Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Gorbatjov stadig bitter på amerikanerne

Trods gode personlige relationer til både Ronald Reagan og George Bush Senior, er den tidligere Sovjet-leder Mikhail Gorbatjov stadig ikke helt tilfreds med måden, amerikanerne i sin tid støttede Boris Jeltsin. Det fremgår tydeligt at erindringsbogen ’Min Egen Historie’

Amerikanerne ville hellere have Jeltsin end Gorbatjov. I hvert fald ifølge Gorbatjov selv. I hans erindringsbog ’Min Egen Historie’, der netop er udkommet på dansk, lader han eder og forbandelser hagle ned over sin gamle ærkefjende, Boris Jeltsin, men også amerikanerne får et par kritiske ord med på vejen. For selv om det er mere end 20 år siden, at Sovjetunionen gik i opløsning, har Gorbatjov fortsat svært ved at acceptere måden, hans tid ved magten sluttede.
For hverken Jeltsin eller amerikanerne, spillede ifølge Gorbatjov, med åbne kort. I bogen skriver han blandt andet:
”I oktober 1987 fik amerikanske analytikere øje på Jeltsin som den mest fremtrædende og skandaleombruste politiker i opposition til Gorbatjov. Da han var i USA i september 1989, blev han modtaget i Det Hvide Hus af den amerikanske præsidents nationale sikkerhedsrådgiver, general B. Scowcroft på dennes kontor, hvor George Bush ligesom tilfældigt kiggede ind i 15 minutter. Jeltsin gjorde ikke noget større indtryk på ham dengang. Men i begyndelsen af 1990, som det ses af en række publikationer, der er offentliggjort senere, begyndte en række højtstående medarbejdere i den amerikanske efterretningstjeneste og USA’s forsvarsminister Dick Cheney personligt at forsøge at overtale USA’s præsident til at gå bort fra den ’monocentristiske’ satsen på Gorbatjov og støtte Jeltsin. Argumentet var, at Jeltsins politiske planer for opsplitningen og afviklingen af Sovjetunionen og indførelse af et frit marked uden statslige begrænsninger i Rusland var mere i USA’s nationale interesse end Gorbatjovs politiske linje, for han var optaget af, hvordan man kunne ’mildne’ den statslige socialisme og blot overgå til en ’reguleret’ markedsøkonomi.”

Klubben af Jeltsin-tilhængere i CIA
At Gorbatjov er bitter over den amerikanske støtte til Jeltsin fremgår tydeligt af bogen. En bog, hvor han ellers gør meget ud af at understrege sit gode personlige forhold til både Ronald Reagan og George Bush Senior. Så sent som sidste år besøgte Gorbatjov således Bush og hans hustru, Barbara, i USA, nøjagtig som Gorbatjov fortæller om, hvordan han har bevaret et godt forhold til Nancy Reagan efter præsident Reagans død. Om de gode personlige relationer bidrager yderligere til Sovjet-lederens bitterhed, skal være usagt. Det fremgår dog med al ønsket tydelighed i bogen, at han mener, USA handlede forkert, ved at støtte Jeltsin og ikke ham:
”CIA var, beretter R. Gates, meget begejstret for Jeltsin og støttede ham ikke så meget i ord som ved en serie vurderinger, der understregede hans popularitet i og uden for Rusland, hans initiativer med reformer og hans holdning til det nationale spørgsmål. Ifølge andre offentlige indrømmelser fra amerikanske ’eksperter’, der er kommet i årene efter Sovjetunionens opløsning, ’promoverede’ efterretningstjenesten Jeltsin så aktivt, at general B. Scowcroft endda talte om ’klubben af Jeltsin-tilhængere i CIA’. Den mest konservative del af det amerikanske establishment og dets repræsentanter i Bushs inderkreds, og i sidste ende USA’s præsident selv, satsede på Jeltsin. Hans mål – at opsplitte og afvikle.”

En dimension i hadet til Jeltsin
Manden bag den danske oversættelse af Gorbatjovs erindringer, Ruslands-eksperten Lars Poulsen-Hansen, er ikke øjeblik i tvivl. Gorbatjov er stadig bitter over, at USA støttede Jeltsin:
”Den dimension indgår i hans had til Jeltsin. Han er bestemt ikke nogen tilhænger af Jeltsin. Det må man sige.  Jeg ved fra Jeltsins erindringer, som jeg tidligere har oversat, at der jo ikke var langt fra Det Hvide Hus og til den amerikanske ambassade i Moskva. Der foregik et eller andet der. Det fremgår af Jeltsins erindringer,” siger Lars Poulsen-Hansen og fortsætter:
”Det er fuldkomment rigtigt, at han kom rigtig godt ud af det med først Reagan og herefter Bush. Han har også efter Reagans død besøgte Nancy Reagan og sidste år besøgte han Bush og hans kone. De har det rigtig godt sammen. Så på det personlige plan er der ikke nogen bitterhed.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen