Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Tema

Guardian-journalister under pres efter Snowden-artikler

Journalisterne Glenn Greenwald og Laura Poitras stod bag artiklerne, hvor Edward Snowden offentliggjorde sine omfattende lækager. Afsløringer, der har lagt pres, ikke bare på Snowden, men også på de to journalister. Af samme grund er det også tvivlsomt, om de tør rejse ind i USA for at modtage den prestigefulde George Polk Award

Onsdag den 10. april 2014 burde være en festdag i Glenn Greenwald og Laura Poitras journalistiske karrierer. Den dag bliver de nemlig officielt hædret med den prestigefyldte journalistpris The George Polk Award. En pris, der tidligere er givet til journalistiske ikoner som Carl Bernstein, Edward R. Murrow, Fred Friendly og Walter Cronkite. Og som, sammen med Pulitzer Prisen, er den mest eftertragtede pris inden for journalistikken.
Derfor burde onsdag den 10. april 2014 være en festdag for Glenn Greenwald og Laura Poitras. Men det bliver formentlig næppe tilfældet. I hvert fald er der lige nu mest der taler for, at de ikke er til stede på Long Island University for at modtage prisen. Ikke fordi de ikke har lyst. Men simpelthen fordi de er bekymrede for deres sikkerhed.

En bekymrende udvikling
Både Greenwald og Poitras er amerikanske statsborgere, men bor til daglig i henholdsvis Brasilien og Tyskland, og har begge udtrykt bekymring for at rejse hjem til USA. Af den ene, men simple grund, af de ikke ved, hvilke juridiske repressalier, de kan risikere at blive mødt med, så snart de rejser ind i USA. Derfor svæver det fortsat i det uvisse, om Greenwald og Poitras er en del af festlighederne til april. Og det er yderst beklageligt, mener de to herrer, der står i spidsen for George Polk Award, Ralph Engelman og John Darnton. Over for Kongressen.com udtrykker de begge stor bekymring over situationen. For det kan ikke være rigtigt, at to journalister, der har passet deres arbejde, skal være bekymrede for at rejse ind deres hjemland for at modtage en pris, understreger Ralph Engelman:
”Vi vil selvfølgelig meget gerne have, at de kommer her til Long Island for at modtage prisen, men vi har også fuld forståelse for, hvorfor de muligvis ikke har den mulighed. Glenn Greenwald har sagt, at han fortsat overvejer det. Han er oprindelig uddannet advokat, før han blev journalist, så jeg er helt sikker på, at han nøje overvejer de forskellige aspekter. Men der skal ikke være nogen tvivl om, at vi generelt er bekymrede over, hvad der ligner en kriminalisering af journalister og brugen af The Espionage Act fra 1917, ikke bare mod whistleblowers, men potentielt også mod pressen. Så der er al mulig god grund for dem til at være påpasselige. Og vi forstår godt deres bekymring. Men håber selvfølgelig på, at de kommer.”

Tvetydige signaler
En holdning, Engelmans kollega, John Darnton, er helt enig i. For den seneste tids udtalelser fra henholdsvis justitsminister Eric Holder og efterretningsbossen James Clapper, har været med til at så tvivl om, hvorvidt en juridisk hammer vil ramme Greenwald og Poitras, forklarer John Darnton:
”Regeringen har sendt nogle tvetydige signaler den seneste tid. Justitsminister Eric Holder sagde for nylig, at han var i tvivl om, hvorvidt der rent faktisk var en sag imod dem. På den anden side har James Clapper været ude med nogle meldinger, som peger lidt i den modsatte retning. Med antydninger om, at de har gjort noget kriminelt.”

Et åbenlyst valg
At det var en let beslutning, at give årets George Polk Award til Greenwald og Poitras, ligger hverken Ralph Engelman eller John Darnton skjul på. Begge forklarer, at prisen gives til journalister, der har udført et godt stykke undersøgende journalistisk arbejde, præget af flid, vedholdenhed og mod. Og set i det lys, var der ingen tvivl om, at journalisterne bag NSA-historierne skulle modtage prisen i år, siger John Darnton:
”Det var en meget let beslutning at nå frem til, at give prisen til Glenn Greenwald og Laura Poitras. NSA historien er årets vigtigste historie. Og det faktum, at de to journalister stod bag så mange vigtige historier om et emne, som har så stor offentlig interesse, gør dem til et åbenlyst valg. Også fordi deres historier har haft så stor betydning. Derfor burde de også have muligheden for at rejse frit rundt, inklusiv at rejse her til USA for at modtage prisen. De har ikke gjort noget forkert. De har passet deres arbejde som journalister.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen