Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Guvernørvalget i Ohio bliver et rivalopgør

Når guvernørvalget i Ohio løber af stablen 6. november, er det ikke første gang vælgerne i den betydningsfulde Midtveststat skal vælge mellem Republikaneren, Mike DeWine og Demokraten, Richard Cordray. Og meningsmålinger og analyser peger på, at kampen om at blive John Kasichs efterfølger i guvernørboligen i Columbus bliver en gyser.

Ohio er forvænt med tætte valg, og staten er kendt som en svingstat med stor betydning for amerikansk politik, og der er ingen grund til at tro af disse tendenser ikke fortsætter ved det kommende midtvejsvalg. Her skal vælgerne i Ohio vælge en ny guvernør, fire øvrige delstatsregeringsmedlemmer, en senator, 18 medlemmer af repræsentanternes hus samt en række lokale embeder. Det bliver dog i høj grad kampen om guvernørboligen, der kommer til trække folk til stemmeurnerne i staten, der historisk set sætter tonen for nationalpolitik.

De to kandidater er begge etablerede navne i Ohios politiske liv og begge har erfaring med både føderal- og delstatspolitik; Og så har de ført valgkamp mod hinanden før. I 2010 blev Demokratiske Richard Cordray, der på det tidspunkt var Ohio Attorney General (Delstatens øverste juridisk ansvarlige), udfordret af den tidligere Republikanske Senator, Mike DeWine. Mike DeWine blev dengang valgt som ny Attorney General efter et tæt valg, der blev afgjort med kun 1,2% af stemmerne; det tætteste valg om et højere embede i delstaten ved 2010-valget. DeWine har været Attorney General lige siden, mens Cordray kort tid efter valget blev udpeget til en mindre post i Obama-administrationen.

Patriarken
Den 71-årige Mike DeWine er en garvet mand i Ohios politiske kredse. Han er født i Springfield i det sydvestlige Ohio, og har universitetsgrader i undervisning og jura fra små colleges i Ohio. Den ambitiøse DeWine gjorde en kort karriere i lokalpolitik inden han i 1982 blev valgt til Repræsentanternes hus, som blot 36 årig. DeWine sad otte år i repræsentanternes hus inden han blev viceguvernør under George Voinovich, et koryfæ i Ohios lokale politiske liv. Siden har DeWine siddet i Senatet i to perioder inden han overtog Cordrays job som Ohio Attorney General.
DeWine-navnet er etableret i delstatspolitik i Ohio. Udover Mike, har sønnen Pat DeWine været aktiv lokalpolitiker og sidder i øjeblikket i delstatens højesteret, og Mikes grandfætter, Kevin har tidligere været formand for det Republikanske Parti i delstaten. Og familien betyder meget for den katolske familiefader, der har 8 børn og 22 børnebørn med konen, Fran.

Mike DeWine blev Republikanernes kandidat efter et hårdt primærvalg mod Jon Husted, der er Ohios indenrigsminister, og Mary Taylor, den siddende viceguvernør. Husted valgte dog at droppe ud for i stedet at stille op som viceguvernør sammen med DeWine, hvorefter DeWine vandt relativt komfortabelt over Mary Taylor.

Stormesteren
59-årige Richard Cordray er født og opvokset i området omkring byen Columbus i det centrale Ohio. Her udmærkede Cordray sig for både sin intelligens i high school og for sin arbejdsmoral som McDonalds medarbejder, hvor han arbejdede for en mindsteløn. Cordray tog siden universitetsgrader i politisk teori, økonomi og jura. I sin studietid var Cordray praktikant hos en anden af Ohios politiske koryfæer, tidligere senator og astronaut, John Glenn. Han arbejdede også som assistent for konservative dommere som Robert Bork og den netop afgåede højesteretsdommer, Anthony Kennedy. Richard Cordrays intellekt gjorde ham også til femdobbelt stormester i den amerikanske udgave af programmet, Jeopardy.

Cordray blev valgt ind i Ohios delstatsparlament samtidig med, at DeWine blev viceguvernør. Siden har Cordray haft en lang række embeder i delstatspolitik: Han var delstatens chefanklager fra 1993 til 1995, Ohios kasserer i perioden 2007-09 og Ohios Attorney General fra 2009 indtil han blev afløst af DeWine i 2011. Den nuværende senator for Massachusetts, Elizabeth Warren, der dengang var rådgiver for Præsident Obama headhuntede kort tid efter Cordray til hvervet som direktør for det nyoprettede Consumer Financial Protection Bureau, der fik til opgave at sikre forbrugerrettigheder på det finansielle marked i kølvandet på finanskrisen. Richard Cordray vandt i starten af maj det Demokratiske Partis primærvalg, der var en mindre tæt affære end det Republikanske primærvalg.

Stikprøve på 2020
Guvernørvalget i Ohio præges af diskussioner om opioid-epidemien, som staten er hårdt ramt af, samt klassiske diskussioner om jobskabelse og skattelettelser. Ohio er sammen med delstaten, Illinois de rustbælte stater, der har klaret sig bedst igennem industriens nedgang i Midtvesten, men staten kæmper alligevel med fattigdom og jobmangel i særligt den syd- og østlige del, der grænser op til Pennsylvania, West Virginia og Kentucky. Her er kulminerne og den tunge industri som før ernærede områderne lukket eller flyttet til udlandet.

De to kandidater har i valgkampen brugt en del tid på at angribe hinandens politiske agendaer. DeWine har angrebet Cordrays tid som Attorney General, hvor han beskylder Cordray for ikke at have gjort nok i voldtægtssager, mens Cordray har angrebet DeWines sagsanlæg mod dele af Obamacare.

Valget mellem Cordray og DeWine er dog ikke blot et valg om, hvem der skal bo i guvernørboligen i Columbus de næste 4 år, men er i høj grad en prøvesten for partierne frem mod præsidentvalget i 2020, og er en stikprøve på, hvor den vigtige svingstats vælgere står. Ohio er nemlig svingstaten over dem alle, og ingen præsident siden Kennedy har kunnet sætte sig i det Ovale Kontor uden Ohios støtte, og ingen Republikaner er nogensinde blevet præsident uden at vinde Ohio.

De hvide arbejdervælgere er særligt vigtige i kampen om Ohio, da disse kan flyttes. De var med til at sikre Præsident Trumps sejr i staten i 2016, og har længe været med til at sikre den Demokratiske senator, Sherrod Browns sæde i Senatet. Brown er også på valg ved midtvejsvalget, hvor han udfordres af Trump-støtten, Jim Renacci, og hans sæde betragtes som relativt sikkert af de fleste analytikere og meningsmålinger, der viser en tocifret føring til Brown.

Guvernørvalget er dog noget tættere og kommer i højere grad til at vise, hvor de to store partier står frem mod et kommende præsidentvalg, hvilket da også understreges af, at både Præsident Trump og forhenværende Præsident Obama har givet deres støtte til hver deres kandidat. Kampen om at blive guvernør i Ohio er således ikke kun et spørgsmål om Ohio, for som man siger i politiske kredse: ”As Ohio goes, so goes the nation.”

Mads Høeg-Mikkelsen er cand.mag. i Amerikanske Studier fra Syddansk Universitet, hvor han har specialiseret sig i amerikansk politisk historie med særligt fokus på amerikanske politiske institutioner. Han har tidligere været udvekslingsstudent på Ohio University samt været ansat hos DR programmet ”Detektor.” Tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent. Mobil: 22 93 97 71 Mail: mads.hm1993@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen