Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Guvernørernes aften

Det var ventet, at Marco Rubio ville komme i skudlinjen ved nattens debat i New Hampshire. Florida-senatoren fik et flot valg i Iowa og er gået markant frem i målingerne de seneste dage. Derfor var han manden, de andre skød på. Og især en gik til stålet; New Jerseys guvernør, Chris Christie.

Tit og ofte inddrages sportsbilleder i beskrivelsen af politiske debatter og dueller. Oftest er billederne hentet fra boksning med udtryk som ´knockout´ og ´en lige højre´ eller fra fodboldens verden med udtryk som ´glidende tackling´ og ´stempling´. Begge dele kunne også fint bruges om det, der skete på den republikanske debatscene i New Hampshire i nat. For der blev uddelt både ´en lige højre´ og ´glidende tacklinger´. Ikke mindst på Florida-senator Marco Rubio, der efter et stærkt valg i Iowa, er gået massivt frem i målingerne de seneste dage.

Vi gemmer dog bokse- og fodboldbillederne til en anden gang. For det billede, der i virkeligheden bedst kan bruges til at beskrive det, der skete for Marco Rubio i nat, er hentet fra cykelsporten. Rubio styrtede tidligt på etapen, blev sat fra feltet og skulle slide og slæbe sig tilbage for at indhente det tabte.

Manden, der var skyld i Rubios styrt, var New Jerseys guvernør, Chris Christie. En mand, hvis præsidentkampagne ikke just kører på skinner, og som derfor har ryggen mod muren forud for tirsdagens valg i New Hampshire. Han har længe lagt an til at New Hampshire skulle blive en succes, men er i den seneste tid gået tilbage i målingerne. Ikke mindst på grund af Marco Rubio, der i kølvandet på Iowa er stormet frem. Derfor var Christie gået på scenen med ét klart defineret mål: Angrib Rubio. Og angrebet, det blev der. I så voldsom grad, at den ellers normalt så driftsikre debattører Rubio skulle bruge ganske lang tid på at ryste angrebet af sig og genvinde den tabte kontrol.

Det var forventet, at såvel Christie, som de to andre guvernører på scenen, Jeb Bush og John Kasich, ville gå offensivt til værks ved nattens debat. De kom alle elendigt ud af Iowa og er under massivt pres for at levere et godt resultat på tirsdag i New Hampshire. Og allerhelst foran Rubio, eftersom de alle appellerer til de mere moderate vælgere i partiet, og derfor vil have svært ved at forsvare en fortsættelse af deres respektive kampagner, hvis de igen ender langt bag efter Rubio.

Før nattens debat lignede Rubio en mand på vej i udbrud fra guvernørerne og derfor også en mand, der kunne se frem til at sige farvel og tak til en, måske to af dem, når New Hampshire-stemmerne var talt op. Efter nattens debat er dette fortsat en mulighed, men langt fra lige så sandsynligt som før debatten. For Rubios præstation var så slingrende, at både Kasich, Bush og til en hvis grad Christie fik bragt sig selv i spil igen. Kasich havde taget den store ja-hat på og lancerede det ene konstruktive, optimistiske budskab efter det andet. Bush kørte videre i fortællingen om, hvorfor han er en kvalificeret leder, grundet hans baggrund som Florida-guvernør. Og Christie, ja, han hamrede løs på Rubio, nærmest hver gang han fik chancen.

De to anti-establishment-kandidater, Donald Trump og Ted Cruz, var usædvanligt passive ved nattens debat. Det passede tydeligvis dem begge strålende at de tre guvernører tog teten, men primært rettede kanonerne mod Rubio og ikke mod dem.

Syvende og sidste mand på scenen var Ben Carson. En mand, der aktuelt indtager en bundplacering i New Hampshire, og som sammen med Carly Fiorina, der ikke havde klaret cuttet til nattens debat, ligner mest oplagte bud på kommende eks-kandidater. Igen i nat var hans debatpræstation langt fra prangende, og han ligner heller ikke selv en mand, der rigtig tror på det længere.

Det var guvernørernes aften i New Hampshire. De tre herrer i Rubios baghjul, gav establishment-favoritten kamp til stregen. Christie i sin vanlige bombastiske stil, Bush med flere angreb om manglende erfaring, og Kasich, ja, han holdt sig fra de store direkte Rubio-angreb, men valgte i stedet at fremstille sig selv som det erfarne, konstruktive, moderate alternativ til Rubio, hvis vælgerne skulle være blevet skræmt væk efter nattens debat.

Hvor stor betydning nattens debat vil få for tirsdagens valg i New Hampshire, vil de kommende par dage vise. Men at Rubio har gjort det sværere for selv end han havde behøvet med nattens dårlige debatpræstation, er der ingen tvivl om. Han kunne have brugt debatten til en gang for alle at lukke af for Bush, Kasich og Christie. I stedet lukkede han dem ind i kampen igen. Og på en måde, som formentlig kunne have været undgået. For det burde ikke kunne komme bag på Rubio, at hans manglende erfaring ville komme i fokus. Og det burde heller ikke kunne komme bag på ham, at når Chris Christie smider fløjlshandskerne, så går det voldsomt for sig. Det burde ikke kunne komme bag på ham. Men det gjorde det tydeligvis. Og det blev dyrt for ham. For tilbage til cykelbilledet, så var det Christies tidlige angreb, der gjorde, at Rubio blev sat. Og måtte bruge resten af aftenen på at lukke hullet og mindske ´tidstabet´.

Der er kun en lille uges tid til næste debat venter. Denne gang i South Carolina. Om lige så mange stiller til start, som de syv i nat, er tvivlsomt. Men at Rubio skal ryste nattens debat af sig meget hurtigt og finde tilbage til den stil, der har gjort ham til en af de stærkeste debattører i feltet hidtil, er der ingen tvivl om. For nu ved hans modstandere, hvordan de skal angribe ham. Hvilket de derfor vil gøre igen. Og næste gang skal han kunne svare igen. Hvis han ikke igen vil bruge det meste af aftenen på at indhente feltet efter at være blevet sat tidligt på etapen.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen