Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Hillary herfra og frem mod 2016

Selv om der er over tre år til næste præsidentvalg, regner de fleste med, at Hillary Clinton ligner Demokraternes bedste bud på en kandidat. Hovedpersonen selv forholder sig passivt til spekulationerne, og sådan vil det formentlig være i mindst halvandet år endnu

Det kan ikke gå galt. USA’s næste præsident hedder Hillary Rodham Clinton. Ganske vist er der tre år til næste valg, men der er ingen, der kan stoppe Clinton-maskinen, når først den har rettet fokus mod magten. Den siddende præsident kan ikke genvælges og amerikanerne vil gerne have The Clintons tilbage i Det Hvide Hus.
Lyder det bekendt? Lyder det som forudsigelser, der blev gentaget dagligt forud for præsidentvalget 2008? Og lyder det som de forudsigelser, som allerede nu er ved at melde sig forud for 2016-valget? Bare en smule.
For nøjagtig som forud for 2008-valget, er Hillary-hysteriet for alvor ved at få fat i de amerikanske medier, som uden at tøve går i breaking, når den tidligere udenrigsminister mødes til frokost mødes med præsident Obama. Og umiddelbart er det da også vanskeligt at forestille sig, at fru Clinton ikke melder sig som kandidat til at afløse Barack Obama i 2016. For i øjeblikket er der ingen amerikansk politiker, der har samme star power som Hillary, vurderer Sarah Von Essen, der er journalist og forfatter til biografien ’Hillary Rodham Clinton’:
”Det, der er interessant med Hillary er, at ja, der har været agurketid hen over sommeren, men hun kan som ingen anden få de amerikanske medier helt op og køre. Det er fascinerende at se, at hun stadig har den star power. Nu kommer der en tv-serie om hende eksempelvis. Og man skal ikke underkende den stjernestatus, som både hun, Bill og Chelsea har. Hun skal nærmest bare pippe og så går alt i stå. Hun har også den fordel, modsat andre kandidater, at hun ikke er lovgiver. Hun kan derfor holde foredrag og er fri til at rejse rundt på den baggrund. Lovgivere må jo ikke tage penge for at holde foredrag. Så hun kan eksponere sig selv på denne måde. Hun kommer også snart med en ny bog, hvilket jo også er et klassisk træk. Så kan man tage på bogturne bagefter. Så hun ved hvad hun gør. Samtidig modtager hun et væld af priser i øjeblikket. Og når hun modtager dem, kan hun komme med udmeldinger af politisk karakter. Så på denne her måde kan hun komme ud med de politiske budskaber, hun gerne vil ud med og samtidig tjene kassen. Og desuden sørge for at hun ikke bliver glemt, selv om det nok aldrig var sandsynligt, at det ville ske. Men der har hun en klar fordel modsat en mand som Joe Biden eksempelvis.”

Melder nok først ud i starten af 2015
Ifølge Sarah Von Essen er køreplanen for Hillarys 2016-kandidatur altså nogenlunde klar. Hun holder gryden i kog ved at skrive en ny bog, som kan være en kombination af erindring og politisk manifest. Herefter tager hun på bogturne, hvor hun kan lade sig hylde som en anden rockstjerne og når støvet fra midtvejsvalget i november 2014 har lagt sig, vil hun formentlig delagtiggøre offentligheden i sine fremtidsplaner:
”Det er sandsynligt, at hun melder ud om sine planer i starten af 2015. På det tidspunkt er der godt halvandet år til valget. Det var det samme der skete ved 2008-valget. Her offentliggjorde hun sit kandidatur i vinteren 2007. Det vil hun formentlig gøre igen denne gang,” siger Sarah Von Essen, der dog let kan forestille sig, at Clinton-kampagnen vil komme i modvind, nøjagtig på samme måde som det blev tilfældet i 2008-valgkampen:
”Det er klart, at hendes kandidatur vil skræmme mange andre demokratiske kandidater væk, fordi hun er så stærk en kandidat. Også i forhold til fundraising. Men der er stadig problemet omkring Clinton-familien og om de er lidt for smarte. Der var en stor artikel i New York Times i onsdags om Clinton fonden, som var meget kritisk. Og det satte jo straks fokus på familien Clinton og de samme gamle historier tilbage fra 1990’erne kom tilbage igen. Og sådan vil det være både nu og senere. Og det kan tale imod hendes succes. At der opstår en mathed omkring Clinton familien, hvis folk skal til at høre de samme historier om Whitewater med videre en gang til. Det så vi jo også i 2008, da Obama kom på banen. Men omvendt er det jo en anden tid nu. Hun har gjort det fantastisk godt som udenrigsminister. Og det sjove ved hende er, at hun er meget den type af politiker, der virkelig har snuden i sporet. Sådan var hun som senator og sådan var hun som udenrigsminister. Hun knoklede virkelig for Obama, mens hun havde jobbet.”

Hillary og helbredet
Selv om der altså er rigtig mange ting, der taler for, at Hillary Clinton giver drømmen om præsidentposten endnu et forsøg i 2016, er der en stor ubekendt, som kan komme til at sætte en stopper for, at USA igen får en præsident Clinton. Og den ubekendte er, ifølge Sarah Von Essen, fru Clintons helbred:
”Hendes helbred er den helt store ubekendte lige nu. Og det er en meget afgørende faktor i forhold til hendes kandidatur. For hun har helbredsproblemer. Og det vil helt klart være en overvejelse hos hende. Derfor er det en sky, der hænger over hende og den helt store ubekendte omkring hende. Men hun er jo en sej dame og jeg har svært ved at forestille mig, at hun ikke stiller op i 2016. Og der er mange tegn i sol og måne, der taler for at hun stiller op. Og der er rigtig mange, der gerne vil have, at hun gør det. Men tre år er lang tid i politik og der kan nå at ske rigtig meget. Tre år før 2008-valget var der ikke ret mange, der havde hørt om Barack Obama.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen