Kongressen.com
Nyheder Perspektiv

‘FN – Vores Sidste, Bedste Håb’ på gaden 14. september

Mandag den 14. september udkommer bogen ‘FN – Vores Sidste, Bedste Håb’. En bog, der ser nærmere på organisationen, præsident Kennedy kaldte ‘our last, best hope’ og som i år fejrer 70 års jubilæum. Redaktør Anders Agner Pedersen står bag værket og har til bogen blandt andet talt med den nye FN-formand, Mogens Lykketoft

For første gang nogensinde, har FN fået en dansk formand. Han hedder Mogens Lykketoft og skal sammen med generalsekretær Ban Ki-Moon, styre FN det kommende år. Et år, hvor FN fejrer 70 års jubilæum og samtidig skal håndtere en række afgørende spørgsmål, heriblandt klimaforandringer, flygtningestrømme og fattigdom. FN befinder sig i en imagekrise. Den organisation, Kennedy kaldte ‘vores sidste, bedste håb’, bliver påhæftet ord som papirtiger og bureaukratijungle. Ingen er imidlertid uenig i, at FN fortsat er en vigtig global spiller. Ligesom politikere rundt om i medlemslande taler om behovet for et stærkt og handlekraftigt FN. Så meget desto større er paradokset i, at det netop er medlemslandene selv, der forhindrer at FN får den styrke, organisationen i sin tid var tiltænkt.

I den nye bog ‘FN – Vores Sidste, Bedste Håb’, fortæller en række af verdens førende FN-kilder historierne om de afgørende begivenheder og problemstillinger, der har formet FN de første 70 år. Den nytiltrådte formand, Mogens Lykketoft, der som første dansker nogensinde skal lede FN’s generalforsamling, præsenterer sin vision for FN og analyserer, hvordan FN kan videreudvikles. Desuden medvirker centrale FN-personer som Hans Blix, Jack Matlock, Elisabeth Lindenmayer og Stanley Meisler. Desuden fortæller chefen for hele FN i Geneve, Michael Møller, om organisationens udfordringer og endelig tager oberst Lars Møller os med tilbage til den dag i 1994, hvor han iværksatte Operation Bøllebank og gik fra hjemlig kendt militærleder til internationalt hyldet FN-helt. Det er historien om den ide, alle fortsat er enige om, er god og nødvendig. Men samtidig også historien om paradokset i at ønske et stærkt FN, men være tøvende i forhold til at give FN den fornødne styrke.

Bogen er skrevet af Anders Agner Pedersen, redaktør her på Kongressen.com og udkommer mandag den 14. september. Læs mere her på Kongressen.com i morgen om lanceringen af bogen, som finder sted i FN Byen.

Læs også

Også erhvervslivet får skrammer af stormagtskonkurrencen mellem Kina og USA

Kongressen

Dansk life science kan lede vejen ud af krisen

Kongressen

Sidder fremtidens medarbejdere derhjemme?

Simone Okkels

Grønland, Kauffmann og en verden i krig

Morten Tastum

I har stemt: Her er Bidens VP

Kongressen

En liga i balance: hvad er NFL Draften?

Toke Jensen