Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

I Indiana er der mere bølgedal end bølge for Demokraterne

Mens Demokraterne sætter deres lid til den blå bølge ved morgendagens midtvejsvalg, har Republikanerne valgt at gøre immigration til et af deres vigtigste slagnumre. Og i en delstat som Indiana, ser det ud til at fungere.

ELKHART, INDIANA: ”Den radikale venstrefløj vil afskaffe ICE,” siger en ansigtsløs stemme i en reklame, der allerede har kritiseret socialisme. ”Jeg støtter ICE og Præsident Trumps mur,” siger senatoren, som reklamen støtter. ICE er forkortelsen for U.S. Immigration and Customs Enforcement. Senere citerer senatoren Præsident Ronald Reagan. Så selv om hans parti ikke nævnes, er det klart, at han er republikaner.

Men det er han altså ikke. Reklamen er for den demokratiske senator Joe Donnelly, som blev valgt til Senatet for første gang i 2012. Men vil man både være demokrat og vælges til Senatet, må man leve med at rykke til midten og så lidt længere, når der er valgkamp.

Donnelly er af mange eksperter blevet nævnt som en af de mest sårbare senatorer til dette valg, efter at Donald Trump vandt Indiana med næsten 20 procentpoint i 2016. Staten var heller ikke demokratisk inden da, og en del af forklaringen om, hvordan Joe Donnelly overhovedet blev senator, handler om, at hans republikanske modstander i 2012, Richard Mourdock, løb ind i massiv modvind, da han i en debat sagde, at graviditet som følge af voldtægt er noget, Gud ønsker. Det var, trods alt, lidt for voldsomt for de fleste hoosiers, selv om de er imod abort.

Republikanernes kandidat i 2018 er Mike Braun, der vandt en hård primærvalgkamp, der handlede om at minde mest om Donald Trump, og hvor Kongresmedlem Todd Rokita rejste rundt med en én-til-én papudskæring af præsidenten. Braun ejer en stor virksomhed, portrætterer sig som en outsider, og taler om ting som sikrere grænser, retten til at eje skydevåben, og om at hjælpe Trump med at ”drain the swamp.”

Selv om de politiske vinde blæser republikanernes vej i Indiana, har Donnelly set ud til at have et forspring det meste af året. Men Kavanaugh-høringerne gjorde livet sværere for demokraten. Donnelly, som modsat de fleste på venstrefløjen er pro-life, så ud til at ville stemme for Trumps kandidat, som han også gjorde med Neil Gorsuch i 2017. Men da Christine Blasey-Ford-skandalen brød ud, stod Donnelly pludseligt med et svært valg: Stem for Kavanaught og skab ekstrem utilfredshed hos den demokratiske base, eller stem imod og giv Mike Braun et våben, som han aldrig vil lægge fra sig.

Donnelly valgte det sidste, og kampen mellem ham og Braun er nu meget tæt. Indiana kan dermed komme til at ødelægge demokraternes drøm om at overtage magten i Senatet. For selv hvis de samler to nye stater op, vil det ikke være nok, hvis Donnelly taber til Braun.

Skal demokraterne overtage magten i Repræsentanternes Hus, skal de nok også se andre steder hen end Indiana, hvor kun to ud af ni distrikter ser ud til at gå til de blå. Det er de Første og Syvende distrikter, som overvejende dækker henholdsvis de fattige forstæder til Chicago i det nordvestlige Indiana og delstatshovedstaden Indianapolis, og som allerede er demokratiske.

De resterende distrikter ser ud til at forblive på republikanske hænder. Men selv om demokraterne ikke ser ud til at overtage magten, ser de ud til at vinde noget. Deres kamp for sygesikring for alle har nemlig vendt folkestemningen, og et af de større problemer, som mange nuværende republikanske Kongresmedlemmer, der genopstiller, har, er at forsvare deres stemme for at afskaffe Obamacare. Det problem findes ikke for alvor i Senatet, hvor sagen aldrig kom til afstemning, men det klart mest populære emne, både i debatter og reklamer, blandt de demokratiske kongreskandidater er at sikre sundhedssikring til folk, der allerede er syge.

Det er også hovedemnet i Indianas Andet Distrikt, som er repræsenteret af republikaneren Jackie Walorski. Hun var med til at stemme for at afskaffe Obamacare (hvilket som bekendt ikke lykkedes). ”Walorski stemte 11 gange for at lade forsikringsselskaberne fjerne sundhedssikring for folk med kræft,” siger hendes modstander, Mel Halls, reklamer. ”11 gange,” siger han i deres debatter og regner med, at folk ved, hvad han snakker om.

Og selv om Hall ikke ser ud til at kunne vinde, har hans kampagne måske haft en effekt. I hvert fald lover Walorski nu, at hun vil kæmpe for sundhedssikring for folk, der allerede er syge. Det skifte i folkestemningen, som pludseligt har gjort Obamacare, eller dele af det, meget populært, er sket i størstedelen af USA. Det er en del af forklaringen på, at demokraterne måske kan overtage magten i repræsentanternes hus. I det konservative Indiana ser det dog ikke ud til at være nok, og demokraterne kan i bedste fald håbe på status quo i Vice Præsident Mike Pences hjemstat. Pence kan til gengæld håbe på, valget vil give ham flere muligheder for at se sin familie. Storebror Greg Pence ser nemlig ud til stensikkert at vinde Indianas Sjette Distrikt, som dækker Pence-hjembyen Columbus.

Written By

Rasmus S. Jorgensen er uddannet journalist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og University of Notre Dame. Han startede sin karriere i amerikansk journalistisk på Notre Dame Magazine, hvor han fortsat er freelanceskribent, og har siden været på South Bend Tribune. Han har tidligere boet i Arlington, Virginia, men er nu bosat i South Bend, Indiana, hvorfra han følger Midtvesten for Kongressen.com. Tlf. +1 (574) 318-6357 Mail: rschjorgensen@gmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen