Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Hillary Rodham fra Illinois

Amerikanerne skal lære Hillary Clinton bedre at kende end de gjorde i 2008. En del af vejen til dette, fører til Illinois, hjemstat for Hillary Rodham – kvinden, der nu kæmper om verdens mest magtfulde embede

CHICAGO: Umiddelbart tænker man New York eller Washington, hvis man skal svare på, hvor Hillary Clinton kommer fra. Eller også falder tankerne på Arkansas, hvor Bill Clinton er født, og hvor parret boede, mens han var guvernør. Men Hillary er faktisk født og opvokset i Illinois. Præsident Obama har i de seneste år overskygget hendes forbindelse til Chicago og Illinois, men det vil Hillary Clinton gerne lave om på.

Hillary Diane Rodham blev født den 26. oktober 1947 i Chicago. Hun voksede op i forstaden Park Ridge med sine forældre og to lillebrødre. Hendes far, Hugh Rodham, var en bestemt herre, hvis kærlighed man skulle fortjene. Han havde høje forventninger til sine børn, og Hillary gjorde, hvad hun kunne for at indfri dem. Hun var dygtig i skolen, aktiv i elevrådet, pigespejder og medlem af kirkens ungdomsgruppe. Det var vigtigt for Hugh Rodham, at hans børn vidste, hvor godt de havde det i Park Ridge. Derfor kørte han dem af og til en tur gennem Chicagos mere udsatte områder, så de kunne opleve livet uden for den trygge og pæne forstadstilværelse. Hillarys far var forretningsmand som handlede med tekstiler, mens hendes mor, Dorothy, var hjemmegående. Dorothy havde haft en barsk barndom, hvor hun fra en tidlig alder måtte klare sig selv, fordi forældrene forlod hende. Moderens historie er ifølge Hillary Clinton selv hendes motivation for at skabe bedre vilkår for børn og kvinder. Dorothy Rodhams opvækst påvirkede, hvordan hun behandlede sine egne børn. Hun var derfor meget optaget af, at hendes datter skulle få den uddannelse og karriere, som hun aldrig selv fik. Derudover gik Dorothy også op i, at datteren kunne klare sig selv og opfordrede allerede ved fireårsalderen Hillary til forsvare sig, når hun blev mobbet af andre børn på vejen.

Republikansk begyndelse
Under Hillary Clintons opvækst var Park Ridge en meget republikansk by, og Hillarys far var også konservativ ind til benet. “I wasn’t born a Democrat,” som Hillary skriver i sin selvbiografi ”Living History”. Ud over Hillarys far var også hendes historielærer med til at skubbe hende i den konservative retning. Han inspirerede hende til at læse “The Consience of a Conservative” af republikaneren Barry Goldwater. Hillary udviklede derfor tidligt en interesse for politik, og hun var i en ung alder med til at stemme dørklokker for Goldwaters præsidentkampagne. Da hun som 17-årig flyttede hjemmefra og begyndte på Wellesley College, blev hun valgt til formand for Wellesley Young Republicans Club. I løbet af 1968 begyndte hun dog at stille spørgsmålstegn ved sit parti, og hun var både frivillig for demokraten Eugene McCarthys præsidentkampagne og praktikant for Republikanerne i Washington. Det var især borgerrettighedsbevægelsen og ungdomsoprøret mod Vietnamkrigen, som fik Hillary til at genoverveje sine holdninger. Ifølge Carl Beinsteins bog “A Woman In Charge” beskrev hun på det tidspunkt sig selv som værende konservativ i sindet og venstreorienteret i hjertet. Men inden året var omme, var hun helt klar over, at hun ikke hørte hjemme hos det republikanske parti.

Dog vil nogle mene, at der stadig er noget republikaner tilbage i Hillary Clinton. Senator Elizabeth Warren og andre fra partiets venstrefløj kalder hende for en light-udgave af en republikaner, da hun må betegnes som en højredemokrat. Det er især på den økonomiske politik og på udenrigs- og sikkerhedspolitik, at Clinton ligger længere til højre end flere af hendes partifælder.

Men man kan ikke beskylde Hillary for at skjule sin politiske dannelsesrejse, for hun har ved flere lejligheder nævnt sin republikanske fortid. Da hun under Bill Clintons præsidentvalgkamp i 1992 besøgte sin gamle high school, sagde hun i sjov: “How did a nice Republican girl go so wrong?”

Hillary vil bruge hjemby på vejen mod præsidentembedet
Under et besøg i Chicago sidste sommer sørgede Hillary Clinton for at fremhæve sin stolthed over sin hjemegn og fortalte om sin barndom i Park Ridge. Hun kaldte Chicago for omdrejningspunktet for sin families verden. Det vil hun sikkert gøre igen, når hun i næste uge kommer til Chicago for at indsamle penge til sin kampagne. For historien om Hillarys opvækst i en kristen arbejderfamilie kan være gavnlig af flere årsager. Hillary Clinton kan for det første bruge sin barndomsfortælling til at distancere sig fra sit image som en rig og magtfuld kvinde uden føling med middelklassen. Hun kan på den måde illustrere, hvordan hendes baggrund har været med til at forme den politiker, hun er i dag. Derudover kan Hillary Clinton udnytte historien til at styrke sine bånd til Chicago, Illinois og Midtvesten. For hun kan godt bruge noget goodwill i Illinois og nabostaten Iowa, som er to vigtige stater frem mod præsidentvalget i 2016. Illinois er vigtig, da der er et stort antal demokratiske delegerede, som kan stemme ved primærvalget, og derudover bor flere af partiets store pengedonorer i staten. Iowa er vigtig, fordi det er den første stat, hvor der skal stemmes, og Iowas resultat giver som regel en fornuftig indikation på, hvordan resten af USA vil stemme.

Er Chicago med Hillary?
Hillary vil altså gerne styrke sin relation til Chicagoland, men spørgsmålet er om de varme følelser er gengældt. Hillarys hjemby, Park Ridge, er ikke længere så konservativ, som den var i hendes barndom, og hvis man ser på staten Illinois, så har befolkningen overvejende valgt demokratiske kandidater de seneste mange år. Ifølge tal fra Gallup er Illinois den niende mest demokratiske stat i USA. Men betyder det også, at Hillary er sikker på opbakning fra sin hjemegn?

Borgmesteren i Park Ridge og rektoren for Hillarys gamle high school støtter hendes præsidentkampagne, og de vil meget gerne have hende på besøg, så hun kan kaste lidt stjerneglans over området. Men spørger man folk på gaden, kan hun ikke score billige point på at være bysbarn, eftersom det er 50 år siden, hun forlod Chicago og Illinois. Det er en anden sag med Barrack Obama, som helt tydeligt bliver set som en ”Chicagoan”. Forskellen på de to politikernes tilknytning til byen er, at Clinton kun boede i området som barn, mens Obama har boet der en stor del af sit voksenliv. Han har arbejdet i Chicago og var fra 2005 til 2008 senator valgt i Illinois. På den måde har han sat et aftryk, som Clinton ikke er i nærheden af. Men mon ikke Chicago alligevel tager hende til sig som sin egen, hvis hun lykkes med at blive USA’s næste præsident.

Written By

Agnete Wismer er freelancejournalist med base i Chicago. Hun har tidligere arbejdet på TV 2 Nyhederne og TV 2 NEWS. Forfatter til ‘Byen De Kalder Chiraq’ og tilknyttet Kongressen.com som indenrigspolitisk skribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen