Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Folkefest og flade bolde

Super Bowl er og bliver en folkefest, og det kan intet lave om på. Det er nemlig den folkelige hyldest til sporten, der om noget kan samle amerikanerne foran TV-skærmen.

Når der natten til mandag afvikles Super Bowl 49 vil de mange sportsgale amerikanere for størstedelens vedkommende sidde foran TV-skærmen for at følge med i verdens største endagsbegivenhed i sportens univers. Den største endagsbegivenhed siger ikke så lidt, så kan alle fodboldtosser på hele planeten rotte sig sammen, men det er stadig Super Bowl, der vil vinde over en fodbold-VM-finale, hvis man opgjorde det globale seertal. I år koster 30 sekunders reklametid i forbindelse med kampen den nette sum af 4,5 millioner dollars.

Super Bowl er her legender fødes, og stjerner slukkes. Super Bowl er med sit pompøse halftime show i sig selv et cirkus, hvis lige ikke findes i sportens verden, men det er først og fremmest sporten, der er i fokus denne aften.

Sidste år blev en af de store amerikanske sportshelte udspillet og udstillet for åben skærm, da Payton Manning og hans holdkammerater fra Denver fik bøllebank af Seattle Seahawks, der leverede en allerede legendarisk afklapsning ved at vinde med 43-8.

På få timer gik Payton Manning fra at være noget nær glorificeret levende legende til at være manden, der ikke kunne stå for presset, da det spidsede til.

Mannings overmænd Seattle Seahawks er igen i år at finde i Super Bowl, men de har på trods af status som forsvarende mestre indtaget rollen som statist i det store mediecirkus op til kampen. På den anden side af midterlinjen står nemlig New England Patriots, der er et hold, som alle footballfans udenfor Boston elsker at hade. Hvor Dallas Cowboys er det tætteste man kommer på et hold med bred national appeal, så er New England Patriots den diametrale modsætning.

Alle hader Patriots
Intet hold er i løbet af de sidste 15 år blevet lagt for kollektivt had, som det er tilfældet for Patriots. Spørg en amerikansk football-fan, hvem han foragter mest, og fire ud af fem vil pege på Bill Belichicks New England Patriots.

Der er flere årsager til New Englands mangelende popularitet. En af hovedårsagerne er ganske givet, at holdet gennem de seneste 15 år har tæsket alle andre hold godt og grundigt op til flere gange. Her viser amerikansk sportskultur at indeholde en snært af janteloven – man skal i hvert fald ikke tro, at man er noget. Her spiller Belichicks jernhårde stil, der grænser til arrogance, en væsentlig rolle. En anden medvirkende faktor er quarterbacken Tom Brady, der har været styrmanden hos Patriots siden 2000.

Brady er af eksperter bredt anerkendt som en af spillets største, men der ses også skævt til Brady, der har giftet sig med den brasilianske supermodel Gisele Bündchen. De udgør et af USA’s mest celebre par, og den megen fokus på den røde løber får ofte folk til at kigge skævt til Brady og dennes præstationer, som ellers taler for sig selv.

Belichicks og Bradys succestandem har ofte været sat under skarp lup. For eksempel blev Belichick voldsomt upopulær, da Patriots i 2007 blev taget i at udspionere modstandernes signaler under kampe. Det kostede en bøde på 500.000 dollars og en national hetz mod Patriots. Igen er det her værd at huske på, at Belichick er den mest succesfulde træner i nyere tid.

For to uger siden var den så gal igen. Denne gang er det kommet frem, at lufttrykket i boldene ikke var højt nok, da Patriots kvalificerede sig til Super Bowl med en knusende sejr over Indianapolis Colts. De fleste betvivler, at lufttrykket i boldene havde nogen som helst betydning for kampens resultat, men fordi det er Belichick, Brady og Patriots, der nu atter er under mistanke for fusk, har det sat sindene i kog over hele USA.

Det har helt og aldeles fjernet fokus fra det faktum, at en folkefest af de fineste skal til at udfolde sig i Arizona, hvor dette års Super Bowl afvikles. Glemt er nærmest også, at Katy Perry og Lenny Kravitz spiller op til fest i pausen.

Flade bolde
I ugen op til Super Bowl har journalisterne vanen tro sværmet om spillerne, som bier omkring en nektarfyldt blomst. Emnet har været ”deflagate” som amerikanerne har døbt sagen om de bløde bolde. Der er indledt undersøgelser, som var der tale om et statskup mod USA’s præsident.

I skrivende stund kan den amerikanske presse ikke for alvor finde ud af, hvilket ben man skal stå på i forhold til beskyldningerne mod Patriots-organisationen.

Nærmest som en dansk parti-presse er der både for og imod-medier i forhold til Patriots’ skyld eller uskyld.

Hvis danskerne efterhånden, som denne pens ejermand, har fået nok af håndbold og en fuldstændig hysterisk dækning af sporten, så er det for intet at regne mod den detaljegrad, som amerikansk fodbold bliver fulgt med af de amerikanske sportsjournalister, men som det også gør sig gældende for danske mediers dækning af håndbold i snart sagt alle afskygninger, så er amerikanernes sult efter Super Bowl-nyheder umættelig. Folk kører gerne fra Boston til Arizona for at være i nærheden af stadion, når finalen spilles velvidende at alt håb om en billet til finalen vil kræve en investering på over 50.000 kroner for blot en billet.

Hvorfor så ofre de mange liter brændstof? Jo det er jo en amerikansk folkefest, og når der er mulighed for øl, grillmad og football, så kan end ikke beskyldninger om snyd, fjerne entusiasmen for nationalsporten.

Written By

Simon Ydesen er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole med speciale i sportsjournalistik. Blandt bidragyderne til ‘Den Amerikanske Drøm’. Tilknyttet Kongressen.com som sportsskribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen