Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Generalerne irettesætter Trump og Cruz

Både Donald Trump og Ted Cruz har haft travlt med at demonstrere styrke i forhold til, hvordan de vil bekæmpe Islamisk Stat. Der er bare lige et, men ret centralt, problem: Flere af de ting, de foreslår, er i strid med loven. Hvilket flere højtstående militærfolk nu gør opmærksom på.

Den ene vil genindføre waterboarding og i øvrigt dræbe både terrorister og deres familier. Den anden vil tæppebombe terroristerne.
Der er bare lige et problem med forslagene fra henholdsvis Donald Trump og Ted Cruz: Det, de foreslår, må man ikke. Trumps forslag om at slå terroristers familier ihjel er i direkte strid med loven. Og Ted Cruz model med at tæppebombe Islamisk Stat er ikke en praksis, det amerikanske militær anvender.
Ganske interessant, set i det lys, at begge de herrer med jævne mellemrum har fremhævet disse forslag som centrale brikker i deres planer i bekæmpelsen af IS.
Derfor har vi i den seneste tid været vidne til noget, som er højest usædvanligt i amerikanske valgkampe, nemlig at ledende militærpersoner offentligt går i rette med præsidentkandidaternes forslag.

Normalt blander militærfolk sig ikke direkte i en primærvalgkamp, men tonen i den republikanske valgkamp har i denne omgang været så hård, at fagfolkene har følt det nødvendigt at mane til besindighed. I et felt hvor kandidaterne har en påfaldende mangel på militær erfaring, har de republikanske kandidater gjort en dyd ud af at slå sig på brystet og komme med radikale løsninger på krigen mod Islamisk Stat. Det har ved flere lejligheder fået militærfolk til at råbe op, og forsøge at få lidt perspektiv i diskussionen. Amerikanerne kan ikke bare gøre, som det passer dem, som det ellers lader til at være opfattelsen hos de republikanske kandidater. Faktisk er der noget så ubelejligt som international lov og normer, som står i vejen for kandidaternes planer.

Det har for en gangs skyld ikke kun været topkandidaten Donald Trump, som har gjort sig uheldigt bemærket. Som sagt, så har nummer to på listen, Ted Cruz, også været på banen med meldinger i den retning.

Trump har gjort sig bemærket ved at lægge op til at genindføre torturmetoder mod fanger eller drab på familiemedlemmer til krigere fra Islamisk Stat. På sin side har Cruz gjort sig bemærket ved at sige at hans løsning på problemet med Islamisk Stat vil være at tæppebombe i regionen.

Disse udtalelser har fået flere militærfolk til at blande sig i debatten, og sige at sådan noget må amerikanske soldater ikke, og at det ikke vil være i tråd med amerikanske værdier at bombe folk i det omfang Cruz lægger op til. Samtidig har andre været ude og kalde Trumps opfodringer for direkte ulovlige, hvilket ville tvinge militæret til at nægte at følge hans ordrer, hvis han bliver valgt til Det Hvide Hus.

Tæppebombning af IS
Nummer to i ræset om at blive det republikanske partis præsidentkandidat, Ted Cruz, har ved flere lejligheder lovet at hvis han bliver præsident, så vil han tæppebombe Islamisk Stat.

At tæppebombe fjenden er dog ikke noget det amerikanske militær gør mere. Derfor tog den amerikanske chef for kampen mod Islamisk Stat, generalløjtnant Sean MacFarland til genmæle. At tæppebombe fjenden er ifølge generalen ikke i tråd med amerikanske værdier. Tæppebombning er nemlig ikke præcist rettet mod fjenden, men blot bombning af et område – lige meget hvem der er i det, inklusiv civile. Det er især en strategi, som associeres med Anden Verdenskrig og Vietnamkrigen. Derfor følte generalen sig nødsaget til at rette på præsidentkandidaten.
Cruz var efterfølgende ude og forsøge at rette sine udtalelser ved at sige at han blot mente tæppebombning, ligesom man gjorde under Golfkrigen i 1991. Det fik efterfølgende den daværende chef for luftkrigen i 1991, Chuck Horner, til at tage kraftigt afstand fra Cruzs beskrivelse. Bombningerne i 1991 var ikke tæppebombning, men præcisionsbombninger. Enten var der altså tale om at Cruz ikke ved hvad han snakker om, og får begreberne blandet sammen, eller også så lægger han op til en markant eskalation af USA’s bombninger til et uacceptabelt niveau. Ingen af delene lige hvad man håber på at høre fra en kandidat til chef for verdens mægtigste militære styrke.

Ulovlige ordrer fra Trump
På sin side har Donald Trump også gjort sig uheldigt bemærket med bemærkninger om sikkerhedspolitik.
Et af hans løfter har blandt andet være at genindføre ”water boarding” som forhørsmetode. Water boarding er en torturmetode, som giver ofret en fornemmelse af at drukne ved at lægge et stykke stof over hovedet på ofret og hælde vand over. Ifølge Trump er water boarding et nødvendigt og rigtigt værktøj i kampen mod terror.

En anden måde Trump mener USA bør bekæmpe Islamisk Stat, er at gå efter familiemedlemmerne til krigere som kæmper for IS.

Disse løfter har fået flere tidligere militærfolk til at tage afstand fra den ledende republikaner. Sådanne tiltag er nemlig ulovlige, og derfor vil militæret komme til at stå i en prekær situation, hvis Trump skulle vinde. Man ville nemlig være tvunget til at nægte at følge præsidentens ordre, da militærfolk ikke har pligt til at følge ulovlige ordrer. De har faktisk pligt til ikke at adlyde.

Dermed står Trump i lidt af et problem, da han ikke vil kunne gennemføre sine løfter, fordi de er ulovlige, og kan dermed ikke gennemføres.

Man må altså sige at debatten i den igangværende primærvalgkamp, har nået et helt nyt niveau af radikale udtalelser, når militæret er nødt til at gå i rette med kandidaterne. De prøver alle at overgå hinanden, og nu er der altså nogen der må prøve at tale dem til fornuft. Om det lykkes er tvivlsomt, da kandidaterne blot lader til at score point hos deres målgrupper på kontroversielle udtalelser. Men det er samtidig yderst problematisk, at den måske kommende leder af verdens stærkeste militære magt, allerede under valgkampen må irettesættes om grænserne for magtanvendelse. Det lover ikke godt for den videre debat.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen