Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Hillary og helbredsproblemerne

Tvivlen om, hvor godt Hillary Clintons helbred egentlig er, fik ny næring i forbindelse med 9/11 Memorial, som hun måtte forlade i utide, grundet et ildebefindende. Spørgsmålet er nu, hvordan Clinton-lejren vil forsøge at lande sagen. For problematisk, det er det helt afgjort for den tidligere udenrigsminister

NEW YORK CITY: Det tog lidt tid, inden der var nogen af os, der for alvor blev klar over, hvad der var sket. Men noget var der sket, blev de fleste af os journalister, der var på plads ved 9/11 Memorial den solrige søndag morgen på Manhattan, hurtigt klar over.

Hillary Clinton havde fået et ildebefindende og var blevet kørt væk fra stedet. Men hvorhen? Og hvordan? I en ambulance? Til et hospital? Og hvad var de nærmere omstændigheder? Ingen vidste ret meget, heller ikke de ellers hjælpsomme medarbejdere fra 9/11 Memorial. Efter lidt forvirring kunne Fox News som de første rapportere, at den var god nok: Hillary Clinton var blevet dårlig under arrangementet og havde forladt området i bil i en ikke særlig frisk tilstand. Drypvis herefter kom informationerne ud og det blev klart, at hvad der skulle have været en smuk søndag, hvor man mindedes de knap 3000 mennesker, der mistede livet ved terrorangrebet den 11. september 2001, var blevet en af de vigtigste dage i valgkampen 2016, men af en helt anden grund.

For det skulle vise sig, at der var én, der havde fanget hændelsen på et mobilkamera. Og som derefter havde delt det med resten af verden. Videoen viste en tydeligt utilpas Hillary Clinton, der nærmest faldt ind i den store, sorte bil, der var kommet for at hente hende. Og dermed var et nyt lag tilføjet til en i forvejen dårlig historie for Hillary Clinton. For en ting havde været, hvis ingen havde haft nogen optagelser eller billeder af hændelsen. Så havde det stadig ikke været nogen god historie for Hillary Clinton at skulle håndtere. Men det havde dog lidt bedre kunnet lade sig gøre at forsøge at tale alvoren ned og sige: ´Det er blevet blæst ud af proportioner.´ Men nu, netop på grund af videoen, kan det ikke lade sig gøre. Og hvad værre for Clinton er, at nu har alle – inklusiv Republikanerne – set videoen, der for alvor er med til at underbygge den angrebsflanke, Republikanerne længe har angrebet ud fra, nemlig at fru Clintons helbred har kendt bedre dage. Det er noget rigtig skidt, set ud fra Clinton-lejrens perspektiv, for nu at sige det mildt.

De amerikanske medier er nu proppet med artikler og analyser om Hillarys helbred. Nøjagtig som den føromtalte video kører i båndsløjfe på tv. Og dermed står det nu klart, at det emne, Clinton bestemt ikke ønsker diskuteret, nemlig hendes helbred, nu for alvor vil blive det i den kommende tid.

Spørgsmålet er så, hvordan hun har tænkt sig at gribe det an. For håndteres, det skal det. Og lynhurtigt, så det ikke gør mere skade, end det allerede er tilfældet. Hillary Clinton kan ikke bare feje det her til side og håbe på, at det går over af sig selv. Det gør det ikke. Hun er nødt til aktivt at tage tyren ved hornene og forsikre amerikanerne med alt hvad hun har om, at hun er fit for fight og klar til at blive deres næste præsident. Hvordan hun vil gøre det, er så den ubekendte, men at det her skal håndteres, er uomtvisteligt.

For med til historien, hører nemlig også den anden del; den republikanske. Donald Trump og hans støtter har gennem længere tid sået tvivl om Hillary helbred og betvivlet om hun var i stand til at varetage præsidentembedet ud fra præmissen om skrantende helbred. Det har Clinton hidtil afvist, men netop fordi der nu findes en helt ny video, der viser en langt fra frisk fru Clinton, har Trump-maskinen fået ny næring. Derfor vil vi i den kommende tid også se Republikanerne sætte yderligere spørgsmålstegn ved Clintons helbred. Og mon ikke The Donald også lader et par ord falde om det, når de to krydser klinger ved den første tv-debat, der finder sted mandag den 26. september på Long Island. Andet skulle være mærkeligt.

Således blev søndag den 11. september 2016 en meget central dag i præsidentvalgkampen. Men af en noget anden grund, end der var lagt op til, da mindehøjtidligheden begyndte på en smuk solskins søndag på det sydlige Manhattan. For med det fornyet fokus på Hillarys helbred, hænger der sorte skyer over Clinton-land i den kommende tid. Alt imens diskussionen om, hvorvidt den tidligere udenrigsminister er frisk nok til at blive præsident brager løs.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen