Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Glædelig jul fra alle os på Kongressen.com

Et på alle måder hektisk, dramatisk og overraskende 2016 nærmer sig sin afslutning. Fra alle os på Kongressen.com er der nu kun tilbage at ønske glædelig jul og på gensyn i 2017

Kære læsere

Først og fremmest, rigtig glædelig jul.

2016 nærmer sig sin afslutning. Og med fare for at indtage et standpunkt, som adskillige andre har gjort før mig, så lad mig ikke desto mindre gentage pointen om, at 2016 har været et af de mest definerende år i amerikansk politik i årtier.

Lad os lige prøve et tankeeksperiment. Tænk et år tilbage. Og forestil jer så at jeg i min og holdets julehilsen havde fremført følgende forudsigelser:
1) At Bernie Sanders ville volde Clinton så store primærproblemer, at vi skulle helt frem til Californien, før primærsejren omsider ville blive en realitet for den tidligere udenrigsminister.
2) At de mange republikanske kandidater løbende ville kvaje sig i kampen mod Donald Trump, så ledelsens sidste håb i forsøget på at standse ham, var Tea Party-kongen Ted Cruz.
3) At der ville blive offentliggjort en video-optagelse med Donald Trump hvor han fortæller tv-værten Billy Bush at han kan gøre hvad han vil med kvinder, fordi han er kendt. ‘Grab them by the pussy’ ville blandt andet være ordene, Trump havde brugt, uden at hans kandidatur dog af den grund ville lide uoprettelig skade.
4) At FBI 11 dage før valget pludselig ville blive en aktør i valgkampen ved at genoptage efterforskningen af Clintons mailserver. Og igen to dage før valget meddele at de alligevel ikke havde fundet noget.
5) At det hele til sidst ville ende med at Donald Trump ville vinde præsidentvalget.

De fleste, inklusiv undertegnede, havde formentlig grinet og rystet på hovedet. Hvordan skulle en selverklæret socialist kunne true Clintons nominering? Hvordan skulle den republikanske ledelse pludselig kunne støtte Ted Cruz? Hvordan ville nogen, ikke kun Trump, men nogen kandidat i det hele taget skulle kunne overleve ‘Grab them by the pussy’? Hvordan kunne man overhovedet forestille sig at FBI ville komme til at spille nogen som helst rolle i en valgkamp? Og sidst men ikke mindst, hvordan kunne man forestille sig at en mand, så upopulær som Trump, ville kunne ende med at vinde valget?

Svaret er, at det kunne man heller ikke. Ovennævnte begivenheder er både sammen og hver for sig kolossale overraskelser i det forgangne år i amerikansk politik, som har testet normerne for, hvordan præsidentvalgkampe normalt fungerer.

Hvordan kunne det komme så vidt? Det har både jeg, resten af holdet og folk, der som os følger amerikansk politik tæt, i sagens natur brugt meget tid på at tænke over og tale om, både undervejs og ikke mindst nu, hvor valget er overstået.

Det vigtigste svar jeg er nået frem til er, at vreden blandt amerikanerne var så stærk at den fik folk til at søge nye veje. Og ja, vi har før set protestvalg i USA, men aldrig på den skala vi ved dette valg var vidner til. Vælgernes ønske om at ‘straffe’ det politiske establishment i Washington D.C. efter adskillige års dysfunktionalitet, var så dybfølt, at de til sidst endte med at gå med en mand, der fra starten gjorde en dyd ud at understrege, at han netop ikke var politiker, men forretningsmand.

Alle disse mange begivenheder har vi gennem hele 2016 dækket dagligt her på Kongressen.com. Og som nogle af jer måske har set, så er nogle af disse mange historier om valgkampen nu blevet til bogen ‘Glimt Af Et Præsidentvalg’, der udkommer tirsdag den 10. januar.

Hvad 2017 bringer, skal man nok være forsigtig med at spå om, 2016 taget i betragtning. Sikkert er det, at Donald Trump den 20. januar ligger hånden på Bibelen og overtager præsidentembedet efter Barack Obama. Sikkert er det også, at Trumps muligheder for at få sin politik igennem på The Hill er ret gode, eftersom Republikanerne fortsat har flertallet i både Senatet og Huset. Og endelig er det også sikkert, at hele verden vil følge nøje med i, hvad den nye amerikanske administration foretager sig. For at både stilen og kursen bliver en noget anden end vi har været vant til de forgangne otte år under Obama, er der næppe tvivl om heller.

Her på Kongressen.com ser vi frem til at følge det nye år i amerikansk politik lige så tæt, som vi fulgte det forgangne.

Der bliver masse at glæde sig til. Allerede i januar, både med udgivelsen af ‘Glimt Af Et Præsidentvalg’ og med den store premiere på ‘Jackie’. Har du ikke fået købt billetter endnu, så skynd dig at gøre det via linket her. Det er en oplagt julegaveide 🙂
Køb billetter til ‘Jackie’ her

Hele holdet lader nu julefreden sænke sig for en stund, inden vi tager hul på et 2017, hvor Trumps løfter fra 2016 skal stå distancen. Hvordan det kommer til at gå, må tiden vise. Kedeligt bliver det næppe.

Fra alle os her på Kongressen.com, er der således kun tilbage at ønske jer alle sammen rigtig glædelig jul og godt nytår. Og på gensyn igen mandag den 9. januar 2017.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen