Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Førstedamens kamp mod børnefedme

Gennem de sidste tre årtier er fedme blandt børn tredoblet i USA. I dag er næsten hvert tredje barn i USA overvægtig eller fed. I 2010 lancerede USA’s førstedame, Michelle Obama initiativet, Let’s Move, med det noble mål at løse problemet med fedme blandt en hel generation, så børn født i dag vil vokse op som sunde individer med mulighed for at forfølge deres drømme. Men er det for ambitiøst et mål i et land, hvor knap 70% af den voksne befolkning er overvægtige eller direkte fede?

“Det fysiske og mentale helbred for en hel generation, samt den økonomiske sundhedstilstand for vores nation, står på spil”, sagde Michelle Obama ved lanceringen af sit nye sundhedsinitiativ, Let’s Move, i februar 2010. Og som førstedame i et land, hvor fedme de seneste årtier har nået nye højder, kan man kun give hende ret.

Hvis der ikke findes en løsning på Amerikas millioner af overflødige kilo, vil hvert tredje barn, født i år 2000 eller senere, blive ramt af diabetes på et tidspunkt i deres liv. Mange andre vil rammes af kroniske fedme-relaterede sygdomme som hjertelidelser, højt blodtryk, kræft og astma.

I dag er ca. to-tredjedele af USA’s voksne befolkning enten overvægtige eller direkte fede. Af de knap 70 procent, er det lidt under halvdelen, der ’blot’ er overvægtige, dvs. Har et BMI mellem 25 og 30, ca. 35 procent er direkte fede med et BMI mellem 30 og 40. I den tunge ende er mere end seks procent, hvad der kaldes ’ekstremt fede’, og deres BMI ligger højere end 40. Hvis ikke der hurtigt gøres en indsats for at ændre disse mønstre, så vil USA i år 2030 have en befolkning, hvor minimum hver anden amerikaner er ’svært overvægtig’, dvs. fed, og tallene for de ekstremt fede vil ligeledes være steget betydeligt.

Der var engang…
For 30 år siden levede de fleste amerikanere et liv, der holdt dem på en sund vægt. Børn gik til og fra skole hver dag, deltog i gymnastiktimerne og legede i timevis efter skole. Måltiderne var hjemmelavede, i tilpassede størrelse, og altid med grøntsager til. Man spiste sjældent fastfood og såkaldt snacking havde endnu ikke vundet stort indpas i de amerikanske hjem.

I dag ser det meget anderledes ud. I dag går børn ikke til og fra skole, de bliver kørt eller tager bussen. Gymnastiktimerne og eftermiddagslegen er nu skiftet ud med fjernsyn, playstation og computer. Den gennemsnitlige amerikanske familie spiser bemærkelsesværdigt færre hjemmelavede måltider end tidligere, og snacking før, under og efter måltider er i dag et meget velkendt fænomen.

Hvor børn for tredive år siden spiste en enkelt snack om dagen, spiser amerikanske børn i dag gennemsnitligt tre, og tilfører derfor regnskabet mere end 200 ekstra kalorier dagligt. For en femtedel af børnene kan dette tal fordobles, da et stigende antal seks gange dagligt indtager en eller anden form for snack.
Ligesom antallet af indtag er stedet, er størrelserne det også. Portionsstørrelser for både mad og drikke er eksploderet og er nu et sted mellem to og fem gange større, end dengang i 70’erne, hvor fedme endnu ikke var en folkesygdom.

I de seneste tredive år har amerikanernes spisevaner udviklet sig til at indeholde 31 procent flere kalorier, 56 procent mere fedt, og 14 procent mere sukker og sødestoffer. Den gennemsnitlige amerikaner spiser i dag syv kg sukker mere om året, end han gjorde i 1970.
Ovenstående tal er bekymrende i sig selv, og kombineret med det faktum, at mange amerikanere i dag også dyrker bemærkelsesværdig mindre motion, og i stedet vælger sofaen og computeren, ja så er det ikke overraskende, at tallene for overvægt og fedme, bare stiger og stiger.

En slankere fremtid for de yngste
Et enkelt lyspunkt findes der dog, i de nyeste statistikker. For i disse år er amerikanske småbørns vægt faktisk faldende. Det er også en af grundende til, at Barack Obama i sin tale om unionens tilstand i januar i år, komplementerede sin kones initiativ, til rent faktisk at have en virkning.

I dag vejer kun otte procent af småbørn op til seks år for meget, hvor det for nogle år siden var 14 procent. Det er altså knap en halvering i årene fra 2004 til 2012.
Endnu mere positivt er det, at det faldne antal overvægtige og fede børn, også kommer fra familier med lav indkomst, en faktor, der ellers ikke taler for amerikanere med lidt for meget på sidebenene.

Tom Frieden fra det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse, der står bag disse nye tal, siger, at der ikke er fundet nogen klar årsag til faldet, men at mange børneinstitutioner er begyndt at hæve deres standard med hensyn til mad og fysiske aktiviteter.
“Det bekræfter, at i det mindste for børn, kan vi begynde at vende fedmeepidemien”, siger han.
Ligeledes kan faldet også skyldes et fald i sukkerholdige drikke eller en større grad af amning, og USA’s førstedame, er da også rigtig glad over de nye tal, og ytrer sin begejstring over de fremskridt der, bl.a. takket være Let’s Move, er gjort omkring fedme blandt de yngste amerikanere.

Og førstedamen og hendes medarbejdere i Let’s Move, sætter da også alt ind på at ændre levevilkårene for overvægtige børn. Senest har Michelle Obama indgået et samarbejde med USA’s fødevarestyrelse om et forbud mod reklamer for usund mad og drikkevarer på skoler. Vigtigheden af et sådant forbud skal ses i lyset af, at fødevareindustrien i 2009 brugte150 millioner dollars til at markedsføre sodavand og junkfood i amerikanske skoler.
Som et lidt mere langsigtet projekt, har førstedamen ligeledes for nylig foreslået ændringer til levnedsmiddelstyrelsens mærkater for næringsindhold på madvarer, der, hvis forslaget bliver vedtaget, skal oplyse mere realistiske portionsstørrelser, samt lægge mere vægt på antallet af kalorier i madvarerne.

Hvad med resten?
Men selvom tallene for de yngste amerikanere ser bedre og bedre ud, ja så er tallene for de ældre børn samt teenagere stadig faretruende høje. Blandt 6-19-årige amerikanske børn er mere end 34 procent overvægtige eller fede, af disse, er det knap halvdelen der går under betegnelsen ’fed’. Sidstnævnte grupper stiger da også jo tættere børnene kommer på at blive voksne, hvilket kun giver anledning til stigende bekymring, for hvad sker der så med de børn og unge mennesker, når de bliver opslugt af den i forvejen massivt overvægtige voksengruppe af amerikanere?
Man kommer ikke udenom, at USA som samfund, i bogstavlig forstand, vokser år for år. For mange millioner af amerikanere er overvægt, fedme, fastfood og mangel på bevægelighed deres hverdag. Følgesygdomme som højt blodtryk, hjertelidelser og kræft er direkte resultater af deres livstil.
For millioner af amerikanere er det deres nutid og vil også blive deres fremtid.

I de yngste amerikanere, der endnu har et helt liv til at lære sig de bedste og sundeste vaner, har Michelle Obamas projekt, Let’s Move, ramt en hovedåre. I kraft af sin popularitet har det været muligt for hende og hendes stab at initiere en national bevægelse med det enkle og noble formål, at børn skal kunne forfølge deres drømme, og vokse op som sunde individer.
For første gang i flere årtier ser man et lille lyspunkt i de ellers mørke tal for overvægtige amerikanere. Man kan håbe, at de sunde tendenser fortsætter og videreføres fremover, så USA i 2030 viser et slankere billede en de dystre fremtidsprognoser.

Written By

Cecilie Baunegaard er bachelor i amerikanske studier og engelsk fra CBS, samt master i globale studier fra RUC. Blandt bidragyderne til ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’ og ‘Glimt Af Amerika’. Dækker amerikansk sundhedspolitik for Kongressen.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen