Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Hillary på sejrskurs efter South Carolina-triumf

Favoritten til at vinde den demokratiske nominering, Hillary Clinton, satte skabet eftertrykkeligt på plads ved nattens primærvalg i South Carolina. 73-26 lød resultatet af sydstatsdysten mellem Clinton og Sanders, og blot to dage før Super Tuesday, er Hillary Clinton for alvor på sejrskurs

Hvis Hillary Clinton har været fristet af at indlede med budskabet: ´Hvad sagde jeg?´, da hun gik på scenen i nat dansk tid for at holde sin sejrstale, er det ikke uden grund. For efter en lidt hakkende start i Iowa, et lidt for stort nederlag i New Hampshire og en sejr, der ikke var helt så stor som håbet i Nevada, satte fru Clinton skabet på plads i South Carolina.

Målingerne havde indikeret klar sejr til Hillary Clinton. RealClearPolitics meldte om en føring på lige knap 30 procent til Hillary før valgdagen. Men at der skulle blive tale om noget, der minder om en regulær afklapsning af Bernie Sanders med stemmeprocenterne 73,5 til Clinton og 26 til Sanders, havde nok ikke engang den mest optimistiske Clinton-medarbejder turdet håbe på.

Ikke desto mindre blev dette tilfælde, og dermed fik Clinton-lejren bevist, at der er noget om snakken, når man gennem længere tid har talt om sydstaterne som Clinton-kampagnens ´firewall´. Simpelthen fordi Hillary Clinton har bedre fat i minoritetsvælgergrupperne end Bernie Sanders. Det viste sig rigtigt for en uge siden, da Clinton besejrede Sanders i Nevada, og det viste sig i den grad rigtigt ved denne weekends primærvalg i South Carolina. Og med et Super Tuesday, hvor flere af delstaterne, der den dag går til valg, er sydstater, er der grund til at antage at Hillary Clinton går et godt resultat i møde. Målingerne rundt om i de enkelte delstater tyder i hvert fald på det.

Samtidig ser det ud til, at Hillary Clinton har knækket koden i forhold til, hvordan hun skal håndtere Sanders, der ellers har givet hende mere modstand end forventet i de første primærvalg. Budskabet om, at en præsidentkampagne handler om mere end ét spørgsmål – i Sanders tilfælde regulering af bankerne – men om den samlede pakke og vision for fremtidens Amerika, ser ud til at fungere.

Det er vanskeligt at se for sig, hvordan Bernie Sanders skal få rejst sig igen efter nederlaget i South Carolina og levere et resultat, der kan bringe ham foran Hillary Clinton på tirsdag. Clinton-maskinen har forberedt Super Tuesday længe, er bedre organiseret i de enkelte delstater og kommer samtidig med to friske sejre i bagagen. Hvoraf den i nat ikke bare er en sejr, men en magtdemonstration. Skal Sanders ændre denne dynamik, skal der en præstation ud over det sædvanlige til.

Status efter det demokratiske primærvalg i South Carolina er således, at Hillary Clinton fortsat er storfavorit til at vinde nomineringen hos Demokraterne. Det har hun været længe, men nu er hun også begyndt at levere resultater, der bakker forventningen op. Hvor længe det så vil tage hende at gøre arbejdet færdigt og få nomineringen i hus, er vanskeligt at vurdere på nuværende tidspunkt. Det afhænger i høj grad af, hvordan Bernie Sanders kommer fra tirsdagens valg. Og hvordan han og partiets venstrefløj vurderer, at de bedst muligt kan påvirke Clintons politik så den bliver trukket i deres retning.

For selv om han har vist sig stærkere end forventet, så er status hos Demokraterne før Super Tuesday at fru Clinton har vundet tre af de fire delstater, der indtil videre har været i spil. Og at hun kommer til Super Tuesday med en South Carolina-sejr af de helt store i bagagen. Med andre ord: Meget skal gå galt, hvis ikke Hillary Clinton ender med at vinde den demokratiske nominering. Clinton-toget er for alvor på sporet.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen