Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Giffords og Orlando-pårørende slog slag for våbenstramninger

Det seneste års masseskyderier i Orlando, San Bernadino og Charleston har igen sat gang i diskussionen om den amerikanske våbenlovgivning. Onsdag fyldte skyderierne også på Det Demokratiske Partikonvent, og det blev tydeligt, at partiet planlægger at gøre det til et af de store temaer i præsidentvalgkampen.

PHILADELPHIA, PENNSYLVANIA: Først klappede og jublede publikum. Så blev der helt stille. Da Christine Leinonen, der mistede sin søn Christopher i masseskyderiet i Orlando i sidste måned, gik på scenen i Philadelphia med to overlevende ofre fra skyderiet ved sin side, var det et af aftenens mest bevægede øjeblikke.

”Det tager omkring fem minutter for en kirkeklokke at ringe 49 gange,” begyndte hun med skælvende stemme. ”Det ved jeg, fordi min søn Christopher, hans kæreste og 49 andre sidste måned blev myrdet i en klub i Orlando.”

Talen, der kun varede i lidt over fire minutter, rørte publikum til tårer. ”Det var i hans DNA, at kærlighed altid overgår had,” sagde Leinonen om sin søn til stående bifald fra de delegerede i Wells Fargo Arena i Philadelphia. Hun fortsatte med at tale om et af aftenens helt store temaer; våbenkontrol. ”Jeg er glad for, at der var en fornuftig våbenpolitik den dag, Christopher blev født. Men hvor var den fornuft den dag, han døde?” spurgte hun.

Christine Leinonen indledte det helt store tema på onsdagens konvent, hvor flere prominente Demokrater endnu engang slog et slag for en strammere våbenlovgivning og argumenterede for, hvorfor Hillary Clinton er kvinden, der kan få det til at ske.

”Hun vil stå imod våbenlobbyen, hvis hun er i Det Hvide Hus” sagde tidligere kongresmedlem fra Arizona, Gabby Giffords, der selv blev udsat for et attentatforsøg i januar 2011, da hun deltog i et politisk møde i Tucsun, Arizona. Seks mennesker blev dræbt og 13 såret. Giffords overlevede mirakuløst et skud gennem hovedet på nært hold. Siden har hun været blandt de stærkeste fortalere for en strammere våbenkontrol. ”Det er svært for mig at tale,” sagde hun til store jubelråb fra publikum. ”Men til januar vil jeg kunne sige disse to ord: Madam President.” .

Det er ikke første gang, Demokraterne har krævet en skrappere våbenlov. Indtil videre er det dog blevet ved de smukke ord, og det er ikke lykkedes at ændre meget på trods af de gode intentioner. Det stod smertende klart, da overlevende fra skyderiet i Charleston i foråret 2015 og pårørende fra Sandy Hook tilbage i 2012 gik på scenen og fortalte deres historier. ”Jeg burde ikke være her i aften. Jeg har ikke lyst til at være her i aften,” sagde Erica Smegielski, datter til en af de lærere, der blev myrdet ved massakren i Sandy Hook. Og hun mindede publikum om, at det var tid til handling. ”Vi har ikke brug for endnu et Sandy Hook eller et San Bernadino,” sagde hun til store klapsalver.

Præsident Barack Obama har ikke lagt skjul på sin frustration over mangel på handling i våbenspørgsmålet – en frustration, der tydeligt kunne mærkes på partikonventet onsdag. Senator Chris Murphy fra Connecticut, hvor Sandy Hook fandt sted, summede det meget godt op, da han proklamerede: ”Jeg er rasende. Jeg er rasende, fordi der er gået seks år siden Sandy Hook, og den republikanske kongres har intet gjort for at forhindre endnu en massakre.”

De fleste husker stadig øjeblikket, hvor Barack Obama brød ud i sangen ”Amazing Grace” efter skudmassakren i kirken i Charleston i foråret 2015. Siden har USA været ramt af to store masseskyderier i San Bernadino og Orlando, der endnu engang har rystet nationen. Onsdag tydede det så på, at Demokraterne er klar til for alvor at sætte emnet på dagsordenen i præsidentvalgkampen, men spørgsmålet er, om det denne gang resulterer i reel forandring. Som skuespillerinden Angela Bassett sagde det, da hun introducerede de overlevende fra Charleston, South Carolina: ”Vi siger deres navne, men det er ikke nok, er det?”

Imens holdt de delegerede fra South Carolina skilte op foran sig med billederne af de ni mennesker, der blev skudt i kirken. En påmindelse om behovet for handling. Selv om det formentlig fortsat har lange udsigter.

Kirstine Biltoft-Knudsen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og American University of Beirut. Har tidligere arbejdet for TV-Avisen og TV2 Nyhederne, og er i dag bosiddende i New York. Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mail: kb2824@columbia.edu

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen