Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Første dag i Trumps Amerika

Anspændt stemning og demonstrationer dominerede bybilledet i det centrale Washington D.C. da Donald Trump blev indsat som USA’s 45. præsident.

WASHINGTON D.C.: De karakteristiske røde kasketter var over det hele, og de velkendte kampråb “USA, USA” og “Build that Wall” blev råbt med ligeså stor intensitet og trodsighed som under valgkampen. Mange Trump-tilhængere havde taget store amerikanske flag og bannere med ind foran Capitol Hill, hvor de fejrede, at deres nye præsident – den usandsynlige vinder og outsider, Donald Trump – officielt blev taget i ed som amerikanernes 45. præsident.

Og selvom der langt fra var så mange tilskuere på The National Mall som ved afgående præsident Obamas to indsættelser, var glæden ikke mindre hos de fremmødte.

“Jeg har ventet på det her hele mit liv. For første gang føler jeg håb,” sagde Johnny Murphy, der var kommet fra Maryland, og naturligvis også havde husket den røde ‘Make America Great Again’- kasket.

Det samme havde statskundskabs -studerende Jack Spencer, der havde kørt i 11 timer fra Detroit til hovedstaden for at overvære det øjeblik, han beskrev som et vendepunkt i USA’s historie.

“Det her er første gang i mit liv, at der er lagt op til virkelige forandringer i det politiske system,” sagde han. “Bush og Reagan var det samme. Obama og Clinton- det samme. Det her er første gang, vi virkelig ser noget nyt,” tilføjede han.

Allerede under ceremonien fornemmede man dog den splittelse, der indtil videre har præget det amerikanske samfund i den nye Trump-era. Flere demonstranter havde vovet sig ind gennem sikkerhedsforanstaltningerne, hvor de blandede sig med Trump-støtterne med deres protestskilte. “Fuck Donald Trump” og “No KKK, No fascist USA” råbte de under ceremonien. Det blev for meget for flere af Trump-støtterne, der svarede igen med buh-råb. “Fjern dit skilt, vi kan ikke se,” råbte Johnny Murphy til en ung kvinde, der holdt et skilt med et billede af en muslimsk kvinde med skriften “We are the people”. “Du er så grim, at ingen vil have dig,” tilføjede han – og sådan bølgede fornærmelserne frem og tilbage.

Selvom den nye præsident Trump talte om et samlet Amerika, hvor soldater, hvad enten de er “sorte, brune eller hvide bløder det samme patriotiske blod”, blev hans første dag som præsident ved med at minde om de dybe uenigheder, der eksisterer blandt det folk, han nu skal lede.

Både under og efter indsættelsen opstod der flere protester rundt omkring i hovedstaden. I en park nær National Mall samledes demonstranter for at synge protestsange og vise solidaritet med særligt homoseksuelle, transseksuelle og kvinder. Som dagen gik blev demonstrationerne dog mere og mere intense og tæt ved den rute, hvor Donald Trumps parade mod Det Hvide Hus skulle passere udviklede det sig til voldelige protester med knuste vinduer og tåregas.

Ved eftermiddagstid kunne man høre sirenerne fra ambulancer og politbiler, der kørte frem og tilbage. Ved en af de mere intense protester, der varede ved til ud på aftenen, stod politiet klar med deres tåregas, mens demonstranterne trak elefanthuer op over ansigtet og gjorde hvad de kunne for at vise deres foragt over for ordensmagten. Folk løb frem og tilbage med skilte i hånden, og to kvinder satte sig i meditationsstilling foran den store gruppe af politibetjente, mens journalisterne knipsede løs på deres kameraer.

Omkring 95 blev arresteret og flere betjente såret på en dag, hvor amerikanerne både hyldede deres nye præsident men også beviste, at de er mere splittede end nogensinde før. Idag bliver endnu en test for det opdelte Amerika, når mere end 200.000 amerikanere vil demonstrere mod Trumps præsidentskab i en af de største protestmarcher i USA’s historie.

Kirstine Biltoft-Knudsen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og American University of Beirut. Har tidligere arbejdet for TV-Avisen og TV2 Nyhederne, og er i dag bosiddende i New York. Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mail: kb2824@columbia.edu

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen