Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Obama the storyteller

Et af de mest gribende elementer i præsident Obamas taler er hans brug af storytelling. Spørgsmålet er, hvordan Obama kan gøre brug af sine evner som fortæller, når han senere i dag skal holde sin anden indsættelsestale som amerikansk præsident

Af Annemiek Wilson

Det er ikke nogen nyhed, at præsident Obama er en fremragende taler. Lige fra det øjeblik, han trådte ind på den offentlige scene ved Demokraternes partikonvent i 2004, har han tryllebundet forsamlinger over hele kloden med sine retoriske evner.
Et af de elementer, som præsident Obama ved flere lejligheder har gjort brug af, især efter han blev præsident, er storytelling. Gennem enkelte amerikaneres liv og historie har præsidenten foldet aktuelle emner og problemstillinger ud.

Allerede på valgnatten i 2008 gjorde Obama brug af storytelling, da han fortalte historien om den 106-årige Ann Nixon Cooper og den udvikling, hun som borger, havde oplevet det amerikanske samfund gennemleve. Talen står fortsat som en af Obamas bedste og mest effektfulde, og præsidenten har siden hen ved flere lejligheder gjort brug af netop storytelling. Derfor er det store spørgsmål også, om præsidenten vil gøre brug af netop historiefortællingen, når han senere i dag holder sin indsættelsestale i Washington D.C. Ifølge Mark Herron, som er ph.d.-stipendiat på KU i netop fortællinger i moderne politik, er det ikke helt usandsynligt, at vi kommer til at høre en enkelt fortælling eller to fra talerstolen i dag. Det bliver dog ikke den dominerende del af talen, vurderer han:
”Præsidentens indsættelsestale sætter principperne for hans regeringsperiode, men det skal heller ikke være for konkret, for så risikerer man netop at støde modstanderne hurtigt fra sig. Så jeg ved ikke, om han kommer til at gå så konkret til værks med økonomisk politik, men han kommer nok til at tale om, at amerikanerne skal fortsætte det arbejde, de har lavet, og at det er vigtigt, at man selv gør noget i samfundet. At man ikke kun stoler på, at det er regeringen, der skal gøre noget for dig.”

Høje forventninger til årets tale
Som de sidste fire år har vist, er USA’s befolkning i stigende grad uenige om vejen frem for deres nation. I indsættelsestalen skal Obama både fremlægge en vision for USA og samtidig forsøge at appellere til de mange forskellige borgere. På valgaftenen fortalte Obama om et scenarie som mange Amerikanere kan genkende. Han beskrev en otteårig pige, som gennem længere tid havde kæmpet med leukæmi. Hendes forældre var ved at gå fallit på grund af hospitalsregningerne, og hun ville have mistet livet, hvis sundhedsreformen ikke var blevet godkendt. Mark Herron forklarer at denne strategi, som blander både politik og fortælling, højst sandsynligt vil være en del af talen. Netop fordi det er så effektfuldt, når Obama benytter sig af det.

Blandt amerikanerne, er der store forventninger til talen. Blandt andet i Montanta, hvor flere af vælgerne vil se deres egne identiteter og ideer i Obamas fortællinger. En af dem er Julie Walsh, der er nyuddannet bachelor i psykologi og som til daglig bor i Missoula, Montana. Hun håber at Obama vil bruge storytelling til at opfordre amerikanere til at gøre mere for at bygge endnu stærkere lokalsamfund.
”Indsættelses talen er en god mulighed for at få amerikanere til at se, hvordan ideer med et større perspektiv også er relevante i deres eget liv, og det kan forhåbentligt få flere til at føle sig som en del af en nation med vigtige værdier,” forklarer Julie Walsh.

Historiebrugen er aktiv og levende i Amerikansk politik
Et andet element, som kan forventes at blive en del af Obamas indsættelsestale, er den historiske fortælling, hvor præsidenten knytter fortidens begivenheder ind i en nutidig kontekst. Amerikanere er meget bevidste om deres forfædre, og tidligere præsidenter som Abraham Lincoln og John F. Kennedy dukker tit op i moderne politiske taler. Indsættelsestalen er ingen undtagelse. Både præsident Roosevelt og præsident Reagan brugte begge historiske eksempler i deres indsættelsestaler, og Mark Herron forudser, at præsident Obama vil gøre det samme i sin tale senere i dag:
”Jo mere, han bruger de her ældre præsidenter, jo bedre kan han prøve at koble sig på dem. Hvis han bruger eksempler fra de kriser, de har håndteret, så skaber han jo de historiske forbindelser som man kan tillade sig i amerikansk politik mere end i dansk politik.”

Hvad talen kommer til at handle om, og præcis hvilke historiske eksempler Obama vælger at referere, må vi vente med at finde ud af til sidst på eftermiddagen dansk tid. Men Mark Herron forudser, at talen bliver en blanding af nationens tilstand koblet med historiske eksempler og forskellige fortællinger, der kan få begge sider til at identificere sig som én samlet nation. Den fortælling har det nemlig med at gentage sig.

Annemiek Wilson er uddannet journalist fra University of Montana med speciale i international historie. Har tidligere arbejdet som studievært på KBGA Radio og som tv-reporter for KPAX-TV i Missoula, Montana og dækker nu amerikansk politik og samfundsforhold for Kongressen.com

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen