Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Hillarys homerun

De fem demokratiske præsidentkandidater tørnede i nat dansk tid sammen til den første tv-debat. Og lad det være sagt med det samme: det blev en klar sejr til favoritten Hillary Clinton. Et par af de øvrige kandidater bør til gengæld spørge sig selv, om de overhovedet bør fortsætte

Så skete det omsider! Hillary Clinton ramte bolden og bankede den helt ud af stadion. Efter en længere periode med dalende meningsmålinger, emailproblemer og spekulationer om et muligt Joe Biden-kandidatur, satte den tidligere udenrigsminister den for alvor i gear ved nattens debat i Las Vegas.
Reelt set var der kun én mulig præsident på scenen og det var Clinton. Ganske vist var hun flankeret af fire mænd i jakkesæt, men ingen af dem fik på noget tidspunkt sat angreb ind, der kunne hverken ryste eller true Clinton.
Bevares, Bernie Sanders leverede en fin indsats. Som så ofte før talte Vermont-senatoren dunder imod Wall Street, milliardærerne og Republikanerne. Han talte om behovet for mere velfærd, lovpriste Danmark nærmest fra det øjeblik han fik ordet og spillede de kort, der har gjort ham til en noget usædvanlig rockstjerne på den demokratiske venstrefløj. Det vil han fortsat være et godt stykke tid efter nattens debat.
De tre øvrige herrer på scenen med fru Clinton stod nærmest i kø for at skyde dem selv i fødderne. Værst var den tidligere Rhode Island-guvernør, Lincoln Chafee, hvis stab bør overveje at tilføje punktet: ‘Bør vi overhovedet fortsætte?’ når de skal evaluere nattens debat. Ej heller Jim Webb eller Martin O’Malley fik på noget tidspunkt bragt sig selv ind i en kamp, det længe har været forventningen at Hillary Clinton ville vinde. Webb virkede mekanisk og han brugte al for meget tid på at diskutere med aftenens moderator, CNN’s Anderson Cooper, om han nu også fik lige så meget taletid som Clinton og Sanders. Og Martin O’Malley, ja, han forsøgte flere gange med angreb på Hillary Clinton, hvilket virker noget ugennemtænkt. Ikke at historien taler imod, at David af og til kan besejre Goliat, men det bliver ikke på dem måde, den tidligere Maryland-guvernør forsøgte sig i nat.
Så nej, hverken Webb, O’Malley eller Chafee, der ifølge RealClearPolitics, alle ligger under en procent i de nationale målinger, skal næppe forvente at de omsider får væltet væggene ind til de demokratiske vælgeres hjerter.

Optimisme er der derimod god grund til i Clinton-lejren. For selv om hun overfor Webb, O’Malley og Chafee var Messi, der var blevet inviteret med til mandagsbold i Fælledparken, så leverede hun en sjælden stærk præstation. En præstation, der emmede af overskud, determinisme og selvtillid. Og en præstation, der sætter en fed streg under det, der længe har været alment kendt, nemlig at hun var og fortsat er storfavorit til at vinde den demokratiske nominering.
Hvordan den stærke præstation i debatten vil komme Hillary til gavn i målingerne, har vi endnu til gode at se. Sikkert er det imidlertid, at Hillary Clinton kom til Las Vegas og ‘took the house’. Og efterlod det meste af panelet marginaliseret.

Spørgsmålet er så nu, hvad det vil betyde i forhold til de mange spekulationer om Joe Bidens mulige kandidatur. For nattens debat demonstrerede med al tydelighed det problem, som mange demokrater selv har påpeget, nemlig at der reelt set ikke er nogen kvalificeret modstander til Hillary Clinton i primærvalgkampen. Det vil kunne stimulere Biden-tilhængerne yderligere. Det, der dog bør veje tungere, er argumentet for det modsatte, hvad angår Biden. Nemlig, at han af mange er blevet opfattet som ‘redningsmanden’, hvis nu gassen pludselig gik hurtigt ud af Clinton-ballonen. Det er der imidlertid ikke noget, der taler for at den gør, efter nattens debat.

Der er nu en måned til de demokratiske præsidentkandidater tørner sammen i direkte tv-duel igen. Det sker den 14. november i Des Moines, Iowa. Et kvalificeret bud er, at kandidaternes aktuelle placeringer i målingerne vil være de samme, som de var før debatten i Las Vegas. Clinton i front, Sanders som runner up og de tre øvrige som det tynde øl uden nogen chancer for ret meget andet end lidt ekstra tv-tid. Om det så bliver endnu en homerun for Hillary, det vil vise sig. Efter nattens debat står der i hvert fald 1-0 til Team Clinton.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen