltrække investering og skabe velbetalte industrielle jobs. I flere årtier var området i en langvarig depression og mest kendt for den højeste ’crystalmeth’-produktion i landet og den lokale by Oelwein var en tilbagevendende reference på latenight talk shows som symbolet på udkants-Amerikas forrådnelse.

De globale handelsdynamikker der berøvede Waterloo-området mange af dets traditionelle jobs fra 1970’erne og frem vil mange kritikere mene blev fremskyndet af Bill Clintons gennemførelse af NAFTA frihandelsaftalen med Canada og Mexico i 1994, som Hillary Clinton var forbundet med som medlem af sin mands regering.

Clinton har under øget pres fra senator Bernie Sanders’ progressive fløj erklæret sig imod frihandelsaftaler med både en stribe Stillehavsnationer og Europa, henholdsvis TPP og TTIP, og vil helst have vælgerne til at glemme hendes involvering med NAFTA i halvfemserne.

I hendes tale ser hun fremad, og peger på øget investering i teknologi og genuddannelse idet hun knivskarpt og kompetent fremlægger sin vision for at skabe en stærkere økonomi til det 21. århundrede.

De seneste politiske målinger i Iowa viser et meget tæt løb mellem Clinton og Sanders, og Clintons flytbare holdninger såsom på frihandelsområdet synes at være en stor grund til at mange er draget til Sanders’ simple og populistiske positioner.

Clintons appel er fortsat at hun ville være den måske mest kvalificerede kandidat til præsidentembedet nogensinde i kraft af hendes arbejde i hjertet af politik i tre årtier. Dette er dog mindre attraktivt for mange vælgere idet hun netop er for tæt på de eksisterende magtstrukturer, og legemliggør en elitær distance og ikke kan relateres den jævne amerikaner. Følelsen er at hun har ændret mening for mange gange i sit langvarige politiske liv og hun mest kerer sig om at vinde, hvor Sanders har kørt i samme rille om økonomisk ulighed og en robust velfærdstat siden 1960’erne.

Meredith, der også støttede Clinton i 2008, er mest tryg ved at lade en erfaren kandidat som hende beskytte vigtige politiske prioriteter – især kvinders reproduktive rettigheder som hun aldrig havde troet skulle forsvares igen, men nu er under kraftigt angreb fra højrefløjen. Meredith mener dertil at det er på tide med en kvindelig præsident, hun er selv over 60 år og frygter ikke at få chancen for at stemme på en kvinde igen hvis Clinton taber.

Udenfor holder nogle Sanders-støtter en lille moddemonstration og har hængt et banner op på en bygning med front mod forsamlingshuset. Sanders’ tilhængere er i alle afkroge af staten.

En søndag et par dage efter samles et hold frivillige for Sanders-kampagnen på en parkeringsplads i West Des Moines og fordeler sig i grupper der spreder sig ud over de omkringliggende villaområder for at banke på døre og nå potentielle vælgere.

Abhishek og Andrew vandrer ned af en mondæn villavej og leder efter de adresser som kampagne hovedkvarterets vælgerlister siger er mulige støtter. Abhishek er den lokale vælgerkoordinater og var også frivillig for Obamas kampagner i 2008 og 2012, men han stemmer dørklokker under navnet ”Leroy”. Det er første gang Andrew er involveret med politik, men er blevet tiltrukket af Sanders’ budskab om politisk transformation og engagement.
En mand i en forhave vinker dem videre før de når hans dørtrin:
”Vi stemmer på Hillary, vi har bestemt os!”

Abhishek og Andrew vinker høfligt og går videre til næste adresse.

Christine, en advokat og livslang ”caucus” deltager, er meget imødekommende overfor de frivilliges fremstilling af USA’s politiske udfordringer og hvordan senatoren fra Vermont ville håndtere dem. Hun er især venligt-stillet overfor Sanders’ ambitiøse plan for at gøre både primærskole af en højere kvalitet og gøre højere uddannelse billigere. Hun lover at overveje at støtte Sanders og hun markeres som en ”måske” på de frivilliges liste.

Næste hus åbner Tom døren og inde fra huset høres tydeligt at hans kone gøre sit bedste for at få deres børn til at få vintertøj på så de kan komme videre til søndagens aktiviteter. Tom er samfundsfagslærer i gymnasiet og synes godt om Sanders politik som han er fint inde i, men han er i tvivl om hans valgbarhed, selv hvis han skulle vinde Iowa. Hans kone har bestemt sig for Clinton.

I mange af husene hvor de menneskelige beboere ikke er hjemme hilses de frivillige af hunde der kaster sig mod glasdøre af enten glæde eller fjendtlighed når dørklokkerne trykkes ind.

Tilbage ved Abhisheks hybridbil drøftes dagens blandede succes, men det vigtigste er at nå så mange potentielle vælgere som muligt. Deres umiddelbare modtagelighed for Sanders’ revolutionsbudskab kommer i anden række.

”Hvis vi når kampagnens metriske mål for vælger ’outreach’ kan vi se en korrelation i tilslutningen frem mod caucus-valgdagen. Hvis modellen holder skulle fodarbejdet føre til en sejr i Iowa.” Siger Jim, en anden koordinator.

Dagen efter på den lokale Caribou Coffee, en regionalspecifik konkurrent til Starbucks, er Constance i gang med at rekruttere distriktskaptajner for Clinton til valgdagen 1. februar. Hun er uddannet med baggrund i medicin og har taget orlov fra sit konsulentjob i Boston for at arbejde for kampagnen.

Hun forstår at mange er tiltrukket af at genskabe den bevægelse der bar Obama til det Hvide Hus i 2008, men mener at den politiske virkelighed kalder på en dygtig og stærk forhandler som Clinton til at forsvare de politiske sejre demokraterne har opnået de sidste otte år.
”Hun forstår at opnå lovgivning skriftvist og at navigere Washington, hvilket vil være altafgørende med en republikansk kongres der stritter imod.” udlægger Constance koldt sin analyse.

Hun frygter at Sanders græsrodsrevolution vil løbe panden mod muren i Washington. Ikke desto mindre er kvarteret omkring Caribou Coffee fyldt med Sanders’ skilte i forhaverne.

Med to uger til valgdagen kan Iowa glide Clinton af hænde, fordi Abhishek og Andrews håbefulde budskab måske vil gribe vælgerstemningen mere end Constances nøgterne pragmatisme.

Clinton ville sagtens kunne overleve at tabe i Iowa, men valgets tæthed genkalder ubehagelige minder fra 2008 hvor hendes nederlag til Obama i staten blev starten til hendes Waterloo i primærvalget.

Written By

Johan Wizan er bachelor i litteraturvidenskab med speciale i amerikanske samfundsforhold. Forfatter til 'Scener Fra Et Primærvalg' og blandt bidragyderne til 'PræsidentPortrætter' og 'Glimt Af Et Præsidentvalg'. Bor til daglig i New York og er tilknyttet Kongressen.com som indenrigsskribent. Mail: Johanwizan@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen