Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Gifford: Kampagner overlever ikke et dårligt Super Tuesday-resultat

Den amerikanske ambassadør, Rufus Gifford, er blandt talerne ved den store Super Tuesday-valgaften på MAD. Gifford har selv været en del af de sidste Super Tuesdays for Obama-kampagnerne, og fortæller i dette interview med Kongressen.com, hvorfor Super Tuesday er så afgørende en dag for de forskellige kandidater

Super Tuesday står for døren og dermed rykker valgkampen ind i en ny fase. For hvor det hidtil har handlet om en delstat ad gangen, er der et helt dusin delstater i spil Super Tuesday. Af samme grund er det også af afgørende betydning for kandidaterne at komme godt fra Super Tuesday. Sker det modsatte, er sandsynligheden for, at deres kampagne kuldsejler, stor.
Den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, var selv en aktiv del af de to foregående præsidentvalg for Obama-kampagnerne og er i morgen blandt talerne ved Kongressens store Super Tuesday-valgaften på Modern American Diner.
I dette interview med Kongressen.com fortæller ambassadøren om, hvordan valgkampsdynamikken ændrer sig ved Super Tuesday, hvordan kampagnerne forbereder sig på dagen og hvorfor det stort set er umuligt for en kampagne at rejse sig igen, hvis man får et dårligt Super Tuesday-resultat.

Du har været en del af Super Tuesday både i 2008 og i 2012 for Obama-kampagnen. Set ud fra et kampagneperspektiv, hvordan forbereder man sig på Super Tuesday?
“2012 var meget anderledes end 2008, fordi der var taler om en genvalgskampagne. Men Super Tuesday i 2008 var både meget særlig og meget vigtig for kampagnen. Der er nogle dage, som man tænker tilbage på som værende særlig vigtige for Obama-kampagnen. Den dag, hvor vi vandt i Iowa var selvfølgelig vigtig. Men Super Tuesday var første gang, at Obama-kampagnen for alvor kom på det nationale landkort. Clinton-kampagnen havde den her ’firewall’ om, at ja, Obamas folk kan måske organisere sig til sejr i Iowa og South Carolina. Men når først det kommer steder som New York, Illinois og Californien, som alle var en del af Super Tuesday i 2008, så har han ikke en chance. Han har hverken pengene eller organisationen. Og ja, hun vandt New York og Californien, men han var i stand til at tage store sejre i andre stater. Til syvende og sidst handler det jo om delegerede, hvilket kan være meget teknisk at forholde sig til. Men strategerne havde lagt en virkelig gennemtænkt plan, som blev vel udført, og det betød, at vi for alvor fik yderligere vind i sejlene. Det var en meget spændende aften. Også fordi Super Tuesday er noget andet end de første primærvalg. Kampagner starter som regel meget regionalt med en delstat først og så videre til den næste. Town hall møder, vælgermøder på kaffebarer, rundt og hilse på folk på gaderne. Når først du når Super Tuesday, så er alt det slut. Så handler det alt sammen om tal og ’the big game’. Og hvordan man spiller ’the big game’. For man skal overleve. Ellers er det slut.”

Hvor lang tid i forvejen begynder man at forberede sig på Super Tuesday?
“Vi begyndte at se på Super Tuesday cirka et år før selve dagen fandt sted. Og fokus intensiveredes selvfølgelig som vi kom tættere på. Men et godt planlagt Super Tuesday kræver mindst et halvt års forberedelse. Du skal have styr på pengene og organisationen. ’The ground game’ er utrolig vigtigt den dag. For på Super Tuesday handler det ikke længere om at kandidaten er det ene eller andet sted, og giver hånd til vælgerne. Det kan man ikke. Det handler om at have en stærk organisation, som er motiverede og som kan være med til at nå ud til vælgerne i de enkelte byer og delstater. Og sprede kampagnens budskab. Selvfølgelig handler det stadig om kandidaten, men den virkelige magi omkring Super Tuesday opstår, hvis du har en god organisation. Og hvis de er motiverede på en måde, så de er med til at sørge for, at din kampagnes budskab når ud til vælgerne. Og medvirker til, at de går hen og stemmer. Det er en meget anderledes måde at spille spillet end når man går efter sejren i Iowa, eksempelvis. Man skal kunne begge dele. Men Super Tuesday er en meget særlig og meget vigtig dag.”

Hvordan ser du på dette års Super Tuesday?
“Vi står midt i en meget polariseret valgkamp. Fløjene er styrket og centrum-kandidaterne er under pres. Men det interessante med Super Tuesday er, at man som kandidat skal evne at tage den energi, din kampagne har haft i de første par delstater, og sørge for at den får en langt bredere appel. Det skal vi holde øje med på Super Tuesday. Er Bernie Sanders og Donald Trump i stand til at tage deres støtte fra henholdsvis venstrefløjen og højrefløjen og løfte det op på et mere generelt nationalt niveau? For det er vanskeligt, netop fordi det er en langt mere sammensat vælgergruppe, man nu skal appellere til end det har været i de enkelte delstater før Super Tuesday. Eller ender det med at establishment-kandidater som Hillary Clinton og Marco Rubio kommer til dominere, fordi folk først for alvor begynder at følge med nu her? Indtil nu har vælgerne hørt meget om Trump, men de har ikke rigtig brugt tid på at følge med. De har ikke rigtig sat sig ned og lyttet til budskaberne endnu.”

Hvad tror du, der kommer til at ske?
“Det er svært at sige. Jeg tror, det bliver en god aften for Hillary Clinton. Demografien taler til hendes fordel i de stater, der stemmer den dag. Jeg tror hun får et godt Super Tuesday. Hos Republikanerne er det noget vanskeligere at forudse. Vi har stadig til gode at se, om nogen rent faktisk kan slå Donald Trump. Der tales meget om kandidater, der har sikret sig en stærk andenplads. Og det giver mening. Fordi hvis det ender med at blive Trump mod en anden kandidat, eksempelvis Marco Rubio, hvordan reagerer de republikanske vælgere så? Trump har omkring 30-40 procent opbakning blandt de republikanske vælgere. Men jo ikke 50 procent. Så hvis de andre kandidater dropper ud og det kun er Trump og Marco Rubio, hvad sker der så? Samler resten af vælgerne sig så rundt om Rubio? Det er det store spørgsmål, som vi skal holde øje med, hvad angår Republikanerne og Super Tuesday.”

Er det muligt at rejse sig efter et dårligt Super Tuesday? Eller er det vind eller forsvind?
“Som jeg ser det, er det stort set umuligt at rejse sig efter et dårligt Super Tuesday som kandidat. Ikke kun på grund af spørgsmålet om delegerede. Men også set ud fra et økonomisk perspektiv. Og spørgsmålet om, hvilken energi, der omgiver din kampagne. Du skal bygge videre på momentum efter Super Tuesday. Og hvis du ikke har momentum efter Super Tuesday, så er det meget vanskeligt at fastholde et narrativ om, at din kampagne kan vinde. Og har man tabt det narrativ, så er løbet kørt. Der kan være bump på vejen, selvfølgelig, men hvis du kommer dårligt fra Super Tuesday, så er din kampagne i store vanskeligheder.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen