Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Flake og Corker til Kongressen.com: “Trump skader USA’s renomme”

De er kendt som to af de mest udtalte republikanske senator kritikere af præsident Trump. I dette interview med Kongressen.com fortæller Jeff Flake og Bob Corker om, hvorfor de mener, præsidenten skader Amerika med sine dispositioner og hvordan de har stadig sværere ved at genkende deres eget parti under Trumps ledelse

Jeff Flake har ikke meget til overs for den siddende amerikanske præsident. Det har hans senatskollega, Bob Corker, heller ikke. Tværtimod er de begge kendt for gentagne gange at gå i rette med præsidenten offentligt. Både hvad angår indenrigs- og udenrigspolitiske dispositioner. Jeff Flake og Bob Corker er begge republikanere, nøjagtig som Donald Trump er det. Dermed er de officielt også partifæller og på samme hold. Sådan ser hverken præsidenten eller de to senatorer dog på det. Tværtimod lægger hverken Flake eller Corker skjul på, at de har meget svært ved at genkende deres parti under Trumps præsidentskab.

Det er en solrig sommerformiddag, da Kongressen.com møder de to erfarne senatorer på gårdspladsen ved Marienborg. Her har de sammen med en mindre delegation på i alt fem kongrespolitikere besøgt den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, for at drøfte den aktuelle handelskrig mellem USA og EU. En situation, Løkke efter mødet udtrykte bekymring omkring og som han betegnede som en krise. En udlægning, både Flake og Corker nikkede enigt til.

Hverken Jeff Flake eller Bob Corker søger genvalg ved efterårets midtvejsvalg. 55-årige Flake har den forgangne valgperiode repræsenteret Arizona sammen med John McCain i Senatet, mens 65-årige Corker er i gang med at afslutte sin anden valgperiode som Tennessee senator. Hvad de så skal bagefter? Tja, spekulationer om at især Jeff Flake ligner en mand, der godt kunne finde på at udfordre Trump i de republikanske primærvalg, har været ganske vedholdende. Og direkte adspurgt af Kongressen.com holder Flake da også selv den dør åben.
“Jeg håber at der er en eller flere republikanere, der stiller op imod ham ved primærvalgene. Det vil være godt, for det kan minde de republikanske vælgere om, hvad vi traditionelt set har stået for og fortsat bør stå for. Frihandel, økonomisk frihed, personligt ansvar, et stærk forsvar og respekt for vores allierede. Jeg håber at nogen vil udfordre ham. Jeg har personligt ikke udelukket noget endnu. Men lige nu er det ikke planen.”

Er det svært for dig at genkende dit eget parti i øjeblikket?
“Ja, det er der ingen tvivl om, at det er. Og når jeg rejser rundt i delstaterne og taler med folk, møder jeg bekymring blandt mange. Det her er ikke, hvad vores parti står for. Og hvad vælgerne er vant til at vi står for.”

Du har rejst en del rundt i flere af de stater, som ligger tidligt i primærvalgkampen. Hvad har dit budskab til folk der været i forhold til det, du mener er den ægte republikanske politik?
“At vi nok skal komme igennem det der sker i øjeblikket. Vi vil vende tilbage til at være partiet, der går ind for frihandel, en begrænset offentlig sektor og anstændighed. Jeg har forsøgt at indgyde lidt håb om at vi nok skal klare den. Men at vi skal tilbage til de værdier, vi altid har hyldet.”

Nogenlunde samme svar lyder fra Bob Corker. Også han har, nøjagtig som sin kollega fra Arizona, svært ved at genkende de republikanske kerneværdier under præsident Trumps ledelse.
“Jeg tror på at Amerika skal stå vagt om det gode i verden. Og skal søge at skabe og styrke partnerskaber globalt, i stedet for at smadre dem. Den økonomiske politik skal være ansvarlig. Vi skal gå ind for frihandel. Vi skal vagt om vores demokratiske institutioner. Og der sker ganske mange ting i øjeblikket, som går imod alt det, jeg har været med til at stå for gennem årene. Jeg håber det går hurtigt over, så vi kan vende tilbage til det, vores parti traditionelt set står for,” lyder den kontante melding fra Tennessee senatoren.

At både Flake og Corker er lodret uenige med præsident Trump i spørgsmålet om frihandel, er ikke nogen hemmelighed. Og med den seneste tids eskalerende handelskrig mellem USA og EU, rykker Trump stadig længere væk fra den linje, både Flake og Corker ser som den traditionelle republikanske.
“Præsidenten har jo en meget stærk position i partiet lige nu. Det kan man ikke komme uden om. Det er jo også derfor, flere af os nu forlader vores poster. Men jeg tror ikke, at den nuværende linje kommer til at gælde ret længe. Det republikanske parti står traditionelt set for frihandel og det tror jeg også vil være tilfældet fremadrettet. Det vi ser nu er bare et politisk hik,” siger Jeff Flake og fortsætter:
“Det har været ganske uforudsigeligt den seneste tid. Først kom straftolden, så kom der undtagelser, så kom det europæiske, canadiske og mexicanske svar på Trumps politik. Og som jeg har sagt til den danske statsminister, så kan jeg godt forstå reaktion. Og forhåbentlig kan vi få vendt udviklingen til det bedre snart. Men jeg kan godt forstå den reaktion, der er kommet fra EU. Jeg har svært ved at se, hvordan man kan se det på andre måder. Jeg har hele tiden holdt fast på, at vi skal værne om vores allierede. Og derfor bekymrer flere af præsidentens udtalelser på det område mig også. Det er noget, der bekymrer mig dybt og det er en bekymring, som mange af mine senatskolleger deler.”

Bob Corker er blandt de kolleger, der deler Flakes bekymring. Som formand for Senatets Udenrigspolitiske Komite en mand, hvis ord vejer tungt i den udenrigspolitiske debat i USA. Men heller ikke han har haft held med at ændre præsidentens dispositioner den seneste tid. Dispositioner, der ifølge Corker, skader USA’s globale omdømme.
“Jeg er foruroliget over de skridt, præsidenten har valgt at tage i forhold til vores europæiske allierede. Det er en følelse, flertallet af politikere i Kongressen deler. Men han kan jo føre en stor del af sin udenrigspolitik uden om Kongressen, hvad han også gør. Jeg fandt udviklingen omkring det seneste G7 møde meget bekymrende. Jeg håber, at det kommende NATO møde bliver mere produktivt.”

Senator Corker, som du ser det, repræsenterer præsidenten sig selv eller partiet i spørgsmålet om frihandel?
“Det republikanske parti som vi kendte det indtil for halvandet år siden, har altid stået for frihandel. Så det der sker nu, er det stik modsatte af, hvad partiet har stået for. Demagogerne har desværre fået for meget spillerum i deres fremstilling af det negative ved frihandel. Og det giver ikke nogen mening at lange ud efter Europa, som man nu vælger at gøre. Men som så meget andet med Trump, så handler det om hans base. Men jeg kan forsikre dig om, at mange kongresmedlemmer, jeg selv inklusiv, ikke går ind for at gå efter sine allierede sådan som Trump lige nu gør det med Europa.”

Hverken Jeff Flake eller Bob Corker søger genvalg ved midtvejsvalget dette efterår. Et midtvejsvalg, der ikke tegner alt for lovende for Republikanerne, ifølge Flake:
“Det ser svært ud for Republikanerne. Især i Huset. Det ser noget bedre ud i Senatet, på grund af de stater, der er på valg. Men i Huset ser det svært ud for os. Og det kunne sagtens tænkes, at flertallet tipper til Demokraterne. Logikken tilsiger, at det sker. Senatet ser lidt mere sikkert ud.”

Bob Corker er lidt mere forsigtig i sin vurdering af efterårets valg. De seneste par års udvikling i amerikansk politik har gjort det vanskeligere end ellers med at forudse begivenhedernes gang.
“Det er svært at sige, hvad der kommer til at ske. Den seneste udvikling omkring Højesteret kommer helt sikkert til at spille en stor rolle. Så hvem ved? Lige nu ændrer tingene sig for dag til dag i Amerika. Bogstaveligt talt.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen