Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Interessen for interesserne

Hvem skal tage sig af Trumps mange forretningsinteresser, mens The Donald selv er amerikansk præsident? Svaret er åbenlyst: børnene. Men hvordan den konstruktion skal lukke munden på kritikerne, er svært at se for sig.

NEW YORK CITY: Jeg gik en tur forbi Trump Tower på Fifth Avenue i går. Selv i regnvejret stod kolleger fra flere tv-stationer klar foran bygningen. Nøjagtig som de har gjort det ganske længe, efterhånden. Trump Tower er fortsat en ikonisk bygning i New York City, men er lige nu genstand for mere end bare et tårnhøjt sikkerhedsopbud og læssevis af turistselfies. Trump Tower er i fokus, da det er herfra, Donald Trumps forretningsimperium dirigeres fra. Indtil nu med Trump selv ved roret, men det skal af gode grunde laves om, da Trump fra 20. januar har et nyt job at passe, nemlig jobbet som præsident.

Det siger sig selv, at Trump ikke kan fortsætte med at sidde for bordenden i Trump Tower. Der hverken kan eller må være tvivl om, hvorvidt en præsident handler ud fra nationens interesser eller for egen vindings skyld. Hvorfor er USA pludselig venligt stemte over for X land? Er det fordi præsidenten har forretningsinteresser der? Den tvivl må aldrig kunne opstå. Og det vil den i sagens natur gøre, hvis Trump fortsatte sine forretningsinteresser. Derfor tweetede han i går, at hans jurister nu var ved at kigge på, hvordan han kunne blive frigjort fra sine forpligtelser i Trump organisationen, og overdrage magten til sine børn.

Så langt, så godt. Og så alligevel ikke helt. For teknisk set er det jo fint, at han giver ansvaret videre til Ivanka, Eric og Donald Jr. Men i praksis er det de færreste, der tror på, at der vil være vandtætte skotter mellem Trump og børnene. Det er velkendt, at Trump lytter meget til sine børn, tager dem med på råd og i det hele taget inddrager dem i en lang række centrale beslutninger. Ved hans første møde med en international statsleder, nemlig den japanske premierminister Abe, deltog Ivanka således. Nøjagtig som Eric og Donald Jr. også har spillet helt centrale roller undervejs i valgkampen.

Derfor vil konstruktionen med at børnene overtager ledelsen af forretningerne ikke lukke munden på kritikerne eller fjerne tvivlen om, hvorfor den nye amerikanske præsident gør som han gør. Det er ikke hensigtsmæssigt, men ikke desto mindre det, der ser ud til at blive realiteten.

Trump og børnene har meddelt at de vil løfte sløret for den fremtidige konstruktion på et stort anlagt pressemøde i Trump Tower den 15. december. Et pressemøde, der formentlig vil blive ganske velbesøgt, da der er en lang række ubesvarede spørgsmål, hvad Trumps interesser angår. Hvordan vil børnenes adgang til Det Hvide Hus og til Trump være, hvis de skal passe forretningerne? Kan de have adgang til magtens indercirkler, som Trump har lagt op til, at de skal have? Hvordan kan man være sikker på, at Trump ikke taler med dem om forretningerne mens han er præsident? Hvorfor vælger han ikke at lave en blind trust konstruktion, som der har været talt om? Eller endnu enklere: hvorfor ikke sælge forretningen, for på den måde at undgå en hver form for tvivl?

Spørgsmål som disse og mange flere vil uden tvivl blive stillet den 15. december i Trump Tower. For der er lige nu stor interesse for den kommende præsidents interesser. Og ikke mindst hvem der skal varetage dem, mens han selv er præsident. Som med så meget andet med Trumps embede, står vi her med en situation, der er usædvanlig i amerikansk politik. Når pressemødet først holdes om 14 dage og ikke inden for de næste par dage, er det formentlig fordi hverken Trump selv eller juristerne, har de endelige svar klar endnu. Men at de godt er klar over, at de er nødt til at komme op med nogen. For interessen for præsidentens interesser går ikke væk. Tværtimod. Den vil kun forstærkes yderligere i den kommende tid. Inklusiv efter den 20. januar, hvor Donald Trump formelt set skifter titlen som CEO ud med titlen præsident.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen