Kongressen.com
  • Forside
  • Forlag
  • Har Trump en udenrigspolitisk plan? Ny bog forklarer
Forlag Sikkerhedsrådet

Har Trump en udenrigspolitisk plan? Ny bog forklarer

I en ny bog forsøger Hal Brands at sætte Trump-administrationens udenrigspolitik ind i en bredere historisk ramme, og diskuterer implikationerne af de forskellige muligheder og udfordringer som ligger foran administrationen. Bogen har fokus på den førte politik – og ikke person dramaet til en rar afveksling fra andre Trump-bøger.

Det er ikke fordi man mangler muligheder, hvis man vil læse bøger om Donald Trump og hans administration, og mange af dem skal man helst forbigå i tavshed. Men nu er der kommet en bog, som man faktisk med sindsro kan tage ned fra hylden.

Hal Brands skriver i bogen ”American Grand Strategy in the Age of Trump” om den udenrigspolitik, som Trump lagde op til under valgkampen og den som er ført siden januar 2017. Men det Brands gør rigtig godt er, at han sætter Trumps udenrigspolitik ind i en større historisk kontekst.
Efter Anden Verdenskrig fastlagde amerikanske embedsmænd og politikere en ”grand strategy” for USA, som skulle guide landet gennem Den Kolde Krig og faktisk helt op til i dag. Det er i hvert fald Brands’ argument. Nogen vil være uenige, personligt er jeg helt enig. Strategien gik grundlæggende ud på at USA skulle være aktivt engageret i verden gennem opbygning af multilaterale organisationer og militær tilstedeværelse. Ved Den Kolde Krigs afslutning fik USA mulighed for yderligere at udbrede sin liberale verdensorden, som havde været grundstammen i den amerikanske ”grand strategy”.

Spørgsmålet som Brands stiller er, om den amerikanske grand strategy er i krise efter valget af Donald Trump, og hvilke muligheder er der for at håndtere den aktuelle internationale situation.

Lad os bare hurtigt slå fast, at Hal Brands ikke er fan af ”America First”. Faktisk bruger han store dele af bogen på at tale om farerne ved en reel gennemførelse af Trumps valgløfter (altså en Steve Bannon udenrigspolitik).
Men det som ”American Grand Strategy in the Age of Trump” gør godt er at den faktisk formår at diskutere på et lødigt plan, hvad det er for risici der er ved ”America First”, men også hvorfor politikken kan have appel blandt Trumps vælgere.

Første del af bogen er fortællingen om etableringen af den amerikanske verdensorden, og den grand strategy som førte USA gennem Den Kolde Krig og op til i dag.
Den sidste halvdel af bogen er en diskussion af de alternativer som findes for administrationen.

Her diskuteres som nævnt en gennemførelse af ”America First” som helt isolationistisk strategi, ”off-shore balancing” eller en fortsættelse af hidtidig amerikansk politik med enkelte modifikationer.

Alt i alt har Hal Brands skrevet en interessant diskussion af perspektiverne for amerikansk udenrigspolitik, som helt klart giver stof til eftertanke, særligt i lyset af at Trump-administrationens udenrigspolitik fortsat har et wild-card siddende bag skrivebordet i Det Ovale Kontor, som gør det svært at forudse den helt præcise kurs.

Dog blev jeg lidt irriteret over hans brug af ordet ”if”. Flere gange i bogen skriver han nemlig om, ”hvis” USA bliver udfordret af Rusland og Kina. Øh hallo? Det er som om flere steder i analysen, at Rusland og Kina ganske vist er på vej op, men det underspilles hvor store udfordrere de allerede er på nuværende tidspunkt.
Men læs bogen hvis du vil vide noget om perspektiverne for amerikansk udenrigspolitik under Donald Trump.

Hal Brands’ ”American Grand Strategy in the Age of Trump” er udgivet af Brookings Institution Press

Læs også

Trumps ordkrig med Mexico truer national sikkerhed

Kongressen

Et ”administrativt statskup” i gang i Washington

Philip Chr. Ulrich

Et amerikansk ikon er gået bort

Philip Chr. Ulrich

Mueller-undersøgelsen del 5: faren ved Trumps heksejagt

Philip Chr. Ulrich

Amerikanske bøger til sommerferien

Colombiansk splittelse bekymrer i USA

Kongressen